מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותדיכאון עשוי להכפיל סיכון לשבץ

דיכאון עשוי להכפיל סיכון לשבץ

מחקר: למבוגרים הסובלים מדיכאון סיכון כפול לשבץ. הסיכון לשבץ מוגבר אפילו לאחר שהתסמינים חולפים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

דיכאון מתמשך עשוי להכפיל את הסיכון לשבץ באנשים בני 50 ומעלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקאי Journal of the American Heart Association.

 

עוד נמצא במחקר כי הסיכון לשבץ לא נעלם מיד לאחר שתסמיני הדיכאון שוכחים.

 

מחקרים רבים הראו כי אנשים שסובלים מדיכאון נמצאים בסיכון מוגבר לשבץ. לפני כחצי שנה פורסם בכתב העת Neuropsychiatric Disease and Treatment ניתוח נתונים של 28 מחקרים שמצא בקרב אנשים עם דיכאון סיכון גבוה ב-40% לפתח שבץ מוחי בהשוואה לאנשים בריאים.

 

מאחר ותסמיני דיכאון הם דינאמיים, חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת וושינגטון ואוניברסיטת מינסוטה ביקשו לבחון מה קורה לסיכון לשבץ כאשר התסמינים משתפרים.

 

החוקרים בחנו שינויים בתסמיני דיכאון והיארעות שבץ ראשון בקרב 16,178 אנשים בני 50 ומעלה שהשתתפו במחקר קודם שנקרא "מחקר הבריאות והפנסיה" (Health and Retirement Study). כחלק מהמחקר המשתתפים רואיינו לגבי תסמיני דיכאון, היסטוריה של שבץ וגורמי סיכון לשבץ כל שנתיים בין 1998 ל-2010. החוקרים בחנו אם דפוסים של תסמיני דיכאון במשך שני ראיונות רצופים (4 שנים) ניבאו מקרי שבץ בשנתיים שלאחר מכן. 

 

במהלך תקופת מעקב של 12 שנים אירעו 1,192 מקרים של שבץ ראשון בקרב המשתתפים. בהשוואה למבוגרים ללא תסמיני דיכאון, אלה עם תסמיני דיכאון גבוהים בשני ראיונות רצופים היו בסיכון יותר מכפול (2.14) לאירוע מוחי ראשון. אצל אלה שסבלו מתסמיני דיכאון בראיון הראשון אך לא בראיון השני הסיכון לשבץ ירד, אך עדיין נותר מוגבר ב-66% שנתיים לאחר מכן, בהשוואה לאלה שלא סבלו מתסמיני דיכאון באף אחד מהראיונות. 

 

המחקר לא בחן את המנגנונים העומדים מאחורי הקשר בין דיכאון לשבץ מוחי, אבל קיימים מספר הסברים אפשריים לקשר, בהם שינויים דלקתיים בכלי הדם וההשפעות השליליות של דיכאון על אורח החיים שעשויות לבוא לידי ביטוי בחוסר פעילות גופנית, עישון אי-הקפדה על תזונה בריאה ועוד.

 

יש צורך במחקרים נוספים שיבחנו את ההשפעה של דינאמיות תסמיני הדיכאון על הסיכון לשבץ. בינתיים נראה שחשוב לאתר אנשים הסובלים מדיכאון כדי לנסות לשפר את התסמינים בהקדם האפשרי – לפני שההשפעות המזיקות של הדיכאון מתחילות להצטבר, ובמקביל להשקיע בהפחתת גורמי סיכון אחרים לשבץ כמו גמילה מעישון.

 

 

J Am Heart Assoc. Published online May 13, 2015