מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםלחץ דם לא מטופל

לחץ דם לא מטופל

12/04/11 12:20
11 תגובות

 דר' שלום

גיסי בן 50 (בעלה של אחותי, אין קשר גנטי) סובל מיתר לחץ דם מאוד החל מגיל עשרים .

גיסי לא לקח טפול כשלוש שנים והסתובב עם לחצי דם של למעלה מ200/100 בניגוד לעצת רופאיו.

רק לאחר מספר אירועים החל לטפל תרופתית. בבדיקות שערך מצאו פגיעות באברים שונים כמו עיניים לב וכליות אך לא חמורות.

עם השנים ערכי לחץ הדם חזרו והמשיכו לעלות והוא עבר התקף לב וכליותיו נפגעו מאוד עד אשר הוא עובר כיום טיפול דיאליזה.



אחי  בן 22 לפני ארבעה חודשים התגלה אצלו חץ דם של 210/120 מדידות שחזרו מספר פעמים.

ערכו לו בדיקות והחליטו שזהו לחץ דם ראשוני.

אחי הוא ספורטאי (מכור לספורט אתגרי) והוא מפחד שטפול תרופתי יפגע ביכולתו לעסוק בספורט (רופאו המליץ שיחדל בינתייים מספורט אתגרי)

אחי לא מעוניין להתחיל טיפול ואנחנו מודאגים שיפספס את הרכבת וייפגיע מכך.

הוא לא מאמין שהמקרה שלו דומה לגיסי כי הרופא אומר שאין פגיעה באיברים בגופו. אחי מאמין שלחץ הדם יעבור לו.

אחי הציע לחכות שנה ואם לחץ הדם לא יעבור הוא ישקול להתחיל טיפול.



אולי תוכלי לייעץ האם אי לקיחת טיפול שנה נוספת עללו לפגוע גם בו?

ומה המשמעות?



תודה


תגובות

שלום לך,
אני חושבת שאת בעצמך מבינה, ובמיוחד לאור הנסיון עם גיסך, כי להסתובב עם לחץ דם של מעל 200/100 זה מסוכן ועלול לגרום לפגיעה משמעותית ביותר באיברים רבים. חייבים לטפל בלחץ דם גבוה כל כך ומהר. נטילת טיפול תרופתי ללחץ דם ואיזון טוב של לחץ הדם אינה אומרת בהכרח כי יש להפסיק את הפעילות הגופנית והספורטיבית. להיפך הוא הנכון, ביצוע פעילות גופנית מאומצת כפי שמבצע, בנוכחות ל"ד מוגברים כל כך, מסוכנת ביותר, כי בזמן פעילות גופנית לחץ הדם עולה עוד יותר. עדיף לטפל בלחץ הדם, להוריד אותו לערכים תקינים ולהמשיך בפעילות הגופנית. צריך לשכנע את אחיך שעליו לקבל את הטיפול. אני מניחה שהוא עוסק בספורט באיזושהי מסגרת. במרבית המסגרות דורשים אישור מרופא לפעילות, ואם ידעו שיש לו כאלו לחץ דם לא חושבת שיסכימו כי ישתתף בפעילות. במידה והוא עושה ספורט באופן עצמאי, זו בעיה, ויהיה צורך להסביר לו שוב ושוב ולשכנעו כי הוא מסכן את עצמו.

אורה
12/04/11 14:58

דר נעמי שלום ותודה
האם את יכולה לפרט על מנת שיקרא מה ההשלכות של אי לקיחת טיפול ומה יכול לקרות לו.

