מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהמדריכיםעייפות בטרשת נפוצה: כל מה שצריך לדעת

עייפות בטרשת נפוצה: כל מה שצריך לדעת

עייפות היא אחד התסמינים הנפוצים של טרשת נפוצה. מה גורם לה? מה שונה בין עייפות של טרשת נפוצה לעייפות ׳׳רגילה׳׳? וכיצד ניתן להתמודד עם העייפות? מומחי וחברי קהילת טרשת נפוצה בכמוני מסבירים

מאת ערן ברקוביץ׳. * יעוץ מקצועי: ד"ר יובל כרמון, חברי קהילת טרשת נפוצה באתר כמוני
תגובות 5

(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

עייפות היא אחד התסמינים השכיחים והמגבילים ביותר בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. למעשה, עבור רבים מהם זהו התסמין המגביל יותר מכל. לפי מחקר שפורסם בכתב העת Multiple Sclerosis Journal במארס 2021 – 81% מהאנשים עם טרשת נפוצה סובלים מעייפות.

 

בעוד שהעייפות הקיצונית עלולה להיות מאוד מגבילה ולעיתים אף אינה מאפשרת לתפקד, היא אחד התסמינים השקופים - כאלה שאחרים אינם יכולים לראות, וקשה מאוד להסביר.

 

בניסיון להמחיש - אותה עייפות מביאה לכך שיש אנשים עם טרשת נפוצה שמחשבים את מספר הצעדים הנדרשים כשצריך לחצות כביש ולפי זה בוחרים את מעבר החציה שיחצו בו, או מוותרים על ארוחת הצהריים בעבודה כדי ״לגנוב״ כמה דקות שינה באוטו – אחרת פשוט לא יצליחו לתפקד.  

 

לא רק שהעייפות מגבילה מאוד בפני עצמה, היא גם עלולה להוביל להחמרה של תסמינים אחרים של טרשת נפוצה, כמו חולשת שרירים, בעיות ראייה ופגיעה ביכולות קוגניטיביות. עייפות בעקבות טרשת נפוצה יכולה גם לנבוע או להחמיר בעקבות תסמינים אחרים של המחלה כגון קשיי הליכה (ואז המאמץ הקשור בהליכה מגביר את העייפות), כאב, חולשת שרירים ודיכאון.

 

לעיתים אנשים חווים עייפות קוגניטיבית - עייפות המובילה לקשיים ביכולות הזיכרון, הריכוז, הלמידה וקבלת החלטות. לעיתים החוויה הזו תתואר על-ידי המטופלים כ"ערפל במוח".

 

חלק מהאנשים יחוו עייפות כרונית, כלומר שמופיעה בתדירות גבוהה כמעט מידי יום, אפילו לאחר מנוחה. עייפות זו לרוב מחמירה בחלקו השני של היום, וגם עשויה להתגבר בעקבות חום או לחץ נפשי.

 

 

הגורמים לעייפות בטרשת נפוצה

 

הסיבות לעייפות בטרשת נפוצה לא מובנות במלואן. משוער שהעייפות מושפעת ממספר גורמים, כאשר רובם מושפעים ישירות ממחלת הטרשת הנפוצה (עייפות ראשונית) ואחרים מגורמים נוספים (עייפות משנית).

 

עייפות ראשונית בטרשת נפוצה

 

עייפות ראשונית בטרשת נפוצה נגרמת בעקבות שינויים במוח והנזקים שהמחלה יוצרת במערכת העצבים המרכזית. בסקירה שפורסמה ב-2019 בכתב העת המדעי Neurology Neurosurgery & Psychiatry  מציגים החוקרים ארבעה תהליכים אשר נמצאו בספרות כמובילים לעייפות במחלת הטרשת הנפוצה:

 

הפגיעה בחומר הלבן והחומר האפור במוח

 

הפגיעות במערכת העצבים מובילות לכך שחלק מהפעולות שאנחנו מבצעים ידרשו יותר אנרגיה, בגלל איטיות או הפרעה בהולכה העצבית.

 

עוד ייתכן, שהפגיעה במוח נוצרת באזורים שמשפיעים על העייפות. כך לדוגמה פגיעה בהיפותלמוס או בגזע המוח יפריעו לייצור ושחרור הורמונים ונוירוטרנסמיטרים (מוליכים עצביים) להם השפעה - ישירה ועקיפה - על הערנות.

