מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותפגיעה באחיזת היד באנשים עם טרשת נפוצה

פגיעה באחיזת היד באנשים עם טרשת נפוצה

טרשת נפוצה עלולה לפגוע באחיזת היד. מחקר קטן מצא שהאחיזה נפגמת בעיקר כשרמת הפגיעה הנוירולוגית גבוהה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.

 

בבדיקות הנוירולוגיות שנערכות למטופלים, כמו גם בתחום המחקרי, ניתן דגש רב ליכולת ההליכה של אנשים הסובלים מהמחלה. אך אנשים עם טרשת נפוצה יכולים לסבול גם מפגיעה בחלק הגוף העליון, בזרועות ובכפות הידיים.

 

לפגיעה זו עלולה להיות השפעה על תפקודים רבים כגון הרמה או החזקה של ספל, טלפון, צלחת וכדומה. בנוסף, אנשים עם יכולת אחיזה והרמה חלשות נאלצים להשתמש ביותר כוח בכדי לבצע מטלות יומיומיות, מה שמגביר את תחושת העייפות וחולשת השרירים.

 

חוקרים מאוניברסיטת האסלט בבלגיה ביקשו לשפוך קצת אור על הפגיעות באחיזת היד בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. הם בחנו אם יש הבדלים בכוח האחיזה בין היד הדומיננטית ליד הלא-דומיננטית והאם כוח האחיזה משתנה ככל שהמחלה מתקדמת.

 

לטובת המחקר גויסו 30 נבדקים עם טרשת נפוצה שהושוו ל-16 נבדקים בריאים. לכל הנבדקים הוערכו מספר מדדים בהם רמת הפגיעה הנוירולוגית על-פי מדד ה-EDSS, רמת העייפות, כוח השרירים ואחיזת היד. אחיזת היד הוערכה באמצעות מכשיר ייעודי המצביע על כוח האחיזה ברגע שנלחץ באמצעות כף היד. הנבדקים התבקשו ללחוץ את המכשיר 15 פעמים חזק ככל שיכלו (אחיזה דינמית) ולהחזיק את המכשיר במצב לחיצה למשך 30 שניות (אחיזה סטטית).

 

מתוך כל הנבדקים עם טרשת נפוצה ל-17 הייתה תוצאת EDSS נמוכה מ-6 ולכן הוגדרו עם פגיעה מתונה עד בינונית. 13 הנבדקים הנותרים נמצאו עם רמת EDSS הגבוהה מ-6 ולכן הוגדרו במחקר כבעלי פגיעה חמורה.

 

לפי הממצאים, שפורסמו בכתב העת Journal of Rehabilitation Medicine, בקרב הנבדקים עם טרשת נפוצה לא נמצא הבדל בכוח האחיזה בין היד הדומיננטית ליד שאינה דומיננטית.

 

המחקר לא מצא הבדלים בכוח האחיזה הדינמית בין אנשים בריאים לאנשים הסובלים מטרשת נפוצה. החוקרים גם לא מצאו הבדל בכוח האחיזה הסטטית בין אנשים בריאים לבין אנשים עם טרשת נפוצה הסובלים מפגיעה מתונה עד בינונית. נבדקים בשתי קבוצות אלה הצליחו לשמור על אחיזה חזקה לאורך זמן.

 

לעומת זאת, אנשים עם טרשת נפוצה הסובלים מפגיעה חמורה התעייפו מהר יותר כאשר הם ניסו לשמור על אחיזה חזקה לאורך זמן. ככל שחלפו השניות האחיזה שלהם הלכה ונחלשה.

 

אנשים עם פגיעה חמורה גם הפעילו פחות כוח באחיזה המקסימלית שלהם – הם הפעילו כוח השווה ל-23.5 ק"ג בממוצע, בהשוואה ל-32.9 ק"ג בממוצע בקבוצת הפגיעה המתונה עד בינונית ו-37.9 ק"ג בממוצע בקבוצת הנבדקים הבריאים. גם כאן ההבדל בין קבוצת הפגיעה המתונה וקבוצת הנבדקים ללא טרשת נפוצה אינו משמעותי.

 

המחקר הראה כי השרירים הנדרשים לאחיזה חזקה לאורך זמן מתעייפים ונחלשים במהירות בקרב אנשים עם פגיעה חמורה בעקבות מחלת הטרשת הנפוצה, בהשוואה לאנשים עם פגיעה מתונה עד בינונית.

 

החוקרים מקווים כי הנוירולוגים והחוקרים יתנו יותר תשומת לב לחלקו העליון של הגוף, מכיוון שהוא חיוני לתפקודים רבים כמו אכילה, שתייה ואף אחיזה של מקל הליכה או כל אביזר אחר.

 

 

J Rehabil Med. 2014 Sep 30. doi: 10.2340/16501977-1897

 

אכן התמקדות בסימפטומים או חיפוש אחר סימפטומים מוסיימים, יכולים להגביר את הסיכוי שנחוש אותם. כבר בתגובתך ניתן לראות שאתה מבין כי ייתכן ותשומת הלב לסימפטום אינה נובעת מהחמרה, אלא מכיוון שקראת עליו. אני מקווה שהבנת מקור התחושות יעזור גם להרגשה הטובה. 

שרות-פנצטה
20/10/14 22:22

כל פעם כשאני קורא על סמפטום חדש שלא הכרתי, אחרי זמן מה אני מתחיל להרגיש אותו, כאילו ואני מנבא לי צרות ככה שבגלל זה אני לא מרגיש נוח עם כל המחקרים האלו כנראה.

ערן-ברקוביץ
20/10/14 17:26

מטרת המחקר העלאת המודעות. אני חושב שישנו ערך בפרסומו לא רק בקרב נוירולוגים, אלא גם בקרב אנשים עם טרשת נפוצה מכיוון שזהו סימפטום (ככל הסימפטומים) שזיהוי מוקדם יכול להביא להאטת ההתדרדרות אולי אפילו לעצירה. גם אני שם לב, כפי שהחוקרים טוענים, כי יש התמקדות בעיקר ביכולות ההליכה ושאר הסימפטומים נדחקים הצידה.

אני יכול להבין שאין זה מעודד לשים דגש על עוד פגיעה אפשרית בעקבות המחלה, אך מאמין שיש לכך ערך אם תאפשר זיהוי מוקדם יותר.

שרות-פנצטה
19/10/14 21:53

זה נכון, מה עוזר לי המחקר הזה? למה עושים מחקרים כאלו אם אין בהם תועלת? 

אולי אני לא רואה נכון - רק שלא יעשו עכשיו מחקר על ראייה לא נכונה...