מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותקשר בין אוסטאופורוזיס לאובדן שמיעה פתאומי

קשר בין אוסטאופורוזיס לאובדן שמיעה פתאומי

מחקר מצא שיעורים גבוהים יותר של אובדן שמיעה פתאומי בקרב אנשים עם מחלת העצמות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לאנשים עם אוסטאופורוזיס סיכון גבוה ב-76% לפתח אובדן שמיעה פתאומי (Sudden deafness) בהשוואה לאלה שלא סובלים מהמחלה. כך מצא מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי של החברה האנדוקרינית בארה"ב: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

אוסטאופורוזיס היא מחלה מתקדמת בה מתרחשת ירידה במסת העצם, בעקבותיה העצמות נחלשות וקיים סיכון מוגבר לשברים.

 

ליקוי שמיעה תחושתי עצבי פתאומי (Sudden sensorineural hearing loss), המכונה גם אובדן שמיעה פתאומי, הוא מצב בלתי מוסבר בו מתרחש אובדן מהיר של שמיעה - באופן טיפוסי באוזן אחת - בבת אחת או במהלך עד שלושה ימים. במקרים רבים ההפרעה מלווה בסחרחורת ובטנטון ובתחושת מלאות או אטימות של האוזן. בקרב כמחצית מהאנשים שמפתחים אובדן שמיעה פתאומי השמיעה תחזור באופן ספונטאני. ברוב המקרים לא ניתן לזהות גורם כלשהו להפרעה אצל המטופל. לפי הערכות המכון הלאומי לחירשות ולהפרעות תקשורת אחרות בארה"ב, אובדן שמיעה פתאומי מתרחש בכל שנה באחד מכל 5,000 אנשים, אך ייתכן שהמספר גבוה הרבה יותר, מאחר ואנשים רבים אינם מאובחנים.

 

בעקבות מחקרים קודמים שדיווחו על שכיחות גבוהה של ליקוי שמיעה תחושתי עצבי פתאומי בקרב אנשים עם אוסטאופורוזיס, חוקרים מהמרכז הרפואי Chi Mei בטאיוואן ביקשו לבחון את הנושא.

 

לשם כך הם בחנו תיקים רפואיים של 10,660 אזרחי טאיוואן שאובחנו עם אוסטאופורוזיס בין השנים 1999 ו-2008 ושל 31,980 אנשים שלא סבלו מאוסטאופורוזיס, ובדקו מי מהנבדקים אובחן עם ליקוי שמיעה תחושתי עצבי פתאומי עד סוף שנת 2011.

 

ניתוח הנתונים חשף כי נבדקים שאובחנו עם אוסטאופורוזיס היו בעלי סיכון גבוה ב-76% לפתח ליקוי שמיעה תחושתי עצבי פתאומי בהשוואה לאנשים שלא סבלו מהמחלה.

 

החוקרים לא בטוחים מהו המנגנון הביולוגי העומד מאחורי הקשר, אך משערים כי מספר גורמים, בהם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, איבוד מינרלים בעצמות, דלקתיות ותפקוד לקוי של האנדותל, עשויים לתרום לקשר.

 

נדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון האם אנשים עם אוסטאופורוזיס אכן נמצאים בסיכון מוגבר לאובדן שמיעה פתאומי ומדוע. בינתיים נראה שכדאי לאנשים להיות מודעים לסיכון האפשרי ולפנות לטיפול בהקדם אם הם סובלים מירידה מהירה בשמיעה, במיוחד כזו המלווה בתחושת אטימות או מלאות של האוזן.

 

 

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2014-4316