מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהמדריכיםטל מספרת על ההתמודדות עם טרשת נפוצה

(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טל מספרת על ההתמודדות עם טרשת נפוצה

מאת ענת בר לב-אפרתי
03/11/16
0 תגובות

טל חזק, בת 47 מקרית-ים, בזוגיות ואם לשתיים, גילתה שהיא חולה בטרשת נפוצה כשהייתה בהיריון הראשון שלה, לפני 14 שנה. "הייתי בסוף חודש שישי להיריון. הפריע לי משהו בעין, הלכתי למיון עיניים, והרופא החליט שיש לי גידול בראש ושלח אותי לסי.טי. למזלי, כיוון שאסור לעשות בהיריון סי.טי, שלחו אותי לאם.אר.איי וזה הציל אותי כי כך גילו את המחלה. אם היו עושים סי.טי לא היו מגלים. טרשת נפוצה רואים רק באם.אר.איי".

 

מהי טרשת נפוצה?

 

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, שבה המערכת החיסונית תוקפת את המיאלין - החומר שמבודד ומגן על סיבי העצב במוח ובחוט השדרה. משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה במערכת העצבים המרכזית וביכולת של העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, למשל פגיעה בראייה או בהליכה או הפרעות תחושתיות כמו תחושת נימול. 

 

המחלה לרוב מאובחנת בגילי ה-20 עד ה-40 והמאובחנים בה חיים לצדה כל חייהם, מכיוון שלא נמצאה עדיין תרופה שתצליח להעלימה לחלוטין. מהלך המחלה של טל, כמו של רוב המאובחנים במחלה, הוא התקפי הפוגתי - סוג זה מתבטא בתקופות בהן ישנה התפרצות של התסמינים (התקף) וביניהן רגיעה והיעלמות חלקית או מוחלטת של התסמינים.

 

חוץ מפגיעה בראייה היו לך עוד תסמינים?

 

"לא. רק בדיעבד הבנתי שבהיריון ההורמונים שומרים על הגוף מהתקפים, לכן לא הרגשתי כלום. הכל היה בסדר חוץ מהראייה שהתחילה להפריע לי. רק אחרי הלידה היה לי התקף ממש קשה של חולשה כללית. הלכתי לטייל עם התינוקת בעגלה ולא יכולתי לעמוד על הרגליים. פתאום הרגליים לא הולכות, הידיים לא זזות. לא ידעתי אז שאסור לי להיות בשמש. הבנתי את זה רק בדיעבד. בהתחלה ההתקפים הופיעו פעם בשלוש שנים. עכשיו זה פעם בחצי שנה".

 

מה היו החששות הגדולים שלך?

 

"הייתי בהיריון, זה היה נורא קשה. פחדתי שזה תורשתי ושזה יעבור לבת שלי. שאהיה בכיסא גלגלים, שאהיה נכה. לשמחתי, אמרו לי שזה לא תורשתי, אז נכנסתי להיריון שני שנתיים אחר כך".

 

באילו טיפולים התנסית?

 

"אני מקבלת טיפול בזריקה שלוש פעמים בשבוע, בתרופה שנקראת רביף (אינטרפרון בטא 1 איי). אני מרגישה כבר כמו מסננת מכמות הזריקות הזו. בהתחלה קיבלתי סטרואידים אחרי התקף. בנוסף, קיבלתי פיזיותרפיה בקופת חולים, כי המחלה פוגעת במוטוריקה העדינה שלי".

 

מה הכי עזר לך בהתמודדות עם התסמינים והטיפולים?

 

"החלטתי שאני לא רוצה לקבל יותר סטרואידים, הם עושים לי לא טוב. אז בהתייעצות עם הרופאה אני עוברת את ההתקפים בלי סטרואידים ולא הולכת להתאשפז כשיש לי התקף.

 

"אני שומרת על תזונה. אני לא אוכלת בשר כבר הרבה זמן, ואוכלת המון קטניות וירקות. אחרי שההתקף עובר אני חוזרת לחדר כושר, ומתאמנת כרגיל. זה עוזר לי.