הוא מבוטח בקופ"ח כללית
האם אפשר להיות במעקב פרטי כי הוא מסתיג מבתי חולים
תודה
אורה

שלום לך,
לחץ דם גבוה שאינו מאוזן עלול לפגוע בכל איברי הגוף, ובעיקר בכלי הדם.
הסיכונים הם שבץ מוחי עם נכות שעלולה להיות קשה, דימומים מוחיים, התפתחות של מחלת לב, התפתחות של מחלת כליות
שינויים בכלי הדם בקרקעית העיניים ועוד.
ערכים קיצוניים של לחץ דם מעל 200 סיסטולי מסוכנים גם בטווח הקרוב ולא רק כסיבוכים שמתפתחים עם השנים.
אפשר לפתח אי ספיקת לב חדה ובצקת ריאות, דימום ושבץ מוחי, אי ספיקת כליות חריפה וכדומה.

אפשר תמיד להיות במעקב פרטי, אם כי בדר"כ אין בכך צורך. גם אין צורך במעקב בבית חולים.
מי שמטפל בלחץ דם גבוה הם רופאי המשפחה בקופת החולים. רק במקרים חריגים, שלא מצליחים לאזן את לחץ הדם, ו/או כאשר דרוש בירור מיוחד, פונים למרפאה מיוחדת של נפרולוגים או של מומחים ליתר לחץ דם, שגם זאת יש בקופות החולים, ולא בבית החולים.

שלום לך,
אכן מסוכן ולא רצוי להסתובב עם לחץ דם גבוה ולא מאוזן, ובודאי שלא עם לחץ דם כפי שאתה מתאר, שכבר גורם לסיבוכים. אין זה משנה כלל האם תימצא סיבה ללחץ הדם הגבוה (רק בפחות מ-10% מדובר ביתר לחץ דם משני) או שמא מדובר ביתר לחץ דם ראשוני, בכל מקרה צריך ונחוץ להתחיל טיפול ומייד ולאזן את לחץ הדם. לטיפול אין כל השפעה על הבירור עצמו אם דרוש, והסיכון ללא טיפול גדול מאד. כמו כן, בערכים גבוהים שכאלו מקובל להתחיל בדר"כ לפחות ב-2 תרופות יחד.

שלום לך,
כאשר מורידים את לחץ הדם מערכים קיצוניים, אכן מסתפקים בהתחלה בהורדה מתונה יותר, ולא הורדה עד לטווח התקין, כך שבהחלט בשלב זה של הטיפול אפשר להסתפק בערכים אלו. ותוך מס' ימים יהיה ניתן להמשיך ולהוריד את לחץ הדם עוד יותר. הול של לחץ דם במשך 24 שעות תוך פעילות רגילה, יאפשר להעריך את ערכי לחץ הדם בשעות היממה השונות וכך לתכנן את הטיפול.

אין היום הוכחות במחקרים שהראו כי לחץ נפשי ופיזי גורמים להתפתחות של מחלת יתר לחץ דם. אבל, לחץ נפשי ומתח גורמים לעליות זמניות של לחץ הדם, ולכן מפריעים לאיזונו. לא הלחץ הנפשי הוא זה שגורם לפציעה של כלי הדם, אלא לחץ הדם הגבוה לכשעצמו גורם לכך. אין טיפול שמתקן את כלי הדם, אלא הורדת לחץ הדם לכשעצמה ואיזונו לפי ההמלצות, מוביל לכך ומונע את התפתחות סיבוכי המחלה.  לרגיעה ואורח חיים בריא ושלו, יש בהחלט השפעה מיטיבה על לחץ הדם, ולכן כדאי ורצוי לנסות ולשמור על כך, אולם זה לכשעצמו לא יוביל להיעלמות של לחץ הדם.

אינני חושבת שיש צורך להיכנס ללחץ מיותר ובטח שלא למרה שחורה. יתר לחץ דם זו אחת המחלות השכיחות ביותר באוכלוסיה וזו מחלה שלשמחתנו יש המון תרופות ואמצעים לטפל בה. חשוב להכיר בכך שהיא קיימת ולהקפיד על הטיפול שניתן.

לפי מה שאתם מתארים נשמע שבנכם מקבל טיפול טוב ומתאים, כך שקבלת דיעה נוספת תלויה רק בתחושת הבטחון שיש לכם, וזה לגמרי לא הכרחי.

