מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותלמה חשוב שמתבגרים יאכלו בננות?

למה חשוב שמתבגרים יאכלו בננות?

מחקר: תזונה עשירה באשלגן מגנה על נערות מפני לחץ דם גבוה ואילו להפחתה בכמות המלח אין השפעה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הקשר בין צריכה גבוהה של מלח ליתר לחץ דם ידוע לקהילה המדעית מזה שנים, אך ההשפעות של הפחתה בכמות המלח כבר בגיל ההתבגרות על הסיכון ללחץ דם בעתיד עדיין שנויות במחלוקת.

 

מחקר אמריקאי חדש שבחן את השפעותיה של התזונה על הסיכון לפתח לחץ דם גבוה בנערות מצא כי בעוד שהפחתת כמות המלח אינה משפיעה על הסיכון, דווקא תזונה עשירה במינרל האשלגן מפחיתה את הסיכון ליתר לחץ דם וכך מסייעת למנוע מחלות לב וכלי דם.

 

במחקר שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון, כחלק ממחקר מעקב של המכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארה"ב (NHLBI) המבוצע בקליפורניה, אוהיו ועיר הבירה וושינגטון, ופורסם בגיליון אפריל 2015 של כתב העת JAMA Pediatrics של ההסתדרות הרפואית האמריקאית, נכללו 2,185 נערות בנות 9-10 שהיו תחת מעקב שנמשך כעשר שנים, החל מהשנים 1988-1987 ועד לשנת 1998. מידע על התזונה של הנערות הוצלב עם נתונים אודות לחץ הדם שנאספו כשהנערות היו בנות 21-17.

 

צריכה גבוהה של מלח, שנאמדה כצריכת נתרן במזון בכמות של 3,000 מ"ג נתרן ליום ומעלה, נמדדה בקרב 51.1% מהמתבגרות, בעוד שצריכת נתרן נמוכה - עד 2,500 מ"ג ליום - נמדדה בקרב 19.4% מהנבדקות. המידע שנאסף לא העלה עדויות כי צריכה גבוהה של מלח מעלה את הסיכון ללחץ דם גבוה בסביבות גיל עשרים, בהשוואה לצריכה נמוכה של מלח.

 

עוד נמצא במודל סטטיסטי כי דווקא נערות שצרכו בגיל ההתבגרות כמויות גבוהות של מלח (3,500 מ"ג נתרן ליום ומעלה) היו בסיכויים ללחץ דם דיאסטולי נמוך יותר בסביבות גיל עשרים, בהשוואה לנערות עם צריכת מלח נמוכה (עד 2,500 מ"ג נתרן ליום).

 

עם זאת, נמצא כי תזונה עשירה באשלגן הורידה את הסיכון ללחץ דם גבוה בסביבות גיל עשרים, הן ביחס ללחץ הדם הסיסטולי והן הדיאסטולי: בקרב נערות שצרכו כמויות גבוהות של אשלגן (מעל ל-2,400 מ"ג ליום, 19% מהנערות) נמדד לחץ דם ממוצע של 108.3/65.1 מ"מ כספית, בהשוואה ללחץ דם ממוצע של 109.5/66.4 מ"מ כספית בקרב נערות שצרכו מעט אשלגן (עד 1,800 מ"ג ליום, 36% מהנערות). ירידה גבוהה יותר בלחץ הדם כתוצאה מצריכת אשלגן גבוהה אובחנה בקרב נערות ממוצא אפרו-אמריקאי, אולם בנערות אלה ככלל נמדדו רמות גבוהות יותר של לחץ דם, בהשוואה ללבנות.

