מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבמדריכיםעצירות הנגרמת מנטילת אופיואידים

עצירות הנגרמת מנטילת אופיואידים

אחת מתופעות הלוואי של משככי כאב מסוג אופיואידים היא עצירות. איך אפשר להקל על המצב?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנשים הסובלים מכאב כרוני ברמה בינונית עד גבוהה, לעיתים מטופלים בתרופות אופיואידיות כמו תכשירי מורפין, אוקסיקודון, פנטניל (מדבקות) ואחרים. מנגנון הפעולה של תרופות אלה מבוסס על הפעלת קולטנים ספציפיים לאופיואידים ובכך מושגת הפחתה של תחושת הכאב.

 

קולטנים ספציפיים לאופיואידים נמצאים במוח, בחוט השדרה ובאיברים אחרים בהם מערכת העיכול. הפעלת אופיואידים במערכת העיכול עלולה לגרום להאטה בפעילות המעיים ולתופעות לוואי שהשכיחה בהן זו עצירות.

 

סקר שנערך בשנת 2004 מצא שבקרב מטופלים שנטלו תרופות אופיואידיות לכאב שאינו ממקור סרטני, 41% סבלו מעצירות ברמות חומרה שונות.

 

מלבד עצירות, עלולות להופיע תופעות לוואי נוספות הקשורות למערכת העיכול כמו תחושה לא נעימה בבטן (לחץ, עוויתות), בטן תפוחה, יציאות צמיגיות וגם הרגשה של קושי בהתרוקנות ותחושת צורך בהתרוקנות. תופעות לוואי אלה גורמות לסבל רב וירידה באיכות החיים.

 

מה עושים?

 

אמצעים לא תרופתיים:

 

• חשוב לדווח לרופא המטפל או לאחות מיד כשמופיעות תופעות הלוואי.

 

• הקפידו על תזונה עשירה בסיבים ותאית כמו פירות וירקות.

 

• הקפידו על שתייה מרובה גם כאשר אתם לא חשים צמא.

 

• בצעו פעילות גופנית כמו הליכה או כל פעילות אחרת באופן סדיר במהלך השבוע. ידוע כי פעילות גופנית ממריצה את תנועתיות המעי ומקלה על ההתרוקנות.

 

• נסו להתרוקן בשעה קבועה במהלך היממה ובכך להרגיל את המעי לפעילות סדירה.

 

אמצעים תרופתיים: 

 

ניתן להיוועץ ברופא לגבי טיפול תרופתי

 

חומרים מרככים - מטרתם לרכך את הצואה ולאפשר מעבר קל במעי. לעיתים חומרים אלה אינם יעילים בגלל תנועתיות ירודה של המעי. אם בוחרים בכיוון זה מומלץ לשתות נוזלים במקביל. קיימות מספר אפשרויות בתחום זה: 

 

סופחי נוזלים - תכשירי מלחי מגנזיום ומלח אנגלי יוצרים סביבה היפר אוסמוטית בחלל המעי ובכך מגבירים את ספיחת הנוזלים לאזור זה, מה שמביא לכך שהצואה הופכת ליותר רכה. גם הסוכר לקטולוז-אבילק פועל במנגנון זה.

 

ריכוך וסיכת דופנות המעי - שמנים שאינם נספגים במערכת העיכול כמו פרפין מסייעים לריכוך והחלקת הצואה החוצה.

 

תרופות המגבירות את תנועתיות המעי - לקסטיבים (משלשלים) ממריצים פועלים על המרכיב העצבי והשרירי ובכך מגבירים את תנועתיות המעי. תרופות אלה עלולות לגרות את רירית המעי ויש מצבים בהם מסוכן להשתמש בהן. יש לדווח לרופא/ה לגבי בחילות, הקאות או אי נוחות באזור הבטן. במידה והופיעו שלשולים המהווים בעיה – הפחתת המינון עשויה לסייע. 

 

שילוב פומי של נלוקסון/נרקן (Naloxone/Narcane) - תרופה זו היא תרופה אנטגוניסטית המנטרלת את השפעת האופיואידים במערכת העיכול. קיימת גם התרופה טרגין, המשלבת אוקסיקודון שהינה תרופה אופיואידית ונלוקסון ובכך מאפשרת הקלת כאב במקביל להפחתת תופעות הלוואי הקשורות למערכת העיכול. במידה ואתם סובלים מעצירות, בחילות או תופעות לוואי אחרות כתוצאה מנטילת אופיואידים, שאלו את הרופא לגבי אפשרות זו.

 

החלפת תרופה אופיואידית אחת באחרת - בשוק קיימות תרופות אופיואידיות מסוגים שונים. מטופל מסוים יכול להגיב לאופיואיד אחד באופן שונה מאשר לאחר. במידה והתגובה לטיפול אינה משביעת רצון בהקלת הכאב או בקיום תופעות לוואי,  ניתן לבחון אפשרות זו. יש לציין כי תרופות אופיואידיות  ניתנות בדרכים שונות כמו בליעה, מתן ורידי , מלעורי (מדבקות), או רקטלי. חשוב לברר לגבי כל אחת מהדרכים ולהיות שותפים בבחירת הדרך המיטבית.

 

שילוב תרופות נוספות להפחתת כאב - מתן אופיואידים בשילוב תרופות כמו אקמול, אופטלגין, תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות או תרופות נלוות אחרות, עשוי להפחית את מינון האופיואידים ולהקל על תופעות הלוואי,  כולל עצירות.

 

** במידה וקיימת נטייה לעצירות בטרם תחילת הטיפול, חשוב לדווח לרופא או לאחות. מעבר לסבל ואי נוחות, עצירות שאינה מטופלת עלולה לגרום לסיבוכים קשים, לכן חשוב לטפל בבעיה מוקדם ככל האפשר. 

 

 

* עידית רונן היא מנהלת תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים, ומרכזת תחום הכאב במרכז שניידר לרפואת ילדים, יו"ר עמותת פורום הסיעוד לטיפול בכאב, ומנהלת בקהילת כאב ב"כמוני"

 

שון
12/02/21 10:09

" הכל אישי "[ מניסיוני האישי ] וגם מאמרים הכל משתנה ממטופל אחר למשנהו. רק בארה"ב הבנתי גם את תופעת ההתמכרות המסוכנת לאופיוטים שמראה כמה האנושות סובלת ומחפשת אושר אפילו רגעי. אני יורד כיום מ 20 כ 15 מ"ג סירופ ביום ואצלי ההיפך...יציאות רכות מדי ובמקום פעמיים ביום רק אחת בבוקר די לחוצה ומהירה...יש המון השפעות חיצוניות למשל חיסון הקורונה שיש לידי אנשים שהגיו עם חום שלשולים וכאבים ומצד שני..חברים/ות שלא היו להם שום תופעות לוואי