מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןמדריכיםתרופות לגמילה מעישון: כל מה שצריך לדעת

תרופות לגמילה מעישון: כל מה שצריך לדעת

צ'מפיקס, זייבן ותחליפי ניקוטין - כיצד פועלים הטיפולים התרופתיים לגמילה מעישון? מהן תופעות הלוואי של תרופות לגמילה מעישון? ומה כלול בסל הבריאות?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

שיעור האנשים שמפסיקים לעשן ונשארים לא-מעשנים אחרי שנה עומד על 5%-3% בקרב אלה שנגמלים לבד, ללא שום עזרה מקצועית או תרופתית. למרות זאת, 90%-80% מהאנשים שמפסיקים לעשן עושים זאת לבד.

 

ההתמכרות לסיגריה כוללת בתוכה שני מרכיבים – התמכרות פיזיולוגית לניקוטין והתמכרות פסיכולוגית-התנהגותית לסיגריה עצמה. לפיכך הטיפול בהתמכרות (גמילה מעישון) מורכב אף הוא בצורתו האופטימלית מטיפול תרופתי (שעוזר להתמודדות עם המרכיב הפיזיולוגי בהתמכרות) ומייעוץ קוגניטיבי-התנהגותי (שעוזר להתמודד עם המרכיב הפסיכולוגי-התנהגותי) שמסופק כיום ללא עלות בכל קופות החולים במגוון אמצעים כגון, סדנאות לגמילה מעישון (בכלל הקופות), ייעוץ טלפוני (בחלק מהקופות) או ליווי על ידי רופא המשפחה (חלק מהקופות).

 

במדריך זה נתרכז בכל הטיפולים התרופתיים הזמינים בארץ לגמילה מעישון.

 

תרופות מרשם לגמילה מעישון 

 

צ'מפיקס (ורניקלין)

 

פעולה – צ'מפיקס (Champix) מכילה את החומר הפעיל ורניקלין (Varenicline). צ'מפיקס נקשרת לאותו קולטן במוח אליו נקשר הניקוטין מהסיגריה ועל ידי כך היא חוסמת את הקולטן ולא מאפשרת לניקוטין מהסיגריה להיקשר אליו ולהפעיל אותו (ולכן יש ירידה בהנאה מהסיגריה), ומנגד התרופה עצמה מפעילה את הקולטן אך בעוצמה נמוכה יותר לעומת ניקוטין מהסיגריה (ולכן יש הפחתה בתסמיני הגמילה ובדחף לסיגריה).

 

משך הטיפול – 3-6 חודשים

 

אופן השימוש – מומלץ לתכנן את תחילת השימוש בצ'מפיקס כשבוע-שבועיים לפחות לפני המועד הרצוי לגמילה. בשבוע הראשון, בשלושת הימים הראשונים מומלצת נטילה של טבליה לבנה (0.5 מ"ג) אחת ביום, ומהיום הרביעי עד השביעי מומלצות שתי טבליות לבנות - אחת בבוקר והשנייה בערב, כשבימים אלה מומלץ להמשיך לעשן. מהיום השמיני והלאה, בסמוך לתאריך היעד לגמילה, יש להעלות את מינון התרופה לנטילה של שתי טבליות כחולות (כל אחת מהן 1 מ"ג), בבוקר ובערב. ניתן לקבוע מועד הפסקה מוחלט בין היום ה-8 ועד היום ה-35 מתחילת נטילת התכשיר. אם מעדיפים להפחית בהדרגה, ניתן לקבוע יעד הפחתה חודשי (לדוגמה ירידה ב-50% מהכמות) ולרדת בהדרגה במשך 3 חודשים. מועד הפסקת השימוש בצ'מפיקס נקבע בתיאום עם הרופא המטפל ונע לרוב בין 3 ל-6 חודשים.

 

את התרופה יש ליטול לאחר שאוכלים משהו ושותים כוס מים מלאה.

