מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

ייעוץ תרופתי אישי

כמוניבלוגיםייעוץ תרופתי אישי ממוגרפיה - האמת העצובה מאחורי הבדיקה לאיתור מוקדם של סרטן שד

ממוגרפיה - האמת העצובה מאחורי הבדיקה לאיתור מוקדם של סרטן שד

ממוגרפיה לאיתור מוקדם של סרטן שד מוצגת ע"י וועדה שוויצרית שבדקה את הנושא כבדיקה לא משמעותית בעידן הרפואה המודרנית, ובעידן הטפולים המתקדמים בסרטן שד. בנוסף העובדות מצביעות על כך שרב הנזק שלה על התועלת כולל פי 3 עד 14 איתור מיותר של סרטן שד כולל ניתוחים, טיפולים והקרנות מיותרים. בשוויץ מבטלים תכניות לאיתור מוקדם באמצעות ממוגרפיה, ואצלנו?

25/05/14 9:37
4317 צפיות
ממוגרפיה - האמת העצובה מאחורי הבדיקה לאיתור מוקדם של סרטן שד
ביום חמישי האחרון התפרסמה כתבה חשובה בנדון בעיתון New England Journal of Medicineהכתבה, שקבלה מקום מכובד, הציפה שוב את הבעייתיות שבסקירה שיטתית של כל אישה מעל גיל חמישים באמצעות ממוגרפיה לאיתור מוקדם של סרטן שד. כותבי המאמר היו חלק מוועדה שוויצרית שהתבקשה לבדוק את העובדות שמרעישות כבר כמה שנים את הקהיליה הרפואית, ועל פיהן תכניות הממוגרפיה לא רק שלא מצילות חיי נשים שחולות בסרטן שד כמו שחשבו, אלא גם גורמות נזק בצורות שונות. המספרים כמו שנבדקו שוב ע"י הוועדה, הם מספרים קטנים מאד בצד של התועלת, ומספרים גדולים מאד בצד של הנזק. שלוש שאלות שואלת הוועדה לאחר שסרקה שוב את כל הנתונים מהשנים האחרונות: 1.       האם הסריקה לאיתור מוקדם מתאימה לימינו? -  האם התכניות לסריקה מוקדמת של כל אישה מעל גיל חמישים באמצעות ממוגרפיה מתאימות לימינו? הן נולדו בגלל עבודות שנעשו בשנות השישים והתשעים של המאה הקודמת. מאז התקדמה הרפואה בכלל  והטיפול בסרטן שד בפרט. האם מה שהיה נכון במאה הקודמת נכון גם היום? 2.       האם נכון שהנזק עולה על התועלת? -  האם סריקה סיסטמטית של כל הנשים מעל גיל חמישים מוצדקת כאשר הנזק שלה רב על התועלת? הנתונים מצביעים שהתמותה מכל סיבה לא יורדת בגלל הממוגרפיה, כי גם אם מתים פחות מסרטן שד, מתים ממשהו אחר, והמספרים הם אותם מספרים בקבוצה שעושה סקירות לממוגרפיה לעומת קבוצת הנשים שלא משתתפת בתכנית לסקירות לאיתור מוקדם של סרטן שד באמצעות ממוגרפיה. חוץ מזה שיש מאות תוצאות חיוביות שגויות על כל 1000 סקירות, שבגללן עושים עושים לנשים ביופסיות מיותרות, ובגללן מאותרות 3-14 נשים עם סרטן שד שאיננו סרטן שד, ובעקבות האבחון המיותר, הן גם מטופלות טיפולים מיותרים. 3.       אם הייתן יודעות את האמת האם הייתן מסכימות לעשות ממוגרפיה?  הכתבה מדווחת על שאלון שבדק מה נשים חושבות על האיתור המוקדם באמצעות ממוגרפיה. השאלון גילה שנשים נוטות להפריז בתועלת שמייחסים לממוגרפיה. הן חושבות שהאיתור המוקדם מציל חיים של הרבה יותר נשים מאשר העובדות מצביעות במציאות. המציאות, מדובר בהצלת חיים של 20% (ולא 50% כמו שהנשים טעו לחשוב...) ומדובר באישה אחת על כל 1000 סקירות בעשר שנים, שחייה ניצלים בזכות הממוגרפיה (ולא 80 נשים כפי הנשאלות ענו). נשאלת השאלה האם אנחנו היינו מוכנות לעבור סקירה ממוגרפית כל שנתיים מעל גיל חמישים כדי להציל חיים של חולה אחת מאיתנו, כאשר הסיכון הוא שכמחציתינו היו מוזמנות לבדיקה נוספת בגלל תשובה שגויה ראשונית, חלקנו היו מוזמנות לביופסיה בגלל תשובה שגויה בממוגרפיה השנייה, ופי שלוש עד 14 מאיתנו, היו עוברות ניתוחים, הקרנות, כמותרפיות ושילובים בינהם, בטעות! האם היינו מסכימות? אני כבר מזמן חתמתי אצל רופא המשפחה שאני מסרבת לעשות ממוגרפיה בתנאים האלה. (מאז הסקירה של הcochran שהצביעה על אותם נתונים ב 2013)תרגמתי בשבילכן את הכתבה, כי אני חושבת שהיא מאד חשובה,http://www.mypharmacist.co.il/archives/1083#more-1083אשמח לקבל תגובות, סימה לבני רוקחת מנהלת המרכז לייעוץ תרופתי אישיwww.mypharmacist.co.il

