מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותקשר בין ADHD בילדות להשמנה בהמשך החיים

קשר בין ADHD בילדות להשמנה בהמשך החיים

לבנים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז והיפראקטיביות בגיל צעיר סבירות כפולה לגדול להיות מבוגרים שמנים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הפרעת קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) בילדות נקשרה כבר לנטייה להתמכרות לסמים ולסבירות גבוהה יותר לביצוע פשעים בהמשך החיים. כעת מחקר חדש מצא כי ההפרעה עשויה גם לגרום לנטייה להשמנה.

 

במחקר שפורסם בכתב העת Pediatrics, חוקרים מהמרכז הרפואי NYU Langone בניו-יורק עקבו במשך 33 שנים אחר 207 בנים סביב גיל 8 שאובחנו עם ADHD וקבוצת ביקורת של 178 בנים עם מאפיינים דומים, שלא סבלו מ-ADHD. הנחקרים רואיינו סביב גיל 18, 25 ו-41 – בשלב זה היו 111 משתתפים מכל קבוצה.

 

לדברי החוקרים, כשהחלו את המחקר הם לא ביקשו לבחון את הקשר בין ADHD למשקל. למעשה, מטרת המחקר הייתה לבחון את ההבדלים במבנה המוח של אנשים עם ADHD. אבל, בשנת 2003, כאשר החוקרים קיבלו מענק כספי לביצוע סריקות MRI אצל הגברים, רבים ממשתתפי המחקר היו גדולים מכדי להכניסם למכשיר. החוקרים החלו לבקש מהמשתתפים לדווח על גובהם ומשקלם מסיבות פרקטיות – כדי לבדוק אם יוכלו להיכנס למכשיר ה-MRI. הם הבחינו כי בקבוצת הגברים שאובחנו עם ADHD כילדים היו כמעט פי 3 משתתפים שלא יכלו להיכנס למכשיר בגלל גודלם. לכן הם החליטו לבחון את הקשר בין ADHD להשמנה.

 

הם מצאו כי גברים שהיו היפראקטיביים כילדים היו בעלי BMI ממוצע גבוה יותר וסבירות כפולה להשמנה, בהשוואה לגברים שלא סבלו מהמצב כילדים.

 

ה-BMI הממוצע בקרב גברים שהיה להם רקע של ADHD היה 30.1, בהשוואה ל-27.6 באלה שלא סבלו מההפרעה כילדים. שיעורי ההשמנה היו 41% בקרב גברים שאובחנו עם ADHD כילדים, בהשוואה ל-21% בקבוצת הביקורת.

 

ההבדלים בין הקבוצות נותרו משמעותיים גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות כמו דיכאון, שימוש בסמים ואלכוהול ומצב כלכלי – שנקשרו במחקרים קודמים להשמנה ולהפרעות קשב וריכוז.

 

לא ברור מדוע קיים קשר בין ADHD והשמנה, אך החוקרים חושדים כי אימפולסיביות, קושי בקבלת החלטות נכונות וחוסר שליטה עצמית מקשים על הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לשים לעצמם גבולות בתקופה בה אנו מוקפים בפיתויים משמינים.

 

כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את הקשר בין ADHD להשמנה.

 

 

ילדי ADHD: איך החיים נראים בגיל 40?

 

Pediatrics 2013; 131(6): e1731-e1738; DOI: 10.1542/peds.2012-0540