מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותבאיזו עונה יש יותר התקפים של טרשת נפוצה?

באיזו עונה יש יותר התקפים של טרשת נפוצה?

חדשות שנעים לשמוע עם בוא הסתיו: מחקר גדול מצא כי התקפי טרשת נפוצה שכיחים יותר באביב


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה בה קיים חוסר וודאות רב - מה יהיה מצבי בעתיד? איך יראה ההתקף הבא? ומתי הוא יופיע? כעת מחקר חדש מצביע על גורם שייתכן ומשפיע על הסיכון להתקפים – עונות השנה.

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.ישנם מספר סוגים של טרשת נפוצה, הנפוץ ביותר שבהם הוא טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, המתבטאת בתקופות בהן ישנה התפרצות של הסימפטומים (תקופת ההתקף) ובעקבותיו תקופה של רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של הסימפטומים (תקופת ההפוגה).

הגורמים להתקפים לא הוכחו באופן חד משמעי, אך מומחים מאמינים שחלק מהגורמים העלולים לגרום להתקפים הם דחק נפשי, וירוסים וזיהומים שונים ולידה. גורמים נוספים עדיין נבדקים. 

מספר מחקרים בחנו אם קיים קשר בין עונות השנה להתקפי טרשת נפוצה, אך העלו ממצאים סותרים. חלק מהמחקרים הצביעו על דפוס המתאים לעונות השנה, בו התקפי טרשת נפוצה שכיחים יותר בעונה מסוימת, בעוד שאחרים לא מצאו קשר. רוב המחקרים שנערכו בנושא עד היום בחנו מדגם קטן יחסית של נבדקים והתמקדו באזור גיאוגרפי מסוים.

במחקר הנוכחי, חוקרים אוסטרלים מבית החולים Royal Melbourne Hospital, ביקשו לבחון את הקשר בין עונות השנה להתקפי טרשת נפוצה במדגם גדול של נבדקים מ-30 מדינות באזורים גיאוגרפים שונים בעולם.לשם כך הם נעזרו ב-MSBase, מאגר נתונים בו שותפים כמה מרכזים גדולים לטרשת נפוצה ברחבי העולם. בניתוח הנתונים זיהו החוקרים 32,762 התקפי טרשת נפוצה שהתרחשו בקרב 9,811 אנשים עם טרשת נפוצה.

החוקרים בחנו אם קיים קשר בין מספר ההתקפים לעונות השנה וגם אספו נתונים לגבי קרינת ה-UV, לפיהם העריכו את חשיפת הנבדקים לאור השמש בכל חודש בכל אזור מגורים שנכלל במחקר.

הממצאים שפורסמו בכתב העת Annals of Neurology הראו כי גם בחציו הצפוני וגם בחציו הדרומי של כדור הארץ, התקפי הטרשת הנפוצה היו שכיחים יותר באביב ופחות שכיחים בסתיו.

בנוסף, המחקר מצביע על דפוס הנוגע למרחק הגיאוגרפי מקו המשווה - במקומות הרחוקים ביותר מקו המשווה, בהם הימים הם הקצרים ביותר במהלך החורף, נמצא קשר בין חשיפה מועטה לאור השמש וקפיצה משמעותית בכמות ההתקפים שחוו אנשים עם טרשת נפוצה המתגוררים באותם האזורים.

 

למה התקפי טרשת נפוצה שכיחים יותר באביב? 

 

המחקר מצביע על קשר בין עונות השנה, חשיפה לשמש והסיכון להתקף. למרות שמחקר תצפיתי שכזה לא יכול להוכיח קשר של סיבה-תוצאה ולא יכול להסביר את הגורמים לממצאים, עורכי המחקר מציעים כמה השערות למנגנונים העשויים לעמוד מאחורי הקשר:  

ויטמין D – ויטמין D מיוצר בגוף על-ידי העור עם החשיפה לשמש. מספר מחקרים כבר קשרו בין רמות של ויטמין D בגוף לסיכון לפתח טרשת נפוצה ולמהלך המחלה. רמות הוויטמין נוטות להיות הגבוהות ביותר לאחר הקיץ, כך שייתכן והן מגנות על אנשים מפני התקפים במהלך הסתיו. לעומת זאת, כאשר הרמות של הוויטמין צונחות לאורך החורף, עלול להיווצר סיכון גדול יותר להתקפים באביב.

המערכת החיסונית – קיימת השערה לפיה השמש משפיעה ומווסתת את המערכת החיסונית, במנגנון שאינו קשור לרמות הוויטמין D.

זיהומים – זיהומים כמו שפעת עלולים להוות זרז להתקפי הטרשת הנפוצה. עם זאת יש לציין כי השפעת שכיחה בחורף והעלייה בכמות ההתקפים תועדה דווקא באביב. 

החוקרים קוראים לעריכת מחקרים נוספים שיבחנו את רמות הוויטמין D בגוף של נבדקים עם טרשת נפוצה באופן תדיר, יעקבו אחר זיהומים וינטרו את חשיפת העור לשמש וישוו נתונים אלה למספר ותזמון ההתקפים בזמן אמת, כדי ללמוד יותר על הקשר שבין עונות השנה, חשיפה לשמש וויטמין D באנשים עם טרשת נפוצה.

 

Ann Neurol. 2014 Oct 4. doi: 10.1002/ana.24287
 

ruthya
02/11/14 22:05

תודה! , ברור והגיוני אך , בפועל זה אחרת ,כול רופא ענה על זה אחרת וברוב המיקרים קיבלתי את התשובה של  המינון הרגיל של 1000 ליום.

באתרים שונים מופיע מינונים של בין 3000-7000 כטיפולים  , אשמח לתשובה אם מישהו יודע , או קיבל תשובה מגורם שיודע.

תודה שוב!

ערן-ברקוביץ
02/11/14 10:03

שלום רותיה, מינון של טיפול הוא אינדיבידואלי ואין רמה אחידה המתאימה לכולם. לשם התאמת מינון של טיפול יש להתייעץ עם רופא בנוגע למצבך האישי. אני מאמין שכחלק מהתאמת הטיפול והמינון תעברי בדיקות להערכת רמות ויטמין ה- D בגופך ואח"כ תימצאי במעקב כדי לוודא שהטיפול והמינון שקיבלת אכן יעילים לך.

כדאי לציין, שלעיתים גם לאחר בדיקה של רופא ומתן המינון הראשוני, יכולים להיות שינויים שיובילו להפחתת או העלאת המינון. המינון לא רק שונה מבין אדם לאדם, אלא יכול להשתנות אצל כל אדם בהתאם למצבו.

ruthya
31/10/14 18:25

כמה ויטמין D מומלץ לקחת כול יום ? לא קיבלתי תשובה ודאית מאף רופא. תודה!