 

השינויים במערכת החיסונית והפעילות הדלקתית

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית בה המערכת החיסונית תוקפת בטעות את הגוף עצמו. מעבר לפגיעה עצמה במוח וחוט השדרה, בהחלט ייתכן שלעצם העוררות והפעילות ביתר-שאת של המערכת החיסונית יש השפעות רבות, בין היתר על העייפות.

 

ישנם תהליכים המוכרים במחלות בהן יש פעילות מוגברת של המערכת החיסונית, כמו מחלת השפעת, שמערבים עוררות ופעילות יתר של המערכת החיסונית, המובילים לעייפות מוגברת המוכרת כחלק מהמחלה. ייתכן שאותם התהליכים מתרחשים גם בטרשת נפוצה.

 

השקעה רבה של אנרגיה לביצוע משימות

 

כאשר בוחנים פעילות מוחית של אנשים עם טרשת נפוצה הסובלים מעייפות, בהשוואה לאנשים עם טרשת נפוצה שלא סובלים מעייפות ונבדקים בריאים, רואים שאלו הסובלים מעייפות מפעילים הרבה יותר אזורים במוח לטובת ביצוע מטלות, כפי שנראה במחקרי תהודה מגנטית תפקודית (fMRI).

 

ההנחה היא שהמוח של אותם אנשים עם טרשת נפוצה מנסה לפצות על הפגיעות בחומר הלבן והאפור במוח כדי שהתפקוד לא ייפגע, ולשם כך הוא מגייס יותר אזורי מוח ומתאמץ יותר כדי לבצע פעולות, מה שמוביל לעייפות.

 

התיאוריה המטה-קוגניטיבית של העייפות (אם תחשוב שקשה - התעייפת)

 

מטה-קוגניציה מתייחסת לחשיבה על החשיבה. תהליכים מטה-קוגניטיביים מבקרים את הגוף, בוחנים איך הוא מתפקד, למה הוא מסוגל, כמה אנו מדויקים וגם מנבאים כמה מאמץ תדרוש כל מטלה עתידית שתעמוד לפנינו.

 

לפי גישה זו, העייפות היא התוצאה של ההערכה המטה-קוגניטיבית לגבי רמת השליטה על גופנו והיכולת להחזירו לאיזון לאחר מאמץ. במילים אחרות: עצם המחשבה, ההערכה שלנו את עצמנו שיהיה לנו קשה, מובילה לעייפות.

 

לדוגמה, ייתכן שלפי ההערכה המטה-קוגניטיבית של אדם הליכה דורשת ממנו יותר מאמץ מאשר היא דורשת במציאות ואז תתעורר תחושת העייפות כאשר הולכים, או אפילו כאשר חושבים או נמצאים לקראת הליכה.

 

חשוב לציין שתהליכיים מטה-קוגניטיביים הם אמנם אוטומטיים ולא מודעים, אך בעזרת טיפול פסיכולוגי המעלה תהליכים אלו למודעות ניתן להתערב ולתקן את המקומות בהם ישנה פרשנות שגויה.

 

עייפות משנית בטרשת נפוצה

 

עייפות משנית מתרחשת בעקבות השפעת התסמינים והחיים עם טרשת נפוצה. גם ללא הפגיעה העצבית, הפעילות הדלקתית והשינויים המוחיים שמגבירים את העייפות, בטרשת נפוצה ישנם תסמינים שגורמים לתחושת עייפות קשה יותר ובהם דיכאון, כאב והפרעות בשינה – שבעצמן מושפעות בין היתר מתסמינים נוספים כמו ספסטיות ודחיפות במתן שתן.

ֿ

עוד ייתכן שהעייפות בטרשת נפוצה תתרחש כתופעת לוואי של תרופות מסוימות, בתגובה לחוסר פעילות, לחצים נפשיים, אכילה לא נכונה או זיהומים.

 

חשוב גם להכיר באפשרות שללא קשר לטרשת נפוצה, ייתכן שקיים מצב רפואי נוסף שמוביל לתחושת עייפות.

 

ההבדל בין עייפות רגילה לעייפות של טרשת נפוצה

 

עייפות בעקבות טרשת נפוצה אינה דומה לעייפות שאנשים בריאים חשים לאחר יום מתיש או לילה קשה. העייפות בטרשת נפוצה היא הרבה יותר משמעותית ומורכבת ועשויה להשפיע על המצב הגופני, הקוגניטיבי והנפשי.

