מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותתרופה חדשה סייעה לשקם עכברים עם טרשת נפוצה

תרופה חדשה סייעה לשקם עכברים עם טרשת נפוצה

מדענים מדווחים על רכיבים כימיים חדשים המגנים על תאי עצב מפני דלקתיות ונזקים מבניים של טרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

רכיבים כימיים שזוהו לאחרונה הצליחו לחסום את הדלקתיות ואת הנזק העצבי בעכברים עם טרשת נפוצה. כך פורסם בכתב העת Nature Neuroscience.

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית. אצל אנשים עם טרשת נפוצה מסיבה לא ידועה תאי מערכת החיסון תוקפים בתהליך דלקתי את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים - כמו פגיעה בראייה, נימולים או חוסר תחושה - בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין. ללא ההגנה של המיאלין, תאי העצב נהיים פגיעים מאוד לנזקים ניווניים.

 

מחקרים קודמים הראו שתנועת מולקולת של חלבונים בין גרעין התא (האזור בו מאוחסן המידע הגנטי של התא) לבין הציטופלסמה (האזור שעוטף את הגרעין ובו מצויים אברוני התא) היא מוגברת במחלות נוירו-ניווניות. המולקולות ש"מסיעות" חלבונים בין גרעין התא והציטופלסמה נקראות XPO1 (או CRM1), והן זוהו כמעורבות במספר מחלות בהן טרשת נפוצה.

 

המחקר הנוכחי בחן אם רכיבים כימיים שתוכננו לעצור את תפקוד המולקולות XPO1 יצליחו לעצור את התקדמות המחלה בעכברים עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה.

 

החוקרים מצאו ששני רכיבים כימיים הנקראים KPT-276 ו-KPT-350 שניתנו לעכברים באופן אוראלי (דרך הפה) הצליחו למנוע מהמולקולות XPO1 מ"להסיע מטען" החוצה מתוך גרעין התא של תאי עצב, מה שהגן על תאי העצב מפני נזקים מבניים. בנוסף, הרכיבים הכימיים הצליחו גם לעצור את ההתרבות של תאים מחוללי דלקת וכך הפחיתו את הפעילות הדלקתית.

 

בהודעה לעיתונות שפרסמו החוקרים הם אף דיווחו כי עכברים עם רגליים משותקות בעקבות מחלת הטרשת הנפוצה זכו לשיקום של יכולותיהם המוטוריות תוך שבועיים מהרגע בו קיבלו KPT-276 או KPT-350.

 

תוצאות אלו ייחודיות, מכיוון שמדובר בעכברים שקיבלו את התרופה לאחר שכבר נפגעו והיו משותקים והטיפול הצליח להחזיר את יכולותיהם ולא רק למנוע פגיעה באמצעות טיפול מוקדם כפי שעושות התרופות הקיימות היום.

 

"הרכיבים הכימיים שזיהינו במחקר הנוכחי, כאשר ניתנו באופן אוראלי, הצליחו להפחית את הדלקתיות העומדת בבסיס מחלת הטרשת הנפוצה וגם הגנו על תאי העצב מפני פגיעות הנצפות במודל של טרשת נפוצה בעכברים" אמר החוקר הראשי, ד"ר ג'פרי היינס מבית החולים Mount Sinai.

 

היינס מוסיף כי התרופות לטרשת נפוצה הקיימות כיום בשוק וכאלה שעדיין נבחנות, מבקשות להפחית את פעילות המערכת החיסונית כנגד תאי הגוף, אך אינן מכוונות להפסקת ניוון תאי העצב או לשיקום תאי העצב שנפגעו.

 

כעת החוקרים מתכננים להתקדם לכיוון ניסויים קליניים בבני אדם, שיבחנו את הבטיחות והיעילות של המרכיבים הכימיים שאותרו.

 

 

Nature Neuroscience, 2015; DOI: 10.1038/nn.3953

 

שרות-פנצטה
02/04/15 1:35

ריפוי זה הפסדים עצומים של כסף.

תן לי להיות חולה ולהשקיע במניות של חברות התרופות...

Niselim
27/03/15 17:50

אף פעם לא הבנתי למה המחקרים ממוקדים בהקלת המחלה. ולא ריפוי המחלה. מאוד מוזר שעד היום לא התמקדו בריפוי. וזו בשורה טובה מתי תצא לפועל?כל גאוני המדע רק עכשיו מצאו פתרון. כמה שנים יקח שהבשורה הזו תצא לפועל?

שרות-פנצטה
10/03/15 15:10

יופי להם - עכברים ברי מזל. איך זה קשור אלי ב15 שנים הבאות?

(נכתב ברגע של ייאוש)