 

תופעות לוואי – התרופה עלולה לגרום לבחילות ומסיבה זו התחלת הטיפול נעשית תוך כדי עלייה הדרגתית במינון ולאחר אכילה ושתייה. תופעה נוספת היא חלומות ברורים (vivid dreams) - יש אנשים שזה עלול להפחיד אותם מעט ויש כאלה שזה לא יפריע להם או שאפילו ייהנו מזה.

 

יש לציין כי בדיווחים של מטופלים ורופאים, תרופות המרשם לגמילה מעישון נקשרו לשינויי מצב רוח ועלייה במחשבות אובדניות ובמידה ואלו מופיעים צריך להפסיק ליטול את התרופה ולפנות לרופא. חשוב לדעת שבכל המחקרים שנעשו בנושא לא מצאו עלייה בדיכאון, אובדנות, אשפוזים פסיכיאטרים וכדומה - אך חשוב להיות ערניים. במידה ואכן מופיעים שינויי מצב רוב סביר כי זו תופעה הקשורה לגמילה מעישון עצמה (ללא קשר לטיפול התרופתי), וכאמור מומלץ לפנות לרופא המשפחה.

 

עלויות – התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי למעשנים מגיל 18 ומעלה בשילוב אמצעים תומכים*, בעלות של השתתפות עצמית בלבד (15% מעלות התרופה בבתי המרקחת של קופות החולים). 

 

זייבן (בופרופיון)

 

פעולה – זייבן (Zyban) מכילה את החומר הפעיל בופרופיון בשחרור איטי (Buproprion slow release). המנגנון של זייבן אינו ברור לאשורו, אך ככל הנראה התרופה מעכבת את הספיגה בחזרה של הדופמין במוח ועל ידי כך משאירה את ריכוז הדופמין במרכז הגמול במוח גבוה יותר לאורך זמן, וכך מפחיתה את הדחף לעשן ואת תסמיני הגמילה. הדופמין הינו החומר המופרש כתוצאה מהעישון והוא הגורם לתחושת העונג והגמול מהסיגריה.

 

החומר הפעיל בזייבן זו הינו אותו החומר הנמצא בתרופה וולבוטרין (Wellbutrin) להתוויה של דיכאון, ולכן התרופה יכולה להיות יעילה גם בחולים עם נטייה לירידה במצב רוח, היסטוריה של דכאון בעבר או דיכאון בהווה. התרופה לא משפיעה על מצב הרוח אצל מטופלים שלא סובלים מהפרעות במצב הרוח.

 

משך הטיפול – 3-6 חודשים

 

אופן השימוש – יש לתכנן את תחילת התרופה כשבוע-שבועיים לפני המועד הרצוי לגמילה מסיגריות. בשבוע הראשון לנטילת התרופה מומלץ ליטול טבליה אחת (150 מ"ג) ליום במשך שלושה ימים, ומהיום הרביעי לעלות למינון של שתי טבליות ליום ולהקפיד על מינימום הפרש של 8 שעות בין טבליה אחת לשנייה. מומלץ לא ליטול את התרופה סמוך לשינה, מאחר והיא עלולה לגרום להפרעות שינה. יש לקבוע את תאריך היעד להפסקת העישון לאחר שבוע-שבועיים מיום התחלת הטיפול ולהמשיך ליטול את התרופה 3-6 חודשים סך הכל. במידה ולא מצליחים להפסיק לעשן יש להפסיק את נטילת התרופה ולהתייעץ עם הרופא לגבי אפשרויות נוספות.

