מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהמדריכיםהטיפול ב-Membranous nephropathy

הטיפול ב-Membranous nephropathy

על הטיפול ב- (Membranous nephropathy (MN - מחלה גלומרולרית המובילה להתפתחות של תסמונת נפרוטית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

(Membranous nephropathy (MN נגרמת משקיעה של נוגדנים שונים מתחת לתאים המצפים את הגלומרולים (פקעיות הכליה). שקיעת הנוגדנים מובילה לעליה משמעותית בחדירות הגלומרולים לחלבונים ואובדן חלבונים לשתן בכמויות גדולות, עם התפתחות של תסמונת נפרוטית.

 

למרות העובדה שמחלה זו שכיחה יחסית מבין המחלות הגלומרולריות, עדיין אין הסכמה חד משמעית לגבי הטיפול היעיל ביותר בה. בשל המהלך השפיר יחסית של המחלה והשכיחות הגבוהה של הפוגות ספונטניות, יש הנוהגים לא לתת טיפול ספציפי מדכא חיסון, אלא טיפול כללי בלבד לתסמונת הנפרוטית.

 

במקרים שבהם אין תגובה לטיפול התומך, או כאשר הפרשת החלבון בשתן הולכת ועולה ו/או כאשר יש החמרה בתפקוד הכלייתי, אז מנסים טיפולים ספציפיים לדיכוי מערכת החיסון.

 

טיפולים כלליים לתסמונת הנפרוטית

 

איזון אגרסיבי של לחץ הדם

 

יתר לחץ דם לא מאוזן מגביר את הסיכון להתקדמות המחלה פי 2-3, ולכן חשוב ביותר לאזן את לחץ הדם. ערכי המטרה של לחץ הדם הם פחות מ-125/75 מ"מ כספית. קיימת חשיבות רבה להגבלת מלח בדיאטה וטיפול בתרופות להורדת לחץ הדם. מקובל לתת בדרך כלל תרופה משתנת (פוסיד, דיזותיאזיד), במיוחד כאשר יש בצקות, וכן תרופות מקבוצת מעכבי האנזים המהפך (קפטופריל, אנלדקס, טריטייס וכדומה), שגם מורידות לחץ דם וגם מפחיתות הפרשת החלבון בשתן.

 

איזון רמות השומנים בדם 

 

רמות גבוהות של כולסטרול בדם מגבירות מאוד סיכון לתחלואה לבבית. בחולים עם תסמונת נפרוטית יש עליה ברמות השומנים בדם, ויש לאזן היטב על ידי דיאטה דלת שומנים וטיפול בתרופות המורידות השומנים.

 

הפחתת הפרשת החלבון בשתן

 

פרוטאינוריה (הפרשת חלבון בשתן) מסיבית מתמדת וממושכת תורמת להתדרדרות והתקדמות מחלת הכליה, ולכן חשוב לנסות ולהפחית הפרשת החלבון בשתן. האמצעים לכך הם דיאטה דלת חלבונים הכוללת כ-0.8 גרם לק"ג משקל גוף ליממה חלבונים, יחד עם תרופות להפחתת הפרוטאינוריה, מקבוצת מעכבי האנזים המהפך.

 

תרופות נוגדות קרישה

 

בחולים עם תסמונת נפרוטית קשה ופרוטאינוריה מסיבית, יש אובדן בשתן של חלבונים הקשורים למערכת הקרישה. אובדן חלבונים מוביל להגברת נטייה לקרישיות יתר. כאשר רמות האלבומין בדם הן פחות מ-2, מומלץ לטפל בתרופות נוגדות קרישה על מנת למנוע זאת.

 

טיפולים ספציפיים ל-MN

 

ההחלטה באילו חולים עם MN יש לטפל אגרסיבית בתרופות לדיכוי מערכת החיסון עדיין שנויה במחלוקת. מקובל לשקול זאת אחרי מספר חודשי טיפול תומך, כאשר אין תגובה, או בחולים עם הפרשת חלבון מאסיבית מעל 8-10 גרם ליממה או כאשר יש ירידה מתמדת בתפקוד הכלייתי.

 

הטיפול הספציפי מבוסס על שילוב של סטרואידים דרך הפה (פרדניזון) עם תרופה ציטוטוקסית נוספת. ישנם פרוטוקולים שונים של טיפול, הניתנים במרכזים השונים ובדרך כלל משלבים את הטיפול בפרדניזון יחד עם ציקלופוספמיד דרך הפה, או ציקלוספורין דרך הפה.

 

במהלך הטיפול יש לנטר ספירת דם מדי שבוע-שבועיים, לנטר את התפקוד הכלייתי ואת הפרשת החלבון בשתן. ממשיכים בטיפול עד להפוגת המחלה ובדרך כלל מקסימום 6 חודשים. במידה ואין תגובה לטיפול, ניתן לעבור לתרופה השנייה. במידה וגם אז אין תגובה לטיפול, ניתן לנסות תרופות שהן בגדר ניסיוניות.

 

תגובה לטיפול צפויה אחרי כ-3 חודשים, אולם לעתים אף יותר מכך. בחולים עם אי ספיקת כליות מתקדמת, לעיתים בטוח יותר להתחיל טיפול בדיאליזה, מאשר לחשוף לטיפול אגרסיבי מדכא חיסון. ההחלטה על התחלת טיפול ספציפי וכן סוג הטיפול והפרוטוקול הטיפולי נקבעים על ידי הנפרולוג המטפל, תוך הערכת מצב החולה והערכת הסיכון מול התועלת שבטיפול בכל מקרה לגופו.