חשוב מאד לכשהוא ישתחרר להמשיך במעקב צמוד וטיפול טוב בלחץ הדם ע"י רופא המשפחה.

שלום לכם,
נשמע שאתם מאד נסערים כעת וחשוב לנסות ולהירגע מעט, ולא להיכנס למין סחרחרה ומירוץ של חיפוש אחר רופאים/חוות דעת/בדיקות וכו'...
הסיבה שהוא נשאר באשפוז היא שלאור גילו הצעיר וערכי לחץ הדם הגבוהים מאד, עם העדות לפגיעה באיברי המטרה, יש לשלול סיבות ליתר לחץ דם משני, כלומר הפרעה שהיא עצמה גורמת להתפתחות של לחץ הדם הגבוה. אילו מקרים לא שכיחים, ומרבית המקרים הם ראשוניים, ואין סיבה לכך, אולם בגילו ועם הסיפור שלו יש לשלול זאת, ולכן נעשות כל הבדיקות.

איזון טוב של לחץ הדם, ועושה רושם כי הוא בהחלט בדרך לקראת זה, יוביל לשיפור במצבו ובהחלט ימנע המשך התפתחות והתקדמות של סיבוכים נוספים.

לפי מה שאתה כותב, אינני בטוחה שצריך להחליט את מקום העבודה ו/או את סגנונה, אלא בעיקר לשנות דברים באורח החיים, ובעיקר בנושא האוכל והשתיה. לא צריך לעזוב מקום עבודה כדי להפסיק ולאכול פלאפל ומזונות אחרים עשירים במלחים. אפשר לדאוג ולהכין לו מזון בריא שייקח עמו לעבודה. אפשר להקפיד ולא להרבות בשתית קפה שחור וכו'. זה דורש בעיקר שינוי מחשבתי, שלעיתים הוא הקשה ביותר, ובמיוחד בגיל צעיר.

מציעה לשבת בנחת עם אחד הרופאים, עדיף שלא באשפוז, אלא לאחר השחרור, עם רופא המשפחה, ו/או עם רופא מומחה ליתר לחץ דם או נפרולוג, שיסבירו את כל האמצעים הקיימים לעזור ולאזן את לחץ הדם, ובעיקר את השינויים באורח החיים במומלץ לבצע.
תוכלו כמובן לקרוא על כך גם פה ב"כמוני" במאמרים שכתבתי בנושא.

באיזו בדיקה הראו את הממצאים בעורק התרדמה? דופלר של העורקים? הדמייה אחרת?
יתכן שלפני צנתור יש למצות את ההדמייה, למשל CT-אנגיו ו/או MRA, כדי להעריך יותר טוב במה מדובר, לפני שמבצעים בדיקה פולשנית.
הצנתור לכשעצמו זו פעולה פולשנית, שכמו בכל אחת שכזו, לעיתים רחוקות ישנם סיבוכים, אולם על פי רוב הבדיקה לא מסוכנת ועוברת ללא סיבוכים. לאור הפגיעה המהירה ככל הנראה בכלי הדם ותאור של המפרצת, יש כמובן לשלול כמו שציינתי קודם מחלה שגורמת ליתר לחץ דם משני. ישנן מחלות שמערבות בעיקר את כלי הדם, וזה משהו שצריך לשלול אצלו. אם הממצאים בבדיקות שנעשו נכונים, אזי הרופאים לא מגזימים, ובהחלט יש למצות את הבירור ולטפל במה שדורש התערבות, כי אין ברירה.
אתם יכולים כמובן לקבל חוות דעת נוספת, במיוחד אם יש כוונה לבצע איזושהי בדיקה פולשנית, על מנת שתהיו בטוחים ורגועים שזה מה שיש לעשות. אם תחליטו לעשות זאת, יידעו את רופאי המחלקה שאתם מעוניינים בכך ומתכוונים להביא רופא לחוות דעת נוספת. זה דבר מקובל ואפשרי, אבל לשם ההגינות יש ליידע את הרופאים המטפלים, שכמובן ישתפו פעולה עם היועץ.
הרב פירר בדר"כ ממליץ לאיזה רופא מומחה לפנות, כך שאפשר להוועץ גם איתו כמובן לגבי זה.