 

העייפות יכולה להיות מפתיעה ומפחידה מכיוון שיש חוסר ודאות לגבי איך ומתי תופיע. התחושה שהאנרגיות נעלמות יכולה להגיע ללא סיבה הנראית לעין ואף בפתאומיות, ללא סימנים מקדימים. יש אנשים שמדווחים שהעייפות מגיעה לאחר מטלות קלות כמו קריאה וכתיבה, יש כאלו שיסבלו מעייפות בעיקר לאחר מאמץ גופני כמו הליכה ממושכת. אחרים יכולים לחוש עייפות כשהם יושבים ועובדים מול המחשב, אחרים לאחר שהיו לחוצים או עצובים. העייפות יכולה להגיע גם לאחר שקמים משנת לילה טובה או לאחר מנוחה ושוב - גם אם אין כל סיבה.

 

לרוב, העייפות תלך ותחמיר לאורך היום. היא תושפע מכל מאמץ, גם הקל ביותר, וגם חום יגביר את תחושת העייפות אצל רוב האנשים המתמודדים עם טרשת נפוצה.

 

העייפות בטרשת נפוצה יכולה להיות מאוד מגבילה ולעיתים לא מאפשרת לתפקד, ובניגוד לעייפות רגילה - קשה להתאושש, "לצאת" ממנה או להמשיך ולתפקד למרות העייפות.

 

מה שעובר על אנשים עם טרשת נפוצה המתמודדים עם עייפות

 

בגלל המאפיינים הייחודים של עייפות הנובעת מטרשת נפוצה, קשה מאוד להסבירה לאחרים. לאנשים ללא המחלה כמעט בלתי אפשרי להבין את העייפות בטרשת נפוצה, כאשר גם אנשי רפואה וגם המטופלים עצמם מתקשים להבין תופעה זו. אנשים קרובים אולי יוכלו לזהות שהאדם הולך יותר לאט או מגיב בכבדות לאחר פעילות מסוימת, אך במרבית המקרים לא ניתן יהיה להבחין בדבר.

 

חוסר ההבנה יכול לפגוע באדם עם הטרשת נפוצה שיחוש בודד ושלא מתחשבים בצרכיו, וגם ביחסים עם האחרים שעשויים בטעות לחשוב שהאדם מתחמק ולא רוצה לעזור או לבלות איתם.

 

למרות הקושי, חשוב שאנשים עם טרשת נפוצה ימצאו את הדרך להסביר את העייפות, ולעיתים להכין את הסביבה לקראת מצבים בהם היא עלולה להופיע ולשבש תוכניות.

 

ביקשנו מחברי קהילת טרשת נפוצה באתר ׳כמוני׳ להסביר על העייפות שהם חווים, בניסיון להמחיש את מה שקשה לראות מבחוץ: 

 

״עייפות היא אצלי מרכז הבעיה. עייפות יכולה להתבטא אפילו בחוסר יכולת לדבר, עד כדי כך שהטונים יורדים לרמת לחישה. זה יכול להסתדר תוך רבע שעה של מנוחה למיתרי הקול״ מספרת נירית פרסקו. ״המפתח לכל עייפות היא מנוחה. קשה להסביר לסובבים אבל בני הבית כבר מבינים. תיאמנו ביננו שם קוד לעייפות, ברגע שאני אומרת ׳תם הטקס׳ ישר הם מבינים שנגמרה לי הסוללה בגוף ואני צריכה כרגע שקט ומנוחה. מאוד חשוב להסביר לאהובים שמסביבכם שזה כמו בטרייה, לפעמים הבטרייה על 80 אחוז ולפעמים היא על הקו של ה-5 אחוזים. והכי חשוב שכשאתם מרגישים כבר 30 אחוז - לפרוש למנוחה, אם זה על ידי ישיבה עם הרמת רגליים או במיטה. להקשיב תמיד לגוף."

 

"כשהעייפות נוחתת עליי אני מרגישה שאני לא יכולה לזוז. המחשבה לקום מהספה לסגור את האור או להביא כוס מים נראית בלתי אפשרית. הידיים נהיות חלשות. כאילו קצת מרחפות וזזות באיטיות יותר מהמחשבה שלי, אם אני בכלל מסוגלת להזיז אותן" מספרת הגולשת ׳Levis׳.

