מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהמקור הגנטי למחלות אוטואימוניות

המקור הגנטי למחלות אוטואימוניות

חוקרים חשפו כיצד שינויים קלים בגנים מובילים לסיכון להתפתחות טרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים כבר מצאו כי שינויים גנטיים (וריאציות גנטיות) מעורבים בהתפתחותן של מחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה, דלקת מפרקים שיגרונית, אסתמה, סוכרת סוג 1 ומחלות מעי דלקתיות. מדענים אף איתרו שינויים גנטיים רבים המעלים את הסבירות להתפתחותן של רבות מהמחלות הללו.

 

אך איזה מאותם שינויים גנטיים אכן משפיע באופן פעיל על ההתפתחות של מחלות אוטואימוניות שונות? וכיצד אותם שינויים גנטיים מובילים לכך שמערכת החיסון של הגוף פועלת כנגדו? כל זאת עדיין במסגרת תעלומה. כעת חוקרים מדווחים כי פיתחו אסטרטגיה שתעזור לפצח אותה.

 

החוקרים, בראשם פרופ' דויד הפלר מאוניברסיטת ייל ופרופ' ברדלי ברנשטיין מאוניברסיטת הרווארד ו-MIT, פיתחו אסטרטגיה למעקב אחר השפעתם של שינויים גנטיים על פעילות התאים בגוף באמצעות מודל מתמטי מורכב. מחקרם מספק כלים שמאפשרים להציג את שרשרת התהליכים בגוף הנובעים מאותם שינויים גנטיים ועשויים להוביל בעתיד לשיפור האופן בו אנחנו מאבחנים ומטפלים במחלות אוטואימוניות רבות.

 

כשהגוף תוקף את עצמו

 

מחלות אוטואימוניות הן מחלות בהן מסיבה לא ברורה מערכת החיסון שאמורה להגן על הגוף פועלת כנגדו ותוקפת תאים ורקמות שונות. אחת המחלות הללו היא טרשת נפוצה, בה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין, החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה).

 

מחלת הטרשת הנפוצה אינה מחלה גנטית, אך כפי שקורה במחלות אוטואימוניות רבות אחרות, קיימת עלייה בשכיחות המחלה בקרב בני משפחה ואותרו שינויים גנטיים התורמים לסיכון להתפרצות המחלה באלה שיורשים אותם. חשוב לציין כי הימצאות גנים האופייניים למחלה אינם בהכרח מובילים להתפרצותה, ונראה שהתפרצותן של רוב המחלות האוטואימוניות נגרמת משילוב של נטייה גנטית וגורמים סביבתיים.

 

אחד מכיווני המחקר לטיפול בטרשת נפוצה ובמחלות רבות נוספות הוא למצוא את השינויים הגנטיים המובילים לנטייה למחלה, בכדי לקבוע מי נמצא בסיכון, לסייע בתהליכי האבחון ולפתח טיפולים מתאימים.

 

עד כה זוהו שינויים גנטיים רבים הקשורים לעלייה בסיכון לטרשת נפוצה ולמחלות אוטואימוניות אחרות. אך השאלות אם וכיצד אותם שינויים גנטיים מובילים להתפתחות המחלה נותרו ללא מענה.

 

מודל מתמטי

 

במסגרת המחקר הנוכחי, שתואר בהרחבה בכתב העת המדעי היוקרתי Nature, החוקרים פיתחו מודל מתמטי חדש במטרה לבחון באופן מעמיק יותר מאגרי DNA קיימים. מאגרי ה-DNA עליהם התבססו החוקרים נלקחו מ-39 מחקרים גנטיים גדולים שמטרתם הייתה לזהות מקבצים של גנים ששינויים גנטיים בהם קשורים לסיכון מוגבר למחלות שונות.

 

הם השתמשו בתוכנה המבוססת על המודל המתמטי כדי לנתח מידע על 21 מחלות אוטואימוניות שונות. הם הצליחו למיין את הנתונים ולקשור כמעט 5,000 שינויים ייחודיים ב-DNA לעלייה בסיכון למחלות.

 

החוקרים לא עצרו שם. הם ביקשו לגלות כיצד השינויים הגנטיים עשויים לתרום להתפתחות המחלות. כשבחנו את ההשפעות של השינויים הגנטיים הם מצאו כי נוכחות של שינויים גנטיים מסוימים במחלות אוטואימוניות שונות יכולים לשנות דפוסי פעילות של גנים אחרים באופן כזה המשפיע על תפקוד מערכת החיסון.

 

הם הראו כי רבים מהשינויים ב-DNA נמצאו באזורים המשפיעים על תפקוד גנים, בעיקר על תפקוד גנים המעורבים בפעילות הלימפוציטים – תאי דם לבנים המהווים חלק ממערכת החיסון ונלחמים במחוללים זרים, שבסובלים ממחלות אוטואימוניות רבות הם תוקפים את הגוף.

 

תגליות הנוגעות ל-21 מחלות אוטואימוניות

 

עד עתה מחקרים בתחום הגנטיקה רק תיארו את השינויים הגנטיים המשותפים למחלה מסוימת או לקבוצת מחלות. המחקר החדש מספק כלים למפות את השינויים הגנטיים הקשורים לסיכון מוגבר למחלות ואת שרשרת התהליכים שנוצרת בעקבות שינוי קטן באחד הגנים ומובילה לשינוי בהתנהגות תאים בגוף.

 

תוצאות המחקר מציגות לראשונה כיצד שינויים גנטיים משפיעים על תפקוד הגנים באופן אשר מעלה את הסיכון להתפתחות מחלה אוטואימונית. היכולת לקשר בין שינוי גנטי קל לבין פעילות הגנים ולאחר מכן לפיזיולוגיה של תא מערכת חיסון ספציפי, תאפשר בעתיד לכוון במדויק לתאי המטרה אליהם יש להתאים טיפול במחלות אוטואימוניות שונות.

 

המחקר הוביל לתגליות רבות הנוגעות לכל המחלות האוטואימוניות שנבחנו. בין התגליות, המחקר אושש כי המערכת החיסונית היא האשמה במחלה הנוירולוגית טרשת נפוצה. בעוד שנמצאו שינויים גנטיים המשפיעים על תאי מערכת החיסון, החוקרים להפתעתם לא מצאו שינויים גנטיים המשפיעים על מערכת העצבים המרכזית, ולדבריהם זו הוכחה לכך שטרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית. 

 

 

Nature - Published online 29 October 2014