מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהטריגליצרידים

טריגליצרידים

29/03/11 10:22
4 תגובות

היי מיכל,

הבנתי כבר שבאנורקסיה ערכי הכולסטרול עולים.שאלתי היא האם גם ערכי הטריגליצרידים?או שזה רק מההזנה הורידית?.

לא סבלתי מעודי מרמה כה גבוהה של טריגליצרידים(230...) ורמות הסוכר בדם שלי תקינות עד גבול ההיפוגליקמיה.האם מתאזן מעצמו או שצריך להתייחס לזה?

אשמח לתשובה.


תגובות

somebody
31/03/11 20:51

אשמח להתייחסות...

מיכל-אפק
01/04/11 7:40

השאלה הועברה לד"ר גור. תקבלי גם תקבלי עם תחילת השבוע.
שבת שלום,
מיכל

ד-ר-איתן-גור
מומחה כמוני
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
03/04/11 11:28

כולסטרול גבוה באנורקסיה נרבוזה

אחד הפרדוקסים של אנורקסיה הוא נוכחות של רמות כולסטרול גבוהות בצד תת משקל. לכאורה דבר זה סותר את הדעה המקובלת שהפחתת בצריכת השומן במזון, והגברת הפעילות גופנית מקטינות את רמות הכולסטרול.

מתברר כי רמת כולסטרול גבוהה (הידוע רשמית hypercholesterolemia) מופיעה באנשים הסובלים מהרעבה (כמו חולות אנורקטיות למשל) והיא תופעת לוואי ידועה של תת תזונה.

כולסטרול הוא חומר שומני ומהווה מרכיב חיוני של קרומי התא ביונקים. כולסטרול הוא הידרופובי, כלומר הוא אינו מתמוסס במים או בדם, ולכן זה מועבר בגוף על ידי חומרים הנקראים ליפופרוטאינים. בדיקת הכולסטרול הכללית היא שילוב של טריגליצרידים, ליפופרוטאינים בעלי צפיפות נמוכה (LDLsהכולסטרול "הרע") ובעלי צפיפות גבוהה (HDLs "כולסטרול טוב"). ההשערה המקובלת גורסת כי קיים קשר סיבתי בין צריכת גבוהה של שומנים רוויים, hypercholesterolemia, ומחלות לב.

הסיבה המשוערת לרמות כולסטרול גבוהות בחולות אנורקסיה קשורה לאנזים cholesterylester transfer protein (CETP) שרמות גבוהות שלו נמצאו בחולות אלו, ותפקידו לשחלף כולסטרול ומולקולות שומן אחרות בין ליפופרוטאינים שונים. החוקרים משערים כי רמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס וירידה בפירוק של כולסטרול קיים תורם להופעת רמות כולסטרול גבוהות, והגברת הפעילות של האנזים CETP מהווה מנגנות פיצוי לצריכת נמוכה של כולסטרול במזון. רמות גבוהות של כולסטרול ו – CETP נראו גם בקרב חולות אנורקטיות המקיאות ומשתמשות במשלשלים. לעומת זאת, בחולות אנורקטיות מצמצמות הנמצאות בתת משקל קיצוני, רמות כולסטרול ופעילויות CETP ירדו בצורה דרמטית.

מחקרים אחרים הראו כי במצב רעב קיצוני מתרחשת סינתזה מוגברת של ליפופרוטאינים. יתכן שהעליה בריכוזם של ליפופרוטאינים אלו נובעת מתהליכי פירוק השומן בגוף בהיעדר מקורות אנרגיה אחרים. שהגוף מסתמך על השומן כמקור אנרגיה, הוא מגביר את פירוק מולקולות השומן ומפזר אותם לאבריה הגוף בצורה יעילה מנגנון המסביר את העלייה החריגה ברמות הכולסטרול. בהמשך, שמרבית מסת השומן בגוף נעלמת (במצבי תת תזונה חמורים מאד), הגוף יסתמך יותר ויותר על פירוק איברים ורקמות השריר ורמות הכולסטרול ירדו.

חשוב לציין שחולות אנורקטיות הסובלות מרמות כולסטרול גבוהות אינן צריכות לאכול דיאטה דלה בשומנים או בכולסטרול. נהפוך הוא, רק עם העלייה במסת השומן בגוף בעקבות צריכה מתונה של שומנים (בדיאטה מאוזנת הנקבעת על ידי דיאטנית המומחית בהפרעות אכילה) רמות הכולסטרול ירדו ויחזרו לערכים מקובלים.


somebody
04/04/11 8:08

תודה רבה ד"ר גור.