מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הבלוג של ערן ברקוביץ - מאחורי הנפש

כמוניבלוגיםהבלוג של ערן ברקוביץ - מאחורי הנפשהמחקר הגדול – מי יפתח טרשת נפוצה בעתיד?

המחקר הגדול – מי יפתח טרשת נפוצה בעתיד?

12/02/16 12:43
1582 צפיות
המחקר הגדול – מי יפתח טרשת נפוצה בעתיד?
צוות מחקר מביה"ח (BWH (Brigham and Women's Hospital מתחיל במחקר אורך שאפתני וגדול כדי לגלות איך מתפתחת מחלת הטרשת הנפוצה. לטובת המחקר אוספים המדענים קרובים מדרגה ראשונה לאנשים עם מחלת הטרשת הנפוצה כדי לפצח מהו "רצף האירועים" שמוביל בסופו של דבר להתפתחות המחלה. בהמשך מתוכנן המחקר גם ליישם שיטות התערבות למניעת התפרצות המחלה. החוקרים הציגו את פרויקט ה- (GEMS (Genes and Environment in Multiple Sclerosis – "השפעות הגנים והסביבה על התפתחות טרשת נפוצה". מטרתו הראשונית להוביל לזיהוי כמה שיותר מוקדם של מחלת הטרשת הנפוצה, אולי אפילו לסנן את האנשים בסיכון גבוה ולטפל בהם עוד לפני הסימנים הראשונים המובהקים של המחלה. מטרתו השנייה והרחוקה יותר, היא למפות את "רצף האירועים" שמובילים אדם מבריאות לאבחנה של טרשת נפוצה. השגת מטרה זו כנראה ותפתח אפשרויות רבות של מניעה וטיפול. עד כה נאספו 2,632 קרובים מדרגה ראשונה (הורים, אח, ילד) לאנשים המאובחנים עם טרשת נפוצה, והשאיפה היא להגיע ל- 5,000 אנשים אחריהם יעקבו לאורך 20 השנים הבאות. המחקרים הגנטיים זיהו למעלה מ- 100 משתנים גנטיים שמאפיינים את מחלת הטרשת הנפוצה, אך לכל אחד מהם השפעה מינורית וברור היום שהמרכיב הגנטי הינו חלק קטן מהתהליך המוביל להתפתחות המחלה. המשתנים הסביבתיים כוללים זיהומים, עישון, השמנה בגיל ההתבגרות, חוסר בויטמין D ועוד, כאשר לא ברור הקשר וההשפעה הדדית בניהם. ועדיין שכולם נלקחים בחשבון אין יכולת ניבוי להתפרצות המחלה. גם המחקר הנוכחי אינו מושלם, אך לפחות ישנה תוכנית מסודרת לענות על הבעיות המתודולוגיות ולהשתפר משנה לשנה. שני צידי המטבע היות הטרשת הנפוצה מחלה נדירה מקשה על המחקר. גם בקרב בני המשפחה מקרבה ראשונה, הסיכוי לפתח טרשת נפוצה אמנם גבוה יותר פי 20-40 מן האוכלוסייה הכללית, אך עדיין נדיר שיקרה. מה שטוב לבני המשפחה של המאובחנים עם טרשת נפוצה מסבך את האפשרויות המחקריות. הערכת החוקרים שמכל 10,000 קרובי משפחה מדרגה ראשונה שיצליחו לגייס, רק 62 יפתחו טרשת נפוצה תוך 5 שנים. חלק גדול מן המחקר יהיה לאפיין ולהבין את ייחודיותם של אותם 62 "נבחרים". בהמשך המחקר, עלייה ביכולת הניבוי והזיהוי של האנשים שיפתחו טרשת נפוצה, תעזור למקד סביבם את המחקר ולהוביל למעקב מדוקדק שיסביר מה הם עוברים, למה הם נחשפים ובאיזה סדר או תזמון שמעורר את המחלה המסתורית. זהו צעד ראשון למחקר חסר תקדים עם פוטנציאל גדול מאוד (סוף סוף) לפצח את חידת הטרשת הנפוצה. אני חושב שהגיע הזמן שהחוקרים יפתחו בתוכנית מסודרת ל- 20 שנה ויפסיק לנחש ולבחון דברים בדיעבד. אפילו שיטת גיוס הנבדקים מתקדמת והחוקרים מציינים ש-  69% מהם הצטרפו דרך אתרי האינטרנט והרשתות החברתיות.   בהצלחה לחוקרים, אני מבטיח לעקוב... GEMS Project: A Platform to Investigate Multiple Sclerosis Risk. Annals of Neurology, 2015.