 

״אצלי זה כמו סוללה שנגמרת. תחשבו על פלאפון מקולקל - הפעלתם אותו עם סוללה במאה אחוז ותוך פחות משעה הוא נכבה ואי אפשר להדליק שוב״ אומרת הגולשת ׳אבחנה שגויה׳. ״אני קמה כל בוקר שמחה ואופטימית. מיליון תוכניות ותקווה להספיק כמה שיותר. אחרי שעה שעתיים כבר קשה לי לקום מהכיסא. אם וכשהתעייפתי יותר מדי, אני פשוט משותקת ולא יכולה לקום. צמאה, רעבה, צריכה לקחת משהו - אין מצב. פשוט צריך לנוח עד שיעבור. אותו דבר אם חם מדי או שיש לי חום - עד שזה לא עובר, עד שהחום לא יורד, אני לא יכולה לזוז.״

 

״אצלי זה מתבטא בתחושת כבדות סביב הראש וערפול מחשבה.. לא מצליחה להתרכז במה שאומרים לי אפילו.. כמו בלק אאוט״ מספרת חברת הקהילה ׳אני311׳.

 

״על הבוקר יש לי קצת כוח לעשות דברים ובמשך היום היכולת לעשות משהו יורדת ויורדת. הרבה פעמים מנוחה של רבע שעה מחזירה לי קצת יכולות לזמן קצר נוסף. המעגלים של עייפות נעשים במשך היום כל פעם יותר צפופים עד שאני גמורה״ מספרת GALI׳

 

״לא זוכרת את עצמי לא עייפה .עייפה 24/7 ללא הפסקה. מהדברים הכי קטנים ועד דברים גדולים. מתעייפת מללעוס אוכל, צריכה לעצור ולנשום כי נגמר לי האוויר כאילו רצתי מרתון. אם קרה שהסתובבתי כל היום או אפילו חצי יום - יום למחרת ״שיתוק״ הגוף לא יכול לזוז״ מספרת ׳ Liz.s

 

״להתקמצן על אנרגיות״ ממליצה ׳אבחנה שגוייה׳ על מה שמסייע לה להתמודד עם העייפות, ״לא לעשות שום דבר שישבית אותי במהלך השבוע כדי שאוכל לתפקד בעבודה. ברגע שמסיימת לעבוד, נכנסת למיטה. כל  הקניות במשלוחים. לא סוחבת שום דבר וגם לא את עצמי. כל הסידורים במייל. אשכרה מחשבת כמות צעדים כשצריך לחצות כביש ולפי זה בוחרת את מעבר החציה שבו המרחק יהיה הקצר ביותר״.

 

״בתקופת ההישרדות שלי - הכוונה בתקופה שבה עוד עבדתי, הייתי בורח בהפסקת צהרים לרכב שנמצא בחנייה. הייתי מחנה את הרכב במקום שהכי פחות מגיעים איליו בבניין, קומה 4- בפינה הכי קיצונית. הייתי לוקח פרי או משהו קטן, מוותר על היציאה למסעדה עם החברים לעבודה כדי לשים את הראש ולהירדם ברכב ל-45 דקות. זה היה קורה לפחות 3 פעמים בשבוע״ מספר ׳אריאל2000.׳ ״שהם היו חוזרים הייתי חייב למצוא תירוץ למה לא הצטרפתי אליהם, פעם אחת אמרתי שחבר בא לבקר, פעם אחת היה לי אוכל מהבית מסוף שבוע, פעם אחרת אמרתי שלא מתחשק לי לאכול משהו כבד, פעם נוספת התחלתי דיאטה ואני לא אוכל צהרים - אוכל בוקר. השקרים היו גומרים אותי כי באמת הייתי רעב בצהרים אבל הייתי נגמר אם לא הייתי ישן בצהרים. בשלב מסוים הם היו קוראים לי ׳הקמצן׳...״. 
 

״אצלי העייפות לא מסתיימת״ מספרת חברת הקהילה ׳גלושה׳. ״למעשה, למרות שזה נשמע אבסורד, אני קמה איתה מהשינה. עצם הקימה מהמיטה מאוד קשה לי ואם אין לי סיבה טובה לקום, כמו לארגן ילדים לבי"ס או פגישה בשעה מוקדמת, מאוד מאוד קשה לי להתנתק מהמיטה. העייפות מתחילה להשתפר אצלי רק אחרי כוס קפה וכדור פרוויג'יל אבל עדיין לוקח לגוף זמן ׳להניע׳.... נעזרת במנקה ומבשלת, בסבתות להסעות לחוגים. עוד דבר שעזר לי הוא ששיתפתי במקום העבודה שלי וסיפרתי על המחלה. אני חושבת שזה המהלך הנכון לעשות, כי מאותו הרגע קיבלתי רק גיבוי ותמיכה. כמו כן, השיתוף וההבנה מצד הבוס שלי איפשרו לי לשנות את שעות העבודה ולהגיע מאוחר יותר בבקרים, מה שמאפשר לי ׳להתעורר׳ ולהגיע למצב של תפקוד לפני ההגעה לעבודה״.