תגובות

למה קופות החולים ממשיכות לקדם את הממוגרפיה?

BENO1952
25/05/14 18:27

מתברר גם שלבנות פחות מ 50 ישנן בעיות גם,,כך שהמספר הזה [גיל] ,כלל לא נכון,,!!

בתקופה האחרונה דובר/נכתב/נצפה, שהממוגרפיה כלל לא בודקת מרקם חשוב מאד, והיא "צפיפות רקמות השד",שבגללן נשים ש "ממוגרפו" נתגלו אצלן בכל זאת תאים סרטניים,,

למה קופ"ח ממשיכות לקדם?,smileyאת בטח יודעת את התשובה,,

מירה12
28/05/14 8:34

באם יש תשובה חיובית בממוגרפיה, עושים ביופסיה כדי לאמת את הממאירות בגוש, כך שגם אם יש טעות בממוגרפיה, אם אין ממאירות, הביופסיה תעלה על זה.מדובר במחקר אחד, ומה עם כל האחרים?

 

 

 

 

 

hana
29/05/14 5:52

שלום אני לא מבינה ברפואה לעומת זאת אני בגיל 75 גילו אצלי בממוגרפיה גידול מאוד קטן בשד כשהכירורג בדק אמר שזה לא נראה לו אבל באולטרה סאנד זה נראה ןבביופסיה שהתגלה שזה סרטני עברתי ניתוח קטן וגם 33 הקרנות וברוך השם אני בריאהןמאז עברו כ-5 שנים אני מקבלת כדור טמקסופין 1 ליום ואני מרגישה מצוין בגילי המופלג כך שלפעמים הממוגרפיה לא פעם מצילה חיים

סימה-לבני
01/06/14 1:12

תשובה לחנה:

מה שהם טוענים במאמר הזה ובאחרים, שחלק מהגידולים הקטנטנים כמו שתארת, לא באים לידי ביטוי קליני לעולם ולא מחייבים טיפולים ו- 33 הקרנות.

לזה הם מתייחסים כשהם טוענים שבגלל הממוגרפיות יש אבחונים מיותרים וגם טיפולים מיותרים.

אני לא יודעת איך הם קובעים את מה שהם קובעים, אבל אם זה נכון, ואנחנו רואים שהמספרים הם יותר גדולים ממספר הנשים שחייהן ניצלים בגלל הממוגרפיה... אז זה עצוב!

dafni
06/04/18 17:49

לסימה, תשובתך לחנה אינה מובנת לי. גם אם נכונה הטענה ש"חלק מהגידולים הקטנטנים... לא באים לידי ביטוי קליני לעולם ולא מחייבים טיפולים...", עדיין חלק אחר הרי כן יבוא לידי ביטוי קליני. איך תדע אשה אם הגידול שאובחן אצלה שייך לקבוצה השנייה? איך היא תדע בכלל שהוא קיים? וללא בדיקה, קיים סיכוי לא רע שגם כשהגידול כבר יהפוך לגרורתי עדיין האשה יכולה לא לדעת שהיא לקתה בו. אגב, עד היום הטענה שנשמעה כנגד בדיקת הממוגרפיה הייתה דווקא הפוכה. גידולים קטנים דווקא אינם נראים בבדיקה הזו, ובנשים צעירות, או בנשים מבוגרות ש"זכו" ברקמת שד צפופה הרבה פעמים לא מתגלים גם גידולים גדולים. זה אגב מה שקרה לי, ולנשים רבות אותן פגשתי במהלך הטיפולים שעברתי, ולכן, לפחות מנקודת מבטי, ככל שמדובר בבדיקה מיותרת, אז זה מסיבה הפוכה לזו העולה מהמחקר בו מדובר. אבחון יתר של סרטן שד יוחס עד היום דווקא לבדיקות אולטרה-סאונד ו - MRI. המסקנה שלי שונה לחלוטין משלך. כמו בכל הקשור לרפואה, גם כאן, אישה שמגיעה לבדיקה צריכה לדעת שהבדיקה המושלמת עדיין לא בנמצא. צריך להבדק, ולהחליט החלטות בצורה מושכלת, וגם להבין שלפעמים ההחלטה, שלנו או של הרופא שלנו, עלולה להיות שגוייה.

