מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסמדריכיםביספוספונטים מפחיתים סיכון לסרטן

ביספוספונטים מפחיתים סיכון לסרטן

מחקרים מראים שביספוספונטים, הניטלים לטיפול באוסטיאופורוזיס, מפחיתים את הסיכון לסרטן השד, המעי הגס, השחלה והרחם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

תרופות מסוג ביספוספונטים נמצאות בשימוש תדיר, בעיקר על-ידי נשים ובעיקר לטיפול באוסטיאופורוזיס. לאחרונה החלו להצטבר עדויות לכך שהתרופות מועילות לא רק לבריאות העצם, אלא גם במניעת סרטן מסוגים שונים. 

 

בשנים האחרונות נעשה שימוש בביספוספונטים מדור שלישי לטיפול בגרורות בעצם, והועלתה אפשרות שביכולתם גם למנוע הופעה של גרורות בעצם בחולי סרטן. 

 

על רקע התועלת שנמצאה בטיפול בגרורות בעצם, נבחנה האפשרות שלתרופות מקבוצה זו יש יכולת למנוע סרטן. ואכן, במספר מחקרים תיאוריים שפורסמו בשנה האחרונה (2011) - ובכללם מחקר שנעשה על-ידנו בישראל ופורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology  - נמצא כי שימוש בביספוספונטים פשוטים (מדור שני, כמו אלנדרונט-פוסלאן וריזדרונט) לטיפול באוסטיאופורוזיס, קשור לירידה משמעותית בסיכון לחלות בסרטן השד.

 

בנוסף, הדגמנו קשר בין שימוש בביספוספונטים במשך לפחות שנה אחת, לבין סיכון נמוך יותר לחלות בסרטן המעי, במאמר אחר שפורסם השנה, גם הוא ב- Journal of Clinical Oncology.

 

ממש לאחרונה, ביחד עם פרופ' לביא מהיחידה הגינקו-אונקולוגית במרכז הרפואי כרמל, הדגמנו תוצאה דומה באשר לאפקט המונע גם בגידולים גינקולוגיים כמו סרטן השחלה והרחם.

 

במאמרים תיאוריים וניסויים נראה גם שלביספוספונטים יש פוטנציאל להקטין את הסיכון להופעת סרטן בשד השני בנשים שחלו כבר בסרטן השד, תופעה שהודגמה עד היום במספר תרופות אחרות, שהוכחו כבעלות תכונות מונעות סרטן, כמו טמוקסיפן ויתכן גם תרופות ממשפחת מעכבי ארומטאז.

 

המאמץ המחקרי בתחום זה מתרכז עתה בניסיון לראות אם לביספוספונטים פשוטים יש יכולת לשפר את ההישרדות מסרטן השד, כאשר הם נלקחים לאורך זמן על-ידי נשים חולות בסרטן השד.

 

באופן מפתיע, מחקר אקראי מבוקר שפורסם באוקטובר 2011, נכשל בניסיון להוכיח שמתן טיפול מונע של ביספוספונט מדור שלישי אכן שיפר הישרדות או הישנות של המחלה.

 

אני סבור, שהתוצאות המפתיעות שהתקבלו, יכולות להיות מוסברות למשל על-ידי סוגי ביספוספונטים אחרים שניתנו למטופלות, טיפול קודם שניתן לאותה קבוצה - שעלול להשפיע על התוצאות, או שינוי בדרך המתן בה ניתנו הביספוספונטים.

 

בכל מקרה, הנתונים המצטברים על חשיבות הביספוספונטים במניעת תחלואה בסרטן מתחזקים, ויש להמשיך לבדוק את השפעתם גם על ההישרדות.

 

 

* פרופ' גד רנרט הוא מנהל המרכז הארצי לבקרת סרטן, מרכז רפואי כרמל, ויועץ לאגודה למלחמה בסרטן.

 

המאמר מובא לקראת מבצע "הקש בדלת" של האגודה למלחמה בסרטן, שיתקיים ב- 31 באוקטובר 2011.