 

להתכתבות המלאה בקהילת טרשת נפוצה

 

המלצות להתמודדות עם עייפות בעקבות טרשת נפוצה  

 

להבין

 

כדי לנהל את העייפות ביעילות - קודם כל יש להבין אותה. העייפות מתנהגת אצל כל אדם באופן שונה - לכל אחד הדפוסים, המשימות או הטריגרים שיחמירו את העייפות, וחשוב לזהות אותם כדי להימנע מהם ככל שניתן.

 

ניתן לאבחן את דפוס העייפות באמצעות ניטור העייפות - מילוי יומן בו האדם מתאר את רמת העייפות לאורך היום ומה עשה וחווה שייתכן והשפיעו עליו. אומנם קשה להתחיל ולהתמיד במילוי יומן, ובמיוחד לאנשים הסובלים מעייפות, אך זה ישתלם לטווח הרחוק.

 

בניתוח היומן, לבד או לצד איש מקצוע (כמו פסיכולוג או מרפאה בעיסוק), ניתן למשל לראות שהעייפות מתחילה בצהריים - ואז כדאי שמטלות חשובות יתבצעו בבוקר. אחרים עשויים לגלות שהם דווקא מתעוררים עם עייפות ושיפור ניכר מתרחש רק בצהריים. עוד יכול לעלות מהיומן מידע על השפעתם של גורמים סביבתיים שונים שעשויים להחמיר את העייפות: ימים חמים, שעות החושך, תזונה, מטלות צורכות אנרגיה כגון ניקיונות וקניות שאולי כדאי לא לעשותן בימים חשובים או לנסות שאחרים יבצעו מטלות אלו. ניתן ללמוד מהיומן דברים נוספים כגון מה מרחקי ההליכה שלא כדאי לעבור ואפילו אילו דברים מצליחים לעורר ולתת כוחות.

 

לשפר את השינה

 

מחקרים מהתקופה האחרונה מראים שבקרב אנשים עם טרשת נפוצה קיימת שכיחות גבוהה יותר של הפרעות שינה, והפרעות השינה מחמירות את תחושת העייפות. לכן מומלץ לבחון את השינה ולבדוק אם ישנה הפרעה שניתן לטפל בה. טיפול בהפרעות כגון קשיי הירדמות או דום נשימה בשינה יוביל באופן ישיר לפחות עייפות במהלך היום.

 

עוד חשוב לטפל בתסמינים ומצבים רפואיים נוספים הידועים כפוגעים באיכות השינה כגון כאב ודחיפות במתן שתן. יש לשים לב גם לקשיים נפשיים המובילים להפרעות שינה או שינה פחות איכותית כמו דיכאון וחרדה.

 

לבסוף חשוב לשמור על היגיינת שינה, להסיר התנהגויות וגורמים היכולים להפריע לאיכות השינה, כגון: לא לשתות קפה ואלכוהול סמוך לשינה, להימנע מאור בחדר השינה (ממסכים או מכשירים אחרים), להגן על חדר השינה מרעשים ועוד.

 

 עוד על מה שאפשר לעשות כדי לישון טוב יותר

 

תרופות המשפיעות על העייפות

 

תרופות לטרשת נפוצה, תרופות להפחתת תסמינים לטרשת נפוצה, תרופות למחלות אחרות וגם כאלו ללא מרשם - עלולות להחמיר את העייפות. יש לשים לב אם תרופה חדשה או שינוי מינון מובילים להחמרה בתחושת העייפות.