 

"בהתחלה נעזרתי בעובדת סוציאלית דרך קופת חולים. כמו שיש שיקום פיזי של המוטוריקה, צריך גם לשקם את הנפש.

 

"אני גם מקבלת קנאביס רפואי, וזה עוזר.

 

"השתתפתי בסדנאות העצמה של חברת 'מרק', שמייצרת את התרופה שלי. זה אפשר לי להכיר מטופלים אחרים וליצור חברויות חדשות. עזרה לי מאוד גם התמיכה של האחות המלווה מטעם החברה.

 

"והכי חשוב: הבנתי שזה המצב ושאני צריכה לבחור אם להיות מסכנה או לחיות בשלום עם המחלה. החלטתי להמשיך לחיות ולהעצים את עצמי. המחלה לא מנהלת אותי. אני מטפלת בה ומטפלת בעצמי. אני הולכת לעבודה (אני מזכירה רפואית במרפאת שיניים), מתאמנת, נוסעת לטייל, חיה את חיי ומודה לאלוהים שקמתי בבוקר. המסכנות זה הדבר הכי נורא שיכול להיות ואני לא נותנת לה להשתלט עליי".

 

 

מה חברים ובני משפחה עשו שעזר לך ומה הם עשו שהפריע?

 

"קשה לי כשמסתכלים עליי ברחמים. לקח לי ארבע שנים להגיד לסביבה שאני חולה בטרשת. בהתחלה הייתי אומרת שקצת קשה לי ושהכל בסדר. זה היה סוג של התחזקות, השלמה, לקבל את זה שאני חולה ושאני יכולה להמשיך לחיות חיים רגילים.

 

"ההורים שלי לא מבינים מה המחלה. הם לא שואלים. הם לא מודים בזה, זה קשה להם כהורים.

 

"בלי בן הזוג שלי לא הייתי מצליחה להתמודד. כשקשה לי ללכת לעבודה, הוא לוקח אותי. הוא יודע להגיד לי מה לא לעשות ומה כן כדי לשמור על עצמי, כי אני דוהרת קדימה ולא תמיד שמה לב.

 

"הבנות מבינות ועוזרות. הן שואלות אם אפשר למות מהמחלה ואני אומרת 'מה פתאום. אפשר לצאת מהבית ולמות מדברים אחרים'."

 

האם הייתה גם איזושהי השפעה חיובית למחלה על חייך?

 

"המחלה עוזרת לשים את הדברים בפרופורציה ומראה לי שלא הכל מובן מאליו ויש לי כוחות להתמודד".

 

מה היית אומרת לאחרים שעוברים את זה שהיית שמחה אם היית יודעת לפני?

 

"לדבר עם מישהו: עובדת סוציאלית, עם פסיכולוגית, עם חברה. לשפוך את הלב. לא לשמור. אני שמרתי שנים בסוד וזו לא בושה.

 

"לבקש מהרופא את כל המידע. מה מותר ומה אסור. אני לא ידעתי למשל שאסור להיות בשמש. זו לא בושה לשאול. (עוד על הגורמים המשפיעים על חומרת התסמינים של טרשת נפוצה)

 

"לבקש מהרופא כל מה שיכול להקל. לבקש קנאביס, אם הכאבים חזקים.

 

"לפנות לאחות המלווה, שיכולה לספק מידע ותמיכה.

 

"לשאול למה אתם זכאים מבחינת העבודה והניידות. לי לקח זמן לברר את כל זה ולהתחיל להגיש טפסים.

 

"להתמיד בלקיחת התרופה. זה חשוב מאוד.

 

 "להצטרף לקבוצת הפייסבוק ms ישראל, שם אנשים עוזרים זה לזה וחולקים מידע וניסיון. מנהלת הקבוצה היא אישה מדהימה וממש נותנת השראה".

 

 

מידע ותמיכה ניתן לקבל גם בקהילת טרשת נפוצה ברשת הבריאות החברתית 'כמוני'