מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992

קפוטן

4 תגובות


שלום ד"ר



 



בעלי בן 75 סובל מלחץ דם גבוה מאוד בשעות הבוקר.  עדיין לא הצליחו לאזן את לחץ הדם וכרגע הוסיפו לו משתן לרשימת התרופות. המשתן מוריד את לחץ הדם רק לאחר כמה שעות.  האם ניתן לקחת אותו בלילה לפני השינה למרות שלחץ הדם שלו בערב תקין ואפילו נמוך (100/50)? שנתו עמוקה ואני לא מאמינה שיתעורר לשם כך לשירותים.



 



הרופאה אמרה שאם הטיפול הזה לא יעזור (וקטור, וזודיפ בוקר וערב ומשתן בבוקר או בערב) אז הטיפול יוחלף לכדור שצריך לקחת 3 פעמים שמשפיע על המצערכת העצבית וגורם לעייפות. מאחר והכדורים הנוכחיים לא גורמים לתופעות לוואי כלשהם ובמהלך היום לחץ הדם ממאוזן ורק בבוקר מרגע הקימה ועד לכ4 שעות לחת הדם גבוה (180/80 או 200/100) אני שואלת אותך אם לא כדאי לתת צאנס עדיין לטיפול הקונבנציונלי הנוכחי תחת החלפת המשתן ללילה?



וגם, מה דעתך על נטילת קפוטין 25 מג מתחתללשון כשלחץ הדם מאוד גבוה? לא קיבלנו הסבר רק הערה שכדאי לקחת כשלחץ הדם עולה מאו דומרגישים רע. האם לקחת בנוסף לתרופות? האם לא מסוכן? כדאי במקום לקחת כדור הרגעה (קלונקס)



 



רב תודות לך



תגובות

שלום לך,

יהיה קצת קשה לתת המלצות לטיפול תרופתי ספציפי לבעלך, אבל בעקרון לפי מה שרשמת הוא מקבל  כרגע 3 קבוצות טיפול ללחץ דם, והרושם כי סה"כ הוא מאוזן, מלבד מספר שעות בבוקר. כדי לנסות ולכסות טוב יותר את השעות הללו, כדאי לנסות לקחת את הכדורים של הערב מאוחר יותר, ממש לפני שהולך לישון, ולא בשש-שבע בערך עם האוכל (אינני יודעת אם כך הוא נוטל את התרופות). בדר"כ לא כדאי לקחת משתן בשעות הערב, בעיקר כדי שלא יהיה צורך לקום לשירותים בלילה. לפני תוספת של תרופה 3 פעמים ביום (כנראה נורמופרסן), עדיין ישנן תרופות נוספות שאפשר לתת, במידה ולא היה נסיון קודם שלא צלח לתת אותן (תרופות מקבוצות כמו חוסמי ביתא - נורמיטן/קרדילוק, או תרופות מקבוצת חוסמי אלפא - קדקס למשל). במידה ועדיין לא מצליחים לאזן את לחץ הדם, כדאי לבקש הפנייה למרפאת לחץ דם או לנפרולוג, שיעזרו באיזון.  נטילת קפוטן תחת הלשון איננה טיפול שמהווה פתרון, אלא יש צורך למצוא את האיזון טוב יותר עם הטיפול הרגיל. כאשר לחץ הדם גבוה מאד, יש לקחת את התרופות הקבועות, לנוח ולעקוב. במידה וקיים מרכיב של לחץ או חרדה, בהחלט כדור הרגעה יכול לעזור בענין.

שלום לך,

 

1. לא כל כך מקובל כבר לקחת קפוטן בלעיסה או תחת הלשון. אם לחץ הדם מאד גבוה, פשוט אפשר לקחת קפוטן 25 מ"ג בבליעה באופן רגיל. התרופה קצרת טווח והשפעתה מהירה, ולכן נותנים אותה במצבים אלו. אחרי הנטילה כדאי לנוח ולעקוב בהמשך אחר לחץ הדם. מאחר והשפעת התרופה יחסית קצרה לתרופות אחרות, יש להמשיך עם שאר התרופות ללא שינוי, אלא אם לחץ הדם מאד נמוך במדידות החוזרות.

 

2. נורמופרסן זו תרופה מאד ישנה ליתר לחץ דם, אבל היא לא קו טיפול ראשון, שני או שלישי ואף יותר, אלא תרופה שמוסיפים אותה בדר"כ לאנשים עם יתר לחץ דם שעמיד לטיפול במספר תרופות מקבוצות אחרות. הסיבה לכך הצורך לקחת אותו 3 פעמים ביום, ואם לא מקפידים על הנטילה ומפספסים מנות, יש תגובה של עלית לחץ דם קיצונית, ולכן התרופה פחות בשימוש. היתרון הוא בעיקר בחולים שאינם מגיבים לשאר התרופות ונותרים עם לחץ דם גבוה, אז זו אופציה נוספת על פני הקיימות. כפי שאמרתי בתשובתי הראשונית, כדאי למצות את התרופות הקודמות, לנסות לשנות שעות מתן, כדי לכסות טוב יותר את השעות המוקדמות של הבוקר, לפני שמוסיפים תרופה נוספת. מציעה לפנות למרפאת מומחים ליתר לחץ דם או לנפרולוג , שיוכלו לעזור אולי באיזון לחץ הדם באופן טוב יותר.

שלום לך

אם לחץ הדם מתאזן כאשר הוא נוטל את התיאזיד בערב, וזה לא מפריע לו, אז אין שום בעיה רפואית עם זה ושימשיך ליטול כך.מה שחשוב זה שלחץ הדם מאוזן ומרגישים טוב ואין הרבה תופעות לוואי. 

 

לחץ דם בבוקר אמין כמו שאר המדידות. לעיתים הראשונה גבוהה יותר, ולכן לעיתים מודדים 3 פעמים ועושים ממוצע של הבדיקות

כפי שנאמר, אם הטיפול הקודם איזן אותו טוב והוא חש בטוב, ללא תופעות לוואי, אז אפשר לנסות ולחזור אליו. השינוי פשוט נעשה, ביום בו מחליטים לבצע אותו, מתחילים לקחת את התרופות כפי שנלקחו קודם. בכל מקרה, קבלו את אישורו של הרופא המטפל לשינוי, מאחר ולעיתים ישנם שיקולים נוספים בקביעת תוכנית הטיפול, שאין אפשרות להעריכם פה.