מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהמדריכיםתרופות נוספות לטיפול בטרשת נפוצה

תרופות נוספות לטיפול בטרשת נפוצה

על התרופות הפחות מוכרות לטיפול בטרשת נפוצה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

מלבד התרופות המרכזיות לטיפול בטרשת נפוצה, ישנן מספר תרופות נוספות:

 

קאמפאת (אלמטוזומאב) – Alemtuzumab) Campath 1H)

 

הקאמפאת משפיעה על ידי חיסול תאים ממערכת החיסון האחראים לתקיפת המיאלין. לפעולה זו אפקט על הפחתת הפעילות הדלקתית אשר עשויה להאט את קצב המחלה. תרופה זו משמשת גם לטיפול בלוקמיה.

 

תוצאות ראשונות ממחקרים קליניים הראו שבקרב מאובחנים חדשים בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי, נבדקים שנטלו קאמפאת חוו 75% פחות התקפים בהשוואה לנבדקים שנטלו אינטרפרון-בטא. בנוסף נראה 65% פחות סיכון להתדרדרות פיסית בקרב הנוטלים תרופה זו.

 

התרופה הניסיונית ניתנת בעירוי ועדיין אין הסכמה מוחלטת לגבי התדירות שבה תינתן. הטווח נע בין טיפול חד-פעמי לדעת חוקרים מסוימים ועד אחת לשנה