 

אם עולה חשש שאחת התרופות מחמירה את העייפות יש לשוחח על כך עם הרופא המטפל. לעיתים נטילת התרופה בזמן הלא נכון (כמו תרופות מסוימות לדיכאון וטיפול בקשב וריכוז שנלקחות בטעות בשעות הערב) מחמירה את העייפות ובאמצעות הדרכה נכונה ניתן לשפר זאת. הרופא יסקור את התרופות ויוכל לעשות שינויים כדי לבדוק אם אלו מובילים לשיפור הרגשת המטופל. יש לקחת בחשבון שתהליכים אלו לעיתים איטיים ודורשים ניסוי וטעיה, אך משתלמים לטווח הארוך. חשוב מאוד שהשינויים והבדיקות הללו ייעשו בעצת הרופא ולא באופן עצמאי.

 

מצב הרוח

 

לחץ, חרדה ודיכאון – ששכיחותם גבוהה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה – יכולים להחמיר את תחושת העייפות. חשוב להכיר בכך שגם תחושת העייפות יכולה להחמיר את המצב הרגשי ולכן קשה להפריד בניהן או לזהות מי השפיע ראשון. בכל אופן ההשפעה ההדדית היא ברורה וכך גם ניתן לראות שהפחתת תחושת העייפות תוביל לשיפור במצב הרוח, וגם שטיפול בחרדה ודיכאון יובילו לשיפור בתחושת העייפות.

 

ישנן דרכים רבות לטפל בקשיים הרגשיים, באמצעות שיחות, טיפול תרופתי או שילוב של שניהם יחד. כיום ברוב המרפאות לטרשת נפוצה ניתן לבקש ייעוץ עם פסיכולוג או לפנות לטיפול פסיכולוגי בקופות החולים.

 

מצבים רפואיים נוספים

 

טרשת נפוצה יכולה להוביל למגוון רחב מאוד של תסמינים, אבל חשוב לזכור שייתכנו גם מצבים אחרים שמשפיעים על בריאות אנשים עם טרשת נפוצה והעייפות שהם חשים.

 

אנשים עם טרשת נפוצה – כמו אנשים ללא המחלה – עלולים לסבול מאנמיה, תפקוד לקוי של בלוטת התריס, חוסר B12 ותופעות המאפיינות את גיל המעבר. כל אלו עלולים לגרום לעייפות או להחמיר את העייפות שמקורה במחלת הטרשת הנפוצה וטיפול בהם יוביל לשיפור בעייפות.

 

פעילות גופנית

 

ככל שאנשים יותר בכושר, כך הם יחושו פחות עייפות. כלל זה תקף גם לגבי אנשים עם טרשת נפוצה, ולמעשה אחד הטיפולים המומלצים ביותר לאנשים עם טרשת נפוצה הוא שיפור הכושר הגופני, בעיקר באמצעות פעילות אירובית.

 

הקושי הגדול הוא ההיענות של אנשים עם עייפות לקחת על עצמם מה שנראה בתחילה כעוד משימה שתגזול מהם כוחות. חשוב להכיר בכך שבתחילה אכן הפעילות הגופנית עלולה להוביל לעייפות אבל זו השקעה לטווח הבינוני והארוך.

 

מומלץ לעסוק בפעילות שהיא מהנה ומעניינת כדי שיהיה קל להתמיד בה, וכן להצטרף לקבוצה או לפנות לאימונים אישיים - אז קשה יותר להתחמק, ההתמדה תעלה והסיכוי לנשירה יפחת.

 

עוד על פעילות גופנית עם טרשת נפוצה

 

ניהול אנרגיה

 

גם לאחר טיפול בעייפות ויישום העצות במדריך, תישאר מידה מסוימת של עייפות או שעייפות תופיע במצבים מסוימים. לכן יש להביט על הערנות והאנרגיה כעל משאב יקר שיש להשתמש בו בחכמה - מצד אחד לתעדף את המשימות לאורך היום ולעשות תחילה את הדברים החשובים לנו, ומצד שני לנצל כל עזרה שתעזור לנו לחסוך אנרגיה. לדוגמה - שימוש באביזרי עזר להליכה, גם אם אין צורך בהם כל יום, למצבים שצפויים להיות "זוללי אנרגיה" כמו שימוש בכיסא גלגלים בשדה תעופה שההתנהלות בו דורשת הליכה ממושכת ועמידה בתורים.

