מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותנישואים שאינם מאושרים גובים מחיר מהלב

נישואים שאינם מאושרים גובים מחיר מהלב

מחקר: נישואים רעים קשורים לסיכון מוגבר למחלות לב, במיוחד בקרב נשים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנשים מבוגרים שנישואיהם אינם מאושרים – במיוחד נשים – נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב בהשוואה לאנשים שנישואיהם טובים. כך עולה ממחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Health and Social Behavior.

 

המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת מישיגן ומומן על ידי המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, נערך בקרב 1,200 גברים ונשים נשואים שהיו בגילאי 57-85 בתחילתו והיו במעקב במשך חמש שנים. הנבדקים מילאו שאלונים שכללו שאלות על איכות הנישואים שלהם בשתי נקודות זמן שונות במהלך המעקב. החוקרים העריכו את בריאות הלב של הנבדקים באמצעות בדיקות של לחץ הדם, קצב הלב, דלקתיות ואירועים קרדיווסקולאריים קודמים. 

 

מהממצאים עולה כי לאיכות הנישואים השפעה משמעותית על בריאות הלב. הקשר בין איכות הנישואים לבין הסיכון למחלות לב עשוי לנבוע מכך שנישואים לא מאושרים גורמים ללחץ - לו יש קשר ישיר לסיכון למחלות לב. נישואים שכאלה עשויים גם לדחוף אנשים למנהגים מזיקים כמו שתיית אלכוהול בכמויות גדולות.

 

החוקרים מצאו כי השפעת איכות הנישואים על הסיכון למחלות לב נהיית חזקה יותר בגילאים מבוגרים יותר בהשוואה לגילאים צעירים יותר. הסבר אפשרי לממצא הוא שבמשך הזמן המתח המצטבר הנובע מהנישואים הרעים עלול לעורר תגובות קרדיווסקולאריות רבות ועוצמתיות יותר, מכיוון שהגוף נוטה להיות פחות חזק ועמיד בגיל המבוגר. הסבר נוסף הוא זמן החשיפה הארוך יותר לגורמי הלחץ.

 

עוד נמצא במחקר כי נישואים שאינם טובים השפיעו יותר על בריאות הלב של נשים מאשר על בריאות הלב של גברים. החוקרים משערים שהבדל זה נובע מכך שנשים נוטות יותר להפנים רגשות שליליים.

 

האיכות היא שקובעת

 

המחקר מצא שנישואים גרועים מזיקים יותר ללב מאשר שנישואים טובים מיטיבים עמו. לאיכות נישואים שלילית, המתבטאת בכך שבן הזוג מבקר ותובעני, הייתה השפעה גדולה יותר על בריאות הלב מאשר איכות נישואים חיובית המתבטאת בתמיכה מבן הזוג.

 

מחקרים רבים שפורסמו בעבר מצאו כי נישואים עשויים להיטיב עם הבריאות בכלל ועם בריאות הלב בפרט. לדוגמה, מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת המקוון BMC Public Health מצא כי לאנשים נשואים סבירות גבוהה יותר לשרוד 13 סוגי סרטן נפוצים, בהם סרטן הריאה, השד, המעי, הערמונית ומלנומה ממאירה. השנה בכנס של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה הוצג מחקר שנערך בקרב יותר מ-3.5 מיליון אנשים ומצא שנישואים קשורים לסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם.

 

עם זאת, לא כל נישואים טובים יותר לבריאות מאשר החיים לבד. המחקר החדש מצטרף למספר מחקרים שהראו שמה שקובע זה לא עצם הנישואים, אלא איכות הקשר – במיוחד בקרב נשים.

 

לדוגמה, מחקר שפורסם השנה בכתב העת Osteoporosis International מצא כי בעוד שאין קשר בין היותן של נשים נשואות או לא נשואות לבין בריאות העצמות שלהן, נשים עם בני זוג תומכים היו בעלות עצמות חזקות יותר מאלה שחשו שבן זוגן לא מעריך אותן ומבין איך הן מרגישות או שלא מספק להן תמיכה רגשית בדרכים אחרות.

 

מחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת The Journal of Pain מצא כי אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית הנשואים באושר סובלים מפחות מכאבים ומוגבלים פחות מאשר אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית שנמצאים בנישואים שאינם טובים.

 

במסגרת מחקר שפורסם ב-2008 בכתב העת Annals of Behavioral Medicine כ-300 מתנדבים חוברו למכשיר שמדד את לחץ הדם שלהם במשך 24 שעות ביממה. נמצא כי לאנשים הנשואים באושר, לחץ דם נמוך יותר מאשר רווקים. אנשים נשואים לא מאושרים היו בעלי לחץ דם גבוה יותר משתי הקבוצות האחרות.

 

מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Health Psychology מצא כי נישואים מאושרים יותר ממשלשים את הסיכוי לשרוד 15 שנים לאחר ניתוח מעקפים. בעוד שנישואים היטיבו עם סיכויי ההישרדות של הגברים – לא משנה מה מצב הנישואים, סיכויי ההישרדות של נשים עלו רק אם הן היו מרוצות מהיחסים הזוגיים שלהן.

 

הבריאות משפיעה על איכות הנישואים

 

ניתוח הנתונים העלה גם שבאופן כללי, מחלת לב מובילה לירידה באיכות הנישואים עבור נשים, בעוד שעבור גברים שלקו במחלת לב איכות הנישואים לא נפגעת. ממצא זה משתלב עם עדויות רבות שהראו כי קיימת סבירות גבוהה יותר לכך שנשים יספקו תמיכה ויטפלו בבעל חולה מאשר שהגברים יטפלו ויתמכו בנשותיהם החולות.

 

לדוגמה, מחקר שפורסם השנה בכתב העת Journal of Marriage and Family ונערך בקרב כ-400 זוגות נשואים מבוגרים, מצא שכאשר הבעל נהיה חולה האישה נהיית פחות מאושרת, בעוד שהאושר של הבעל לא משתנה כאשר אשתו חולה. החוקרים הסבירו את הממצא בכך שכאשר הבעל חולה, פעמים רבות מי שמטפל בו זו האישה, וטיפול בחולה עלולה להיות חוויה רוויית מתחים. לעומת זאת, כאשר אישה חולה, היא נוטה יותר להסתמך על הבת שלה ולא על הבעל.

 

 

Journal of Health and Social BehaviorDecember 2014 vol. 55 no. 4 403-423

 

מחקר חדש מציע את הדיכאון ככלי להתמודד עם מפח הנפש ממצבים כמו גירושין.