TIA עשוי להתבטא בירידה פתאומית בראיה, שחולפת. זה קורה לעיתים משנית ליתר לחץ דם גבוה באופן קיצוני, כפי שהיה לו.
עדיין אין זה בהכרח אומר שיש היצרויות בעורקי התרדמה, ויש כמובן לבדוק זאת כפי שאמרתי בבדיקות ההדמייה/דופלר (CT ראש לא מדגים זאת). יתר לחץ דם קיצוני (קרוי לעיתים "יתר לחץ דם ממאיר") עלול לגרום לפגיעה חריפה באיברי המטרה, וזה בדיוק מה שעושה את ההגדרה שלו כיתר לחץ דם ממאיר, ולכן זה דורש אשפוז לבירור וטיפול מידיים.
כפי שאמרתי, אתם צריכים להרגיש בטוחים ורגועים שהוא מקבל את הטיפול הטוב והמתאים, כך שאתם יכולים להזמין יועץ נוסף שיחזק או יחווה דעתו לגבי המשך הבירור/טיפול, ו/או לבקש להעבירו לבית חולים אחר, אם כי זה לגמרי לא אומר כי הטיפול או הבירור יהיו שונים ו/או טובים יותר.

לא!!!!
לא מדובר חלילה בסרטן או גידול
זה כינוי ליתר לחץ דם גבוה קיצונית שגורם לפגיעה חריפה באיברי המטרה. הפגיעה על פי רוב גם הפיכה.

זה בסדר גמור
בשביל זה אנחנו פה :-)

שלום לך,
יתר לחץ דם זו מחלה מאד שכיחה, ולשמחתי יש הרבה טיפולים ותרופות, כך שבהחלט אפשר לאזן היטב את לחץ הדם. ישנן תרופות רבות מקבוצות שונות, כך שלכל אדם ניתן למצוא את שילוב התרופות שמצד אחד יאזן לו את לחץ הדם בצורה הטובה ביותר, ומצד שני הוא לא יסבול מתופעות לוואי. אימפוטנציה אינה נגרמת ע"י מרבית התרופות, כך שבהחלט אתה לא צריך לחשוש מכך יתר על המידה.

הרופאים שבדקו אותך צודקים לחלוטין לגבי הסיכונים הקיימים ביתר לחץ דם לא מאוזן. לאורך זמן (חודשים/שנים) לחץ דם בערכים גבוהים מאד עלול לגרום לפגיעה באיברים רבים, כולל כלי הדם, לב, כליות, מוח ועוד... מכאן נובעת החשיבות הרבה בטיפול אינטנסיבי ומיידי, כדי להביא לאיזון והורדה של ערכי לחץ הדם. הבשורה הטובה היא שאיזון קפדני וטוב של לחץ הדם, משמעו גם מניעה של התפתחות הסיבוכים. קיימים אנשים רבים מאד הסובלים מיתר לחץ דם והם מאוזנים היטב, ולא מפתחים סיבוכים. זה בעיקר תלוי בהיענות לטיפול, התמדה בטיפול והקפדה  על נטילת התרופות בצורה סדירה.

מאחר ואתה בחור צעיר, חשוב עוד יותר שתתחיל בטיפול עד אשר לחץ הדם שלך יתאזן היטב. יש לעיתים גם צורך לעשות שינויים באורח החיים, לשמור על דיאטה בריאה, לבצע פעילות גופנית סדירה ומבוקרת, להימנע מעישון, למנוע צריכת מלח גדולה ועוד..

לא צפויה שום בעיה להקים משפחה :-)
וסה"כ אם תקפיד על הטיפול ולחץ הדם יתאזן, תוכל לנהל אורח חיים פעיל ומלא.

שיהיה בהצלחה