תגובות

pfs1
23/04/16 21:01

אני מתקשה להבין את הקושי לאסוף נבדקים למחקר כזה. הרי החולים שידועים, מגיעים מדי פעם למכונים ולמרפאות המטפלות בהם - ולרוב הם גם מלווים בקרוב משפחה מלווה - וכבר אז אפשר לתפוס אותם עם הצעה להשתתף במחקר שעושה פרופיילינג גנטי  [אפיל ואם הוא ידרוש הסעה נוספת לקרובים עם קרבת דם כדי לקחת דגימה].

האם  יש באמת  סבירות שהם יתנגדו?

ערן-ברקוביץ
24/04/16 21:44

את מאוד צודקת כאשר בוחנים את הנושא בצורה רציונאלית בלבד. אבל אנשים מאוד נרתעים מהמחלה ומעורבות עימה ורואים השתתפות בניסוי כמעורבות שמגדילה את הסיכוי להיות מאובחן - אין זה הגיוני כלל, אך בעיקר התחושות הלא-רציונאליות הן אלו שמניעות אנשים (דן אריאלי לא מפסיק לכתוב על כך). לכן אני מבין את עורכי המחקר שפונים למתנדבים באינטרנט, אלו אנשים שלא נמצאים במרפאה ומוצפים, שכנראחיפשו מידע בנוגע לניסויים ואיך ניתן לעזור ולכן מוכנים לשמוע ולהיענות לקריאה.
אני מכיר את הנושא, לאו דווקא מטרשת נפוצה, אלא ממקרים של מחלות נדירות בהן נהוג לקחת דגימות מכל המשפחה הקרובה ולעיתים קרובות נתקלים בחשדנות ורתיעה.

pfs1
07/05/16 16:59

אני מבינה את הפחד התאורטי אצל קרובים יותר רחוקים שחושבים אולי שאם הם לא יסתכלו אז זה לא יגיע אליהם [בגלל שלא הסתכלו כמובן], אבל החוליע צמם, שכבר מופיעים במרפאות, לא יסרבו הרי שישתמשו בדם שלהם לבדיקה [ ממילא הם עוברים בדיקות - וזה ל שמכניסים להם חומר נסיוני לראות מה יקרה].. סביר להניח שימצא גם מישהו ממשפחתם שלא בהכחר מאמי ןשזה מדבק.

יכול להיות שבמחוזות החפץ של הקדמה הטכנולוגית והמחקרית ההיא - אין לחולים מרכז רפואי שהם מסונפים אליו באופן קבוע - אז קשה לשמור על קשר ומעקב קבוע איתם [ כמו שאין להם בהכרח טיפת חלב לילדיהם, כי השיטה הקפיטליסטית לא תומכת].

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.

עוד פוסטים בבלוג: הבלוג של ערן ברקוביץ - מאחורי הנפש

סלמה בלייר פורשת מ"רוקדים עם כוכבים"
בלייר המאובחנת עם טרשת נפוצה השתתפה בתוכנית ונאלצת לפרוש בעקבות המלצת הרופאים
קראו עוד
כמה מילים על חייו ומותו של רוני פינקוביץ' שבחר בהמתת חסד
בשבוע שעבר פורסם שהשחקן והבמאי רוני פינקוביץ', שהתמודד עם טרשת נפוצה מזה למעלה משלושה עשורים והיה מרותק לכיסא גלגלים...
קראו עוד
מיזם מעניין למטופלי טרשת נפוצה בתקופת הקורונה
תקופת הקורונה שעברה, וכנראה זו שהולכת עוד לבוא פוגעות ברצף הטיפולי והשיקומי של המטופלים לכן יש למצוא פתרונות להמשך התוכנ...
קראו עוד
בחירות 2019 – הכל זה מלמעלה
שלום לכולם,למי שלא מכיר אני ערן, פסיכולוג רפואי, ולאורך השבוע פוגש באנשים רבים במסגרות שונות, בנוסף גם מנגיש מידע רפואי ...
קראו עוד
השחקנית סלמה בלייר מדברת על מחלת הטרשת הנפוצה
ישנם מספר מפורסמים עם טרשת נפוצה שמעלים את המודעות למחלה, אך מעולם לא ראיתי אדם עם טרשת נפוצה מתראיין תוך כדי התקף. עם ק...
קראו עוד