דנה34
02/09/15 13:26

גם אני שמעתי רעות על הממוגרפיה

והכי חוצפה והכי גרוע שקופח לא מאפשרת לעשות אולטראסאונד ללא ממוגרפיה ככה שבעקיפין הם מחייבים אותך לעשות את  ההקרנה המיותרת הזאת.יחי הביטוח הפרטי!!!

דנה34
11/09/15 11:26

קופות החולים השקיעו הרבה מאד כסף במכשירי הממוגרפיה,ולא רוצים להודות שזאת היתה הוצאה מיותרת,לכן הם כופים עלינו להשתמש,אני גמרתי עם זה,יש לי חברה צעירה מאד יחסית עם שלושה ילדים ואחד מהם כבן חמש שמרפאת עצמה מסרטן השד באמצעים טבעיים בלבד,להוציא את הניתוח, היא לא עושה הקרנות בטח לא כימו (גם לא צריך) ונעזרת ברופאה סינית שנמצאת בארץ תקופות מסוימות ונותנת לה צמחים שזהים בעוצמתם לכימו ומנקים לה את הדם,היא מרגישה טוב,ובאולטראסאונד רואים את התאים מסביב בריאים,שרק תבינו,כבר דברו איתה על כריתה,טענו שהתאים מסביב חולים.או פגועים.

 

dafni
06/04/18 17:19

רוב האנשים ש"מרפאים את עצמם מסרטן... באמצעים טבעיים בלבד...", [כמו חברתך], מוצאים את עצמם די מהר "מטופלים" במכון לרפואה משפטית, לאחר שבני משפחותיהם הגישו תביעות בגין רשלנות רפואית. אלה שלא נפטרו, כנראה מלכתחילה בכלל לא חלו בסרטן, ומדובר היה באבחונים שגויים. די כבר עם כל סיפורי הניסים והנפלאות האלה. צמחים, רפואה סינית, "ניקוי דם" וכל יתר ההבלים אינם יכולים לרפא סרטן, וגם לא שום מחלה אחרת.

סימה-לבני
27/10/15 11:41

ממגורפיה - הקווים המנחים החדשים של האמריקאים - האזינו לראיון שמתקיים בעקבות פרסום שלהם עם המחברים שלהם ב JAMA,  כאן.

Breast Cancer Screening for Women at Average Risk

2015 Guideline Update From the American Cancer Society

Read the Guideline Now

אם מקשיבים טוב לראיון, כאן, שומעים עד כמה בעיית האבחונים העודפים, והאבחונים השגויים גדולה, ועד כמה לא בטוח שאבחונים מוקדמים של DCIS נחוצים, שכן למרות העליה באבחון, אין ירידה בתמותה.

עוד מידע בראיון עצמו

או בתקציר כפי שהכנסתי בפייסבוק של המרכז לייעוץ תרופתי אישי כאן מהיום 27.10.15

 

 

חנחנה
05/03/16 23:43

אני מעונינת לציין שקיימת בדיקת ממוגרפיה שנקראת :

טומוסינטזיס (Tomosynthesis) של השד, המכשיר מבצע סריקה תלת ממדית של השד, באמצעות מצלמה ייחודית המותקנת על זרוע מסתובבת. התמונה מוצגת על גבי צג המחשב כמקטעים צרים, באופן שמאפשר לרופא לבחון את רקמת השד שכבה אחת בכל פעם.
טכנולוגיית הטומוסינטזיס מאפשרת לראות מילימטר מהרקמה בכל פעם, כאשר כול הפרטים הקטנים נראים לעין באופן ברור ואינם מוסתרים על ידי הרקמות האחרות. היתרון הוא שהמערכת מאפשרת לגלות נגעים בתחילת התפתחותם".
הבדיקה דומה לבדיקת הממוגרפיה המסורתית: הטכנאית ממקמת את הנבדקת ליד המכשיר, השד הנבדק נלחץ תחת סרגל הבדיקה ומצלמת הרנטגן הדיגיטלית המותקנת על זרוע, נעה מסביב ומבצעת צילומים ממספר זוויות שונות. הסריקה אורכת מספר שניות. 
הבדיקה מפוענחת ע"י רדיולוגים מומחים מהמובילים בתחום.
סימה לבני
סימה לבני
רוקחת בכירה, מנהלת המרכז לייעוץ תרופתי אישי, מחברת הספר "לעשות סדר בתרופות ובתוספים - בעידן שבו המידע אינסופי". לבני עוס...