 

ניתן לחסוך אנרגיה גם באמצעות שינוי חלק מההרגלים וההתנהגויות. על כל אחד לשאול את עצמו: האם ניתן לעשות מה שאני עושה בדרך יותר חסכונית באנרגיה? האם אפשר לעשות את המטלות בזמנים נוחים יותר? אולי באמצעות עזרה מאנשים אחרים? האם אפשר לחלק את המטלה לכמה מטלות קטנות ונוחות יותר? השאלות הללו צריכות להוביל כל אדם הסובל מעייפות לאסטרטגיות חדשות ויעילות יותר: לדוגמה הזמנת מצרכים דרך האינטרנט, הוצאת תו נכה (למי שמגיע) וחניה קרובה יותר, לשכור עוזרת לניקיונות, העברת חלק מהפגישות ל-ZOOM (עם רופאים לדוגמה) וכדומה.

 

כדי לדעת אילו עזרים קיימים (ישנו מגוון עצום, כמעט לכל תפקוד או משימה), מהם "בזבזני האנרגיה" בחייך, אילו אסטרטגיות יכולות לעזור וכיצד לנהל ולתכנן את היום והמשימות השונות טוב יותר, ניתן להיעזר במרפאות בעיסוק אליהן ניתן לפנות דרך המרפאה לטרשת נפוצה בה אתה מטופל.

 

עוד על ניהול אנרגיה ניתן ללמוד בסרטון הבא: 

 

 

מנוחה

 

לחלק מהאנשים שילוב מנוחה במהלך היום או בין המשימות יכול להוות פתרון לתחושת העייפות. אך יש להתייחס למנוחה בזהירות, ועל כל אחד לגלות מהי המנוחה היעילה ביותר בשבילו. מנוחה לא נכונה - לדוגמה קצרה או ארוכה מידי - יכולה דווקא להגביר את העייפות. ישנם אנשים להם מתאימות מספר מנוחות קצרות ואחרים שיעזרו במנוחת או שנת צהריים ארוכה. על כל אחד לנסות דרכים שונות ולהרגיש את השפעתן, כדי לבחור את המתאימה לו ביותר.

 

חשוב בעת מנוחה - להתמקד במנוחה. עיסוקים קטנים שנראה כי הם "לא צורכים אנרגיה" כגון קריאה, משחק בטלפון או צפייה בטלוויזיה יכולים להפריע למנוחה ולהוביל לכך שהעייפות תגבר. ברוב המקרים מומלץ להימנע מכל מטלה ולהתרכז בשינה, מדיטציה או האזנה למוזיקה/הרפיה מרגיעה.

 

תזונה

 

מחקרים הראו שההשפעה הגדולה ביותר של שינוי תזונתי בקרב אנשים עם טרשת נפוצה היא על תחושת העייפות. לרוב, הפחתת משקל בקרב אנשים עם עודף משקל תפחית מן העייפות. יותר מכך, ישנם מזונות שהם "בזבזני אנרגיה" ואנשים יכולים להבחין שהם עייפים יותר לאחר אכילתם - לדוגמה: ארוחות בשריות גדולות וחמות. ישנם גם מזונות "טריקיים" שבטווח הקצר מעוררים, אך עלולים לגרום לעייפות בשלבים מאוחרים יותר כמו קפה וממתקים.

 

מעבר לכך עדיין קשה להצביע על התזונה האידיאלית להפחתת עייפות. במפגש השנתי של קונסורציום מרכזי טרשת נפוצה CMSC)) שנערך באוקטובר 2021 בפלורידה הוצגו ממצאים ממחקר חדש ולפיהם שתי דיאטות שנבחנו ושונות מאוד זו מזו במאפייניהן - דיאטת אלימינציה פליאוליתית (Wahls diet) המבוססת במידה רבה על בשר המכיל שומנים רווים ודיאטה דלה בשומנים רוויים(Swank diet)  - יכולות לתרום לשיפור בעייפות.

 

בתחום המשקאות יש לבחון את השפעתם של משקאות עם קפאין לטווח הארוך. כמו כן, יש להיזהר משתייה מועטה מידי של מים. ישנם אנשים עם טרשת נפוצה שבכדי להימנע מתכיפות או דחיפות במתן שתן נמנעים משתייה. אסטרטגיה זו מובילה להתייבשות שבתורה מחמירה את העייפות וכנראה תלווה גם בכאבי ראש.

 

כדי להגיע למשקל הבריא ולעבור לתזונה נכונה שגם תעזור להפחית את תחושת העייפות ניתן לפנות לתזונאים המומחים במחלת הטרשת הנפוצה.