 

כיצד משפיע האשלגן על לחץ דם? החוקרים מונים מספר תהליכים אפשריים בגוף, לרבות פעילות משופרת של הכליה בקרב אלו שצורכים אשלגן ברמות גבוהות, המשפיעה מצידה על ירידה בסיכון ללחץ דם גבוה וכן שיפור במבנה כלי הדם, שיפור בתפקוד המערכת רנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון – מערכת הורמונאלית המפקחת על לחץ הדם ונפח הנוזל החוץ תאי ומהווה מטרה לחלק מהתרופות המשמשות להורדת לחץ דם, וכן השפעות מיטיבות של האשלגן על מערכת העצבים הסימפתטית שמווסתת את תגובות הגוף בתגובה ללחץ.

 

החוקרים מציינים כי ממצאי המחקר מצביעים כך שמתבגרות יוכלו לקבל תועלות בריאותיות גבוהות יותר על ידי צריכה של אשלגן בכמויות גבוהות, מאשר על ידי דאגה לכמות המלח שהן אוכלות.

 

בישראל: פחות מחמישית מהנערות צורכות אשלגן לפי ההמלצות

 

דווקא מזונות רבים שהם אהובים על ילדים ומתבגרים נחשבים לעשירים באשלגן: בננה בינונית מכילה בממוצע 451 מ"ג אשלגן, תפוח אדמה אפוי עם הקליפה מכיל 844 מ"ג אשלגן, חצי כוס צימוקים מכילה 553 מ"ג אשלגן, כוס מיץ תפוזים מכילה 503 מ"ג אשלגן, כוס קישואים מבושלים - 456 מ"ג, כוס חלב 1% - 348 מ"ג וכוס של ברוקולי קפוא - 332 מ"ג.

 

ההמלצות התזונתיות המקובלות בארה"ב ובישראל מעודדות צריכה של 4,500 מ"ג אשלגן ליום בגילי 13-9 ו-4,700 מ"ג אשלגן ליום בגילי 18-14, אולם מרבית המתבגרים אינם מגיעים לרמה זו. בישראל לפי סקר הבריאות והתזונה (מב"ת) של המרכז לבקרת מחלות בקרב מתבגרים, רק 17.9% מהנערות ו-23.2% מהנערים צורכים אשלגן בכמות שווה או גבוהה מההמלצות. צריכת האשלגן בקרב מתבגרים בישראל במגזר הערבי גבוהה עד פי 3 בהשוואה ליהודים.

 

אין זו הפעם הראשונה שבה נקשרות סגולות רפואיות לאשלגן. מחקר אמריקאי שפורסם בספטמבר 2014 מצא כי צריכת מזונות עשירים באשלגן בקרב נשים בגילי 74-50 מפחיתה ב-12% את הסיכון לשבץ מוחי. מטה אנליזה ל-33 מחקרים שפורסמה באפריל 2013 העלתה שצריכת מזונות עשירים באשלגן מפחיתה באופן מתון את הסיכון ללחץ דם וב-24% את הסיכון לשבץ מוחי. ואילו מחקר אמריקאי משנת 2011 מצא כי צריכת אשלגן יומית בכמות הנמצאת בשלוש בננות (1,600 מ"ג) מפחיתה ב-21% את הסיכון לשבץ מוחי.

 

 

JAMA Pediatrics, Doi:10.1001/jamapediatrics.2015.0411

 

Dov-c3c4
06/05/15 22:17

למיטב ידיעתי. קיימים מזונות ובהם כמות האשלגן רבה מאוד.  (בננה- 358) אציין  חלק   הנצרך לרב. mg    ל-100 גרם מזון. 

שוקולד מריר       1350

קינואה              740

בוטנים              705

תמר                 696

 

אלה-הר-נוי
04/05/15 17:06

בהחלט עדיף תמיד לאכול פירות וירקות בעונתם. בכל אופן, יש בתחתית הכתבה רשימה של מקורות נוספים לאשלגן 

נטע5
04/05/15 13:43

הכל טוב ויפה ובננות הן בהחלט גם טעימות אבל רצוי לציין שבדיוק עכשיו נגמרה העונה של הבננות ולא מומלץ לאכול פירות שלא בעונה, לא רק בגלל המחיר המופקע שלהן אלא גם אקולוגית ובריאותית.