 

תופעות לוואי – אצל 30% מהמשתמשים בתרופה עלול להיווצר יובש בפה. כדי להקל על היובש נדרש בעיקר לשתות יותר. התרופה גם עלולה לגרום לתחושת עוררות ולהפרעות שינה. יש כאלה שזה לא מפריע להם ויש כאלה שזה מפריע להם מאוד. תופעת לוואי נדירה אך חמורה של התרופה היא פרכוסים ולכן היא אסורה לאנשים בסיכון לפרכוסים כמו חולי אפילפסיה, ויש להיזהר במגוון מצבים אחרים שבהם יש ירידה בסף לפרכוסים. בנוסף, התרופה עוברת פירוק בכבד על-ידי אנזים האחראי על פירוק מספר רב של תרופות ולכן יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי התאמת המינון של תרופה זו ו/או התרופות הכרוניות האחרות שהמטופל נוטל.

 

גם תרופה זו נקשרה בדיווחים לשינויי מצב רוח ועלייה במחשבות אובדניות. לכן במידה ומופיע מצב רוח ירוד ו/או מחשבות אובדניות צריך להפסיק את נטילת התרופה ולפנות לרופא. כפי שצוין לעיל, חשוב לדעת שבכל המחקרים שנעשו בנושא לא מצאו עלייה בדיכאון, אובדנות, אשפוזים פסיכיאטרים וכדומה. במידה ואכן מופיעים שינויי מצב רוב סביר כי זו תופעה הקשורה לגמילה מעישון עצמה (ללא קשר לטיפול התרופתי), וכאמור מומלץ לפנות לרופא המשפחה.

 

עלויות – התרופה כלולה בסל הבריאות הממלכתי למעשנים מגיל 18 ומעלה בשילוב אמצעים תומכים*, בעלות של השתתפות עצמית בלבד (15% מעלות התרופה בבתי המרקחת של קופות החולים). 

 

תחליפי ניקוטין (ללא מרשם)

 

מדבקות ניקוטין (ניקוטינל, ניקורט)

 

פעולה – המדבקה מכילה ניקוטין - החומר הממכר בסיגריה. בניגוד לניקוטין מהסיגריה (הגורם לשחרור דופמין במוח תוך מספר שניות מהשאיפה), הניקוטין מהמדבקה משתחרר לאט, חודר דרך העור, נספג בכלי הדם ונשאר בגוף ברמה נמוכה וקבועה. כך המדבקה מפחיתה את תסמיני הגמילה ואת הדחף לעשן, אך מנגד אינה גורמת כלל להתמכרות.

 

משך הטיפול – מינימום 3 חודשים (אפשר יותר)

 

אופן השימוש – לפי ההתוויה הרשומה בארץ - אין לעשן במקביל לשימוש במדבקות מחשש להרעלת ניקוטין ואין להשתמש ביותר ממדבקה אחת ליום. בעולם ישנן מדינות בהן הנחיה זו שונתה ומתירים עישון במקביל למדבקה לצרכי הפחתה במספר הסיגריות, וכן מתירים שימוש ביותר ממדבקה אחת. יש לציין כי ממחקרים שבוצעו לא נצפו תופעות לוואי משמעותיות או מסוכנות כתוצאה משימוש ביותר ממדבקה אחת או מעישון במקביל לשימוש במדבקה לצרכי הפחתה. 

 

יש להדביק את המדבקה על העור (ולהצמיד למשך 10 שניות) במקום נקי ויבש וללא שיער בתחילת היום ולהחליפה לאחר 24 שעות.

 

תופעות לוואי – המדבקה עלולה לגרום לגירוי מקומי קל, לכן מומלץ להחליף את המיקום שלה כל יום. לעיתים נדירות עלולה להיווצר אלרגיה לדבק. מאחר וניקוטין הוא חומר מעורר המדבקה עלולה לגרום להפרעות שינה, לכן במקרים אלו מומלץ להסירה שעתיים לפני השינה.

 

עלויות – תחליפי הניקוטין כלולים בסל הבריאות בהשתתפות עצמית של 15% מהעלות. מכיוון שמדובר בתרופה שניתן לקנות אותה גם ללא מרשם, חשוב לדעת שעל מנת לקבל את ההנחה נדרש לקבל מרשם מהרופא משפחה. 

