מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותמתקדמים לקראת רפואה מותאמת אישית לטרשת נפוצה

מתקדמים לקראת רפואה מותאמת אישית לטרשת נפוצה

מדענים מצאו וריאנט גנטי שמשפיע על התגובה לתרופות לטרשת נפוצה, בגן המשפיע על פעילות מערכת החיסון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

שיתוף פעולה בין חוקרים אמריקאים ואיטלקים הביא לגילוי וריאנט גנטי אשר משפיע על התגובה של אנשים עם טרשת נפוצה לאינטרפרון-בטא – החומר הפעיל בכמה מהתרופות לטרשת נפוצה המיועדות לטיפול במהלך התקפי-הפוגתי של המחלה. מעבר לכך, נמצא כי לגן עליו משפיע הווריאנט עשוי להיות תפקיד בוויסות פעילות המערכת החיסונית - גילוי העשוי להוביל לפיתוח טיפולים חדשים.

 

מסיבות שעדיין אינן ברורות, חלק מהאנשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית אינם מגיבים היטב לתרופות לטרשת נפוצה וממשיכים לחוות התקפים ופעילות מוגברת של המחלה על אף הטיפול. מחקרים גנטיים קודמים כבר זיהו וריאנטים גנטיים שמגבירים את הסיכון לאבחנה של טרשת נפוצה, אך במקרה הזה המחקר זיהה וריאנט גנטי שמנבא את האופן בו יגיב המטופל לטיפול התרופתי. זיהוי התרופה שכבר בתחילת מהלך המחלה תהיה היעילה והמתאימה ביותר למטופל יכול לשפר פלאים את תוצאות הטיפול ואת איכות חייו של המטופל.

 

גישה זו ברפואה נקראת "רפואה מותאמת אישית", בה לכל אדם מותאם הטיפול הנכון ביותר למאפייניו, ולא הטיפול הנכון ביותר לממוצע האנשים עם אותה מחלה, כפי שנהוג כיום.

 

אחד מהרופאים הבכירים בקבוצת המחקר, ד"ר פיליפ דה ג'גר מבית החולים Brigham and Women's Hospital בבוסטון, זכה בשנה שעברה בפרס Barancik על חדשנות בחקר הטרשת הנפוצה והתקדמותו לקראת רפואה מותאמת אישית במחלה.

 

במחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת המדעי Annals of Neurology - מחקר מסוג genome-wide association study - החוקרים ניסו לאתר מנבא גנטי לתגובה לטיפול. הם בחנו אנשים עם טרשת נפוצה שטופלו באינטרפרון בטא שסווגו לפי תגובתם לטיפול: מגיבים, מגיבים חלקית או לא מגיבים, בהתאם לקריטריונים שהוגדרו מראש. לאחר מכן הם ערכו למטופלים ניתוח גנטי מלא ומצאו כי הווריאנט הגנטי שניבא בצורה הטובה ביותר אם מטופל יגיב או לא יגיב לטיפול באינטרפון בטא היה בגן SLC9A9 – גן השולט על רמת החומציות (pH) בתוך התאים. נוכחות של הווריאנט המכונה rs9828519 ניבאה חוסר תגובה של המטופל לתרופה. ממצא זה אושש במטופלים עם טרשת נפוצה משלוש אוכלוסיות שונות – איטלקים, צרפתים ואמריקאים. 

 

צוות המחקר עקב אחר תפקודיו של הגן ומצא שפעילותו הופסקה בקרב אנשים שהיה להם סיכון גבוה לחוות התקף טרשת נפוצה. הם הוסיפו לחקור את הגן במעבדה והממצאים הראו כי לגן יש תפקיד בוויסות פעילות תאי המערכת החיסונית.

 

"מניפולציות על הגן בקרב עכברים ובני אדם יוכלו ללמד אותנו על המנגנון שעומד בבסיס התגובה האוטואימונית שגורמת למחלת הטרשת הנפוצה" אמר ד"ר וואסים אליאמאן.

 

כעת נדרשים מחקרים נוספים שיאוששו את תוצאות המחקר הנוכחי ויבדקו אם הממצאים תקפים באוכלוסיות נוספות של מטופלים ואם הווריאנט הגנטי משפיע על תגובה לטיפולים אחרים לטרשת נפוצה.
 


Annals of Neurology 2015; DOI: 10.1002/ana.24429