מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמה גורם לעייפות בסובלים מטרשת נפוצה?

מה גורם לעייפות בסובלים מטרשת נפוצה?

מחקר חדש מצא כי ייתכן שהפרעות שינה שאינן מאובחנות עומדות בבסיס סימפטום העייפות בטרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

עייפות היא אחד הסימפטומים השכיחים ביותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה ורבים מחשיבים את העייפות כאחד הסימפטומים המגבילים ביותר של המחלה.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

כל אחד מאתנו מרגיש עייפות לאחר פעילות גופנית, חוסר שינה או בשל דאגות על נושא חשוב, אולם העייפות המופיעה בטרשת נפוצה היא שונה. אנשים הסובלים מטרשת נפוצה נוטים להתעייף מהר מאוד, לעיתים ללא סיבה, ולוקח להם הרבה יותר זמן להתאושש. חלק מהסיבה לכך היא שחולי טרשת צורכים הרבה יותר אנרגיה בשליחת מסרים בעצבים פגועים/צלקתיים ביחס לאותו המאמץ בעצבים תקינים. אבל נראה שלעייפות בטרשת נפוצה יש גם סיבות אחרות.

 

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Sleep Medicine, מצא כי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה נפוצות מגוון הפרעות שינה שאינן מאובחנות.

 

במסגרת המחקר, כנראה הגדול ביותר שנערך בנושא, חוקרים מ-UC Davis גייסו 2,300 מטופלים עם טרשת נפוצה מצפון קליפורניה. הנחקרים התבקשו למלא שאלון בן 10 עמודים, שכלל פרטים לגבי היסטוריית השינה שלהם, שאלות המעריכות ישנוניות במהלך היום, נדודי שינה (אינסומניה), דום נשימה חסימתי בשינה ותסמונת הרגליים חסרות המנוחה.

 

בדום נשימה חסימתי בשינה ישנן אפיזודות חוזרות של חסימה מלאה או חסימה חלקית של דרכי הנשימה העליונות במהלך השינה. החסימה מובילה ליקיצה קצרה, שלרוב אינה מורגשת או מודעת, אשר פוגעת באיכות השינה ומובילה לעייפות. רוב האנשים עם דום נשימה בשינה נוחרים בקול. להפרעה עשויה להיות השפעה משמעותית על הבריאות ואיכות החיים. תסמונת הרגליים חסרות המנוחה היא הפרעה המאופיינת בתנועות רגליים תדירות מאוד בזמן השינה.

 

יותר מ-70% סובלים מהפרעות שינה 

 

יותר מ-70% מהנבדקים במחקר סבלו לפחות מהפרעת שינה אחת. 52% ציינו כי לוקח להם למעלה מחצי שעה להירדם בלילה. 11% דיווחו כי הם נוטלים תרופות שיעזרו להם להירדם. כמעט 38% מהנבדקים נמצאו עם תסמינים של דום נשימה בשינה. כמעט 32% סבלו מנדודי שינה. בקרב כמעט 37% מהנבדקים הופיעה תסמונת הרגליים חסרות המנוחה.

 

ישנוניות מוגברת במשך היום (שנמדדה באמצעות סולמות מקובלים) דווחה בקרב 30% מהנחקרים ויותר מ-60% מהנחקרים דיווחו על רמות עייפות לא נורמלית. גם העייפות הלא נורמלית וגם הישנוניות במשך היום נקשרו עם דום נשימה בשינה, נדודי שינה ותסמונת הרגל חסרת המנוחה.

 

על אף הממצאים שמצביעים על כך שזוהי תופעה רחבה מאוד, רוב המטופלים לא אובחנו לפני המחקר כסובלים מהפרעת שינה. בעוד שכמעט 38% דיווחו על סימפטומים של דום נשימה בשינה, רק 4% דיווחו כי אובחנו עם הפרעה זו על-ידי הרופא המטפל בהם. סטטיסטיקות דומות נמצאו גם בשאר ההפרעות שצוינו.

 

לדברי החוקרים, שכיחות הפרעות השינה, הדפוס שלהן ותלונות המטופלים על עייפות וישנוניות במהלך היום, מכוונות אותנו להבנה שהפרעות השינה הן מגיפה סמויה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. הם מדגישים את חשיבות האבחון של הפרעות השינה מאחר וזו יכולה להיות הסיבה המרכזית לעייפות ממנה סובלים אנשים עם טרשת נפוצה. הפרעות השינה שאינן מטופלות עלולות להחמיר את מהלך המחלה, לפגוע בבריאות הכללית של המטופל וכמובן גם באיכות חייו.

 

מחקר זה מאושש ממצאי מחקר קטן יותר שפורסם בתחילת השנה באותו כתב העת. במחקר השתתפו 195 נבדקים עם טרשת נפוצה שמילאו שאלונים לגבי השינה שלהם ולגבי אבחנות של הפרעות נשימה בשינה. כל הנחקרים גם עברו הערכות של ישנוניות במשך היום, נדודי שינה, חומרת העייפות ודום נשימה בשינה.

 

21% מהמטופלים אובחנו באופן פורמאלי כסובלים מדום נשימה חסימתי בשינה ויותר ממחצית מכלל הנחקרים הוערכו על ידי החוקרים כבעלי סיכון מוגבר לסבול מההפרעה בהתבסס על כלים מתוקפים.

 

ניתוח הנתונים העלה כי דום נשימה חסימתי בשינה היה גורם מנבא משמעותי לחומרת העייפות של הנחקרים, גם לאחר שנלקחו בחשבון גורמים מתערבים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, מין, השמנה, משך השינה ודיכאון.

 

מהמחקרים עולה שעל הרופאים לא להסתפק באבחון של העייפות כסימפטום של טרשת נפוצה, אלא לבדוק מטופלים שנמצאים בסיכון לדום נשימה חסימתי בשינה והפרעות שינה אחרות שמחמירות את הסימפטום, ולטפל בהם.
 

 

Journal of Clinical Sleep Medicine, 2014; DOI: 10.5664/jcsm.4044