 

מסטיק ניקוטין (ניקורט וניקוטינל)

 

פעולה – המסטיק מכיל ניקוטין - החומר הממכר בסיגריות. בניגוד לניקוטין מהסיגריה (הגורם לשחרור דופמין במוח תוך מספר שניות מהשאיפה), הניקוטין מהמסטיק משתחרר ונספג דרך כלי הדם הקטנים בפה, ומעלה את רמת הניקוטין בדם תוך כ-10-20 דקות מהלעיסה. עקב השחרור האיטי של הניקוטין הסיכון להתמכרות קטן מאוד (מעל 95% מהמשתמשים במסטיק לא מתמכרים אליו).

 

משך הטיפול – מינימום 3 חודשים (אפשר יותר)

 

אופן השימוש – מומלץ להשתמש באופן סדיר – מסטיק אחד במקום סיגריה – כדאי לקחת מסטיק אחת לשעה-שעה וחצי בצורה מסודרת. בנוסף אם יודעים שהולכים להיות בסיטואציה שבה יתעורר חשק לסיגריה (כגון ישיבה בבית קפה עם חברים או ישיבה בעבודה שאתם יודעים שכנראה תעצבן אותכם) אז מומלץ להשתמש במסטיק אחד נוסף כ-20 דקות לפני הסיטואציה "המסוכנת". מסטיקים המכילים 2 מ"ג ניקוטין ניתן לצרוך עד 25 ביום ומסטיקים המכילים 4 מ"ג ניקוטין ניתן לצרוך עד 15 ביום – אין לעבור את הכמות המומלצת. יש להימנע משתיית משקאות חומציים כגון קפה או סודה 15 דקות לפני השימוש במסטיק. בזמן השימוש יש ללעוס באיטיות עד שחשים את הטעם של הניקוטין (בדרך כלל תרגישו עקצוץ) בשלב זה יש למקם את המסטיק בצד הפה בין הלחי לחניכיים למשך דקה או שתיים עד שהטעם נעלם ולחזור על פעולות אלה במשך 30 דקות. כל מסטיק אמור להספיק לכשלושה סבבים של לעיסה ו"חניה" בצד הפה. אם לא נוח לכם להחנות את המסטיק בין הלחי לחניכיים, אפשר גם להוציא אותו ולשים על חתיכת נייר.

 

ניתן להשתמש במסטיק גם לצורך הפחתה או הימנעות זמנית מעישון (לדוגמה אם רוצים לא לעשן בבית או ברכב בנוכחות ילדים או אם יש לכם טיסה ארוכה שבה כמובן אסור לעשן). 

 

תופעות לוואי – המסטיק קשה ולא כל כך טעים, ועלול לגרום לכאב בלסת. בגלל זה הוא לא מומלץ לאנשים שיש להם בעיות במפרק הלסת או שיניים תותבות. כמו כן הוא עלול לגרום לצריבה קלה בגרון עקב השחרור של הניקוטין ו/או גיהוקים עקב בליעת אוויר מוגברת מהלעיסה. 

 

עלויות – מסטיק ניקוטין (ניקוטינל וניקורט) נכלל בסל הבריאות למעשנים כאשר הוא ניתן במרשם רופא – בהשתתפות עצמית של 15% ממחירו. 

 

לכסנית ניקוטין (ניקוטינל)

 

פעולה – הלכסנית מכילה ניקוטין - החומר הממכר בסיגריות. בניגוד לניקוטין מהסיגריה (הגורם לשחרור דופמין במוח תוך מספר שניות מהשאיפה), הניקוטין מהלכסנית משתחרר ונספג דרך כלי הדם הקטנים בפה, ומעלה את רמת הניקוטין בדם תוך כ-10-20 דקות מהלעיסה. עקב השחרור האיטי של הניקוטין הסיכון להתמכרות קטן מאוד ועומד על פחות מ-5%.

 

משך הטיפול – מינימום 3 חודשים (אפשר יותר). 