 

טיפול תרופתי

 

ישנן תרופות בהן ניתן להיעזר כדי להפחית את תחושת העייפות: מודפיניל (פרוביג'יל), ארמודפיניל (נוביג'יל) ואמאנטאדין (פי.קיי מרץ, סימטרל, א-פרקין, פריסטל). לא מדובר בתרופות קסם שמעלימות את התסמין, אך הן עשויות לסייע לחלק מהמטופלים במידה מסוימת.

 

אם העייפות נגרמת גם מבעיות אחרות חשוב כמובן לטפל גם בהן. כך, אם העייפות נגרמת בחלקה על ידי מצב רוח ירוד, אז טיפול בדיכאון יכול  לתרום להפחתת העייפות. כך גם אם אם תופעת העייפות נובעת מבעיות הורמונאליות או בוויטמין B12 הניתנים לטיפול.

 

 

* ערן ברקוביץ׳ הוא פסיכולוג רפואי מומחה, מנהל קהילת טרשת נפוצה באתר "כמוני"

*ד"ר יובל כרמון הוא מנהל המרפאה לנוירואימנולוגיה וטרשת נפוצה בבית החולים מאיר ומנהל בקהילת טרשת נפוצה באתר כמוני

 

עדכון אחרון: נובמבר 2021

wannawalk
20/11/21 9:14

המדריך הזה ייסודי ממש, שמרוב עייפות אקרא אותו במקטעים, שוב ושוב.

הפרוביגל אכן עוזר לעבור ימים שדורשים יותר אנרגיה פיזית. לוקחת בבוקר בימים של סידורים, טיפולים וארועים משפחתיים- אבל למדתי בדרך הקשה לקחת רק אחת, כי לקחת על ההתחלה שתיים גורם לי לתחושת withdrawal קשה כאבי ראש וסחרחורת לקראת אחה"צ.  מה גם שהפרוביגל בלבד לא מספיק עוזרת- היא סוג של תגבור לויטמין bcomplex, לארוחת בוקר מזינה וקפה חזק של בוקר.

אני הכי מרגישה את העייפות שאני מתעוררת בבוקר. הדבר היחיד שעוזר לזה זה לפתוח מהר תריסים, ולקום לסיבוב בחוץ, באור יום.

תודה שוב על המדריך הזה!

שרון54
09/07/17 18:36

אני עייפה/מרגישה חולשה גם אם אני ישנה צהרים ושותה קפה... איזה סוג עייפות זו?

מוג-ו
23/09/15 12:54

אכן העייפות היא סימפטום מאוד בולט ומגביל אצלי. הפרוביג'יל זאת תרופה נפלאה ואני משתמש בה באופן יומיומי. אבל זה לא 100% והעייפות עדיין ניכרת. מה שמאוד עזר לי זה אימוני הספורט שהתחלתי לפני כשנה אבל זה עזר לי רק בהתחלה שהאנדרופינים שטפו את גופי. אחר כך (וצר לי לנפץ מיתוס) הגוף מסתגל גם לעובדה שאתה עושה ספורט וחוזר להרגליו הישנים והעייפות חזרה לי למרות הספורט. לפרוביג'יל אין תופעות לוואי ואין הסתגלות של הגוף אליו, לפי המחקרים ולפי ניסיוני מדובר בתרופה בטוחה לגמרי.

ישנם כמה וכמה דברים שאפשר לעשות כדי להפחית מהעייפות ואציין אותם בקצרה:

1. כפי שציינת יש את הטיפול בפרוביג'יל.

2. ביצוע פעילות גופנית/שיקומית ושיפור הכושר מפחית מן העייפות.

3. טיפול בבעיות שינה מפחית מן העייפות.

4. דיאטה מאוזנת משפרת את העייפות.

5. טיפול בריפוי בעיסוק שמטרתו ניהול אנרגיה עוזר להתעייף פחות.

6. טיפול פסיכולוגי שעוזר בהתמודדות עם דחק, חרדה ודיכאון גם מפחית מן העייפות.

7. טיפול בסימפטומים אחרים של טרשת נפוצה כמו: קשיי הליכה, ספסטיות, כאב מפחית מן העייפות, כי כל סימפטום נמצא באינטראקציה עם עייפות ומחמיר אותה.

* ההמלצות לא מסודרות לפי סדר החשיבות.

Rene2
20/09/15 18:18

מוגדר נכון ומדויק. לחלקינו הגדול זוהי לאות משתקת - פיסית ונפשית. חוץ מפרובג'יל מה יש לרפואה להמליץ  ?