מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותפירות וירקות: כמה זה מספיק?

פירות וירקות: כמה זה מספיק?

מחקר ענק: 5 מנות של פירות וירקות יפחיתו את הסיכון למוות מוקדם. מעבר לכך נראה שכבר אין השפעה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ההמלצה מוכרת - אכלו לפחות 5 מנות של ירקות ופירות ביום למען הבריאות שלכם. המלצה זו מבוססת על מחקרים שהראו כי לאנשים שאוכלים יותר פירות וירקות סיכון מופחת לסבול ממחלות רבות בהן מחלות לב וכלי דם וסרטן ונטייה לתוחלת חיים ארוכה יותר.

 

למרות שההמלצה הרשמית היום עומדת על 5 מנות של פירות וירקות, קיים ויכוח על מספר המנות האידיאלי.

 

מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת European Heart Journal, מצא שכדי לקבל את ההגנה המקסימאלית מפני מוות ממחלות לב, יש לאכול לפחות שמונה מנות יומיות של פירות וירקות. אנשים שאכלו לפחות שמונה מנות של פירות וירקות ביום היו בעלי סיכון נמוך ב-22% למוות ממחלות לב מאשר אלה שאכלו פחות משלוש מנות ביום. מחקר שפורסם בתחילת השנה בכתב העת Journal of Epidemiology and Community Health, מצא כי אכילה של לפחות שבע מנות תעניק לכם את הסיכוי הטוב ביותר לשרוד. אכילת לפחות 7 מנות יומיות של פירות וירקות נקשרה לסיכון נמוך ב-42% למוות מכל סיבה, סיכון נמוך ב-25% למוות מסרטן וב-31% למוות ממחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאכילה של פחות ממנה ביום.

 

אז מה נכון? כדי לענות על השאלה חוקרים סינים ואמריקאים אספו את התוצאות של כל המחקרים הטובים ביותר שנערכו עד היום בנושא. בניתוח הנתונים נכללו 16 מחקרים עם יותר מ-830,000 אנשים שהיו במעקב בין 4 ל-26 שנים. החוקרים בחנו כמה מהאנשים מתו במהלך המעקב והשוו את הנתונים לדיווחים על צריכת הפירות והירקות של הנחקרים.

 

5 מנות יספיקו 

 

ניתוח הנתונים העלה כי קיים קשר משמעותי ותלוי מינון בין מספר מנות הפירות והירקות שאנשים אכלו ביום לבין הסיכון שלהם למוות במהלך תקופת המעקב.

 

באופן כללי, הסיכון של אנשים למוות ירד ב-5% בממוצע לכל מנה של פירות וירקות שהם אכלו ביום – עד ל-5 מנות ביום. המשמעות היא ש-5 מנות ביום נקשרו לסיכון נמוך ברבע למוות מוקדם. עם זאת, לאנשים שאכלו יותר מ-5 מנות לא היה סיכון נמוך יותר למוות בהשוואה לאלה שאכלו רק 5 מנות.

 

כאשר החוקרים בחנו את הסיבות למוות, הם מצאו כי לאנשים שאכלו יותר פירות וירקות היה סיכון מופחת למות מכל סיבה וממחלות לב, אך למרבה ההפתעה הם לא מצאו קשר דומה עם מחלת הסרטן.

 

למרות שמדובר בסקירה מקיפה של כל הידע שיש בידינו היום, עדיין יש להתייחס לתוצאות בזהירות. המחקרים עליהם התבססו החוקרים הם מחקרים תצפיתיים ולחלקם יש חסרונות. לדוגמה, רוב המחקרים לא לקחו בחשבון את כל הגורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו אספקטים אחרים בתזונה של הנחקרים. ייתכן שאנשים שאכלו יותר פירות וירקות הקפידו גם על תזונה בריאה יותר בדרכים אחרות - כמו מיעוט בצריכת מזונות מעובדים וצריכת קלוריות מתונה - וזה מה שבעצם הפחית את הסיכון שלהם למוות.

 

בכל אופן ממצאי המחקר תומכים בהמלצה הקיימת לפיה יש לאכול לפחות 5 מנות (מנה = 80 גרם) של ירקות ופירות בכל יום. חשוב לזכור שלא רק הכמות  חשובה - מחקרים הראו שגם הגיוון חשוב לבריאות.

 

 

רשימת הפירות והירקות הבריאים ביותר 

 

BMJ. Published online 29 July 2014