 

אופן השימוש – מכניסים את הלכסנית ומוצצים אותה באיטיות (אין ללעוס או לבלוע אותה). מומלץ להשתמש באופן סדיר – לכסנית אחד במקום סיגריה – כדאי למצוץ לכסנת אחת לשעה שעה וחצי בצורה מסודרת. בנוסף אם יודעים שהולכים להיות בסיטואציה שבה יתעורר חשק לסיגריה (כגון ישיבה בבית קפה עם חברים או ישיבה בעבודה שאתם יודעים שכנראה תעצבן אותכם) אז מומלץ למצוץ לכסנית אחת נוספת כ-20 דקות לפני הסיטואציה "המסוכנת". ניתן ליטול 12-8 לכסניות ביום ולא יותר מ-30 ביממה. יש להימנע משתיית משקאות חומציים כגון קפה או סודה 15 דקות לפני השימוש בלכסנית. בזמן השימוש יש למצוץ עד שחשים את הטעם של הניקוטין. בשלב זה יש למקם את הלכסנית לצד הפה בין הלחי לחניכיים עד שהטעם נחלש ואז יש לשוב ולמצוץ את הלכסנית. יש לחזור על פעולות אלה עד שהלכסנית נמסה לחלוטין (כ-30 דקות). לרוב מספיקה כל לכסנית לכשלושה סבבים של מציצה ו"חניה".

 

ניתן להשתמש בלכסנית גם לצורך הפחתה או הימנעות זמנית מעישון (לדוגמה אם רוצים לא לעשן בבית או ברכב בנוכחות ילדים או אם יש לכם טיסה ארוכה שבה כמובן אסור לעשן). 

 

תופעות לוואי – הלכסנית עלולה לגרום לצריבה קלה בגרון עקב השחרור של הניקוטין וגם לשיהוקים הנובעים כנראה מבליעת אוויר תוך כדי מציצה.

 

עלויות – לכסנית ניקוטין נכללות בסל הבריאות למעשנים כאשר היא ניתנת במרשם רופא בהשתתפות עצמית של 15% ממחירן. 

 

* טיפולים תרופתיים לגמילה מעישון - איך לקבל אותם בהנחה?

 

כאמור, השיטה היעילה ביותר לגמילה מעישון היא שילוב של טיפול תרופתי וייעוץ קוגניטיבי-התנהגותי, כמו זה הניתן במסגרת סדנה לגמילה מעישון בקופות החולים.

 

בעבר, כדי לקבל סבסוד משמעותי של התרופות לגמילה מעישון צ'מפיקס או זייבן או תחליפי ניקוטין (בהשתתפות עצמית של 15% מעלות התרופה) נדרשה השתתפות בסדנה לגמילה מעישון של קופות החולים. בינואר 2019 הוכנסו התרופות לגמילה מעישון לסל שירותי הבריאות באמצעי ליווי נוספים מעבר לסדנה לגמילה מעישון, כדי לאפשר נגישות לטיפולים לאנשים שהתקשו להשתתף בסדנאות בגלל אילוצים לוגיסטיים או סיבות אחרות.

 

נכון למאי 2019, קופות החולים עדיין לא סיימו את תהליך פיתוח ופתיחת אמצעים תומכים נוספים לצורך קבלת הסבסוד התרופתי. כיום בנוסף לסדנאות קבוצתיות לגמילה מעישון המוצעות בכלל הקופות בחינם, נכון לעכשיו האמצעים הנוספים שאותם מציעות הקופות הם:

 

בקופת חולים מאוחדת ולאומית ניתן לקבל את כלל התרופות לגמילה מעישון בסבסוד של 85% מעלות הטיפול, בליווי תומך של רופא המשפחה. יש לפנות ישירות לרופא המשפחה לשם כך.

 

במכבי ניתן לקבל הפניה מרופא המשפחה לקו ייעוץ טלפוני בו ניתן לקבל סדרה של מפגשים טלפוניים עם יועץ לגמילה מעישון. בנוסף לכך, מכבי נמצאת כעת בתהליך של הכשרת כלל רופאי המשפחה שלך כך שהם יוכלו ללוות באופן אישי את המטופלים שלהם. כדאי לברר מול הרופא המשפחה שלכם האם עבר את ההכשרה או לא.

 

בשירותי בריאות כללית ניתן לקבל הפניה מרופא המשפחה לקו ייעוץ טלפוני בו ניתן לקבל סדרה של מפגשים טלפוניים עם יועץ לגמילה מעישון. בכללית נבחנות אפשרויות נוספות לתמיכה בגמילה מעישון.

 

בכל הקופות מומלץ וניתן עדיין להרשם חינם ללא צורך בהגעה לרופא המשפחה לסדנה קבוצתית לגמילה מעישון. הרישום נעשה דרך הטלפון במוקד הטלפוני של כל קופה (מאוחדת *3833, לאומית *507, כללית *2700, מכבי *3555) ו/או דרך המזכירות במרפאה. מומלץ תמיד לפנות לקופה ולרופא המשפחה ולשמוע מהן האפשרויות השונות שאותה קופה מציעה.

 

 

*הכותבת היא יו"ר החברה הרפואית למניעה וגמילה מעישון בישראל, חוקרת ומרצה בכירה, בית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה העברית ומנהלת תחום גמילה מעישון בכמוני

 

עדכון אחרון: מאי 2019 

 

 

ברור שנשימה/הרפייה אינם פתרון גורף.
אלה נותנים רק הרפייה חלקית ביותר, שבדרך כלל אינה רבה יותר מפלציבו.

המדיטציה הטרנסנדנטלית נותנת שחרור אמיתי ממתחים גבוה בהרבה מכל שיטה אחרת שנבדקה בעולם.

 

נילי-בראון
28/02/15 15:54

שלום ד"ר גליקר

אתה צודק בכך שמעשנים עלולים למעוד ולחזור לעישון, אין על כך ויכוח, ואכן בסדנאות לגמילה מעישון מעלים את החשש הזה ונותנים "כלים" שיעזרו למשתתפים להישאר "לא מעשנים". התרופות עוזרות בשלב הראשון ולאחר מכן המשתפים ממשיכים בדרכם בכוחות עצמם. הם תמיד יכולים לחזור לעוד סדנה אם הם זקוקים לחיזוק ותמיכה. הרבה פעמים מגיעים מעשנים לשעבר לקבוצה חדשה כדי לספר את סיפורם ולעזור לאחרים וגם לעצמם. 

המטרה היא לעזור למעשנים להתמודד בדרך היעילה ביותר עם ההתמכרות הפיזיולוגית וההתנהגותית. התמודדות עם מתחים היא חלק מהתהליך ובסדנאות מלמדים תרגילי נשימה/ הרפייה בדיוק מהסיבה הזאת. אבל זה לא פתרון גורף שמתאים לכולם. התמכרות היא תופעה מאוד מורכבת ואין לה גורם אחד בלבד.

למה?
למה? למה?
למה כל התרופות האלה לגמילה מעישון?
בלי ספק, לחלק מהן יש השפעות לוואי שליליות.
ומה אחרי שאדם נגמל? הלוא אחוזים גבוהים ביותר חוזרים להרגל המסריח הזה.
מארק טווין - "...אין דבר קל יותר מהלפסיק לעשן. כבר 30 פעמים הפסקתי..."
אז תיקח את התרופה.
תפסיק לעשן.
ואחרי חודש/שנה/5 שנים... תחזור להרגל הנוראי.

יש דרך פשוטה וטבעית להיגמל מכל התמכרות.
הדרך היעילה ביותר לטיפול בשורש הבעייה - מתחים.
אין שיטה אחרת, שנבדקה מדעית שמצליחה לנטרל מתחים יותר טוב.
כשהמתח פוחת, באופן טבעי פוחת הצורך לשימוש בכל סוג של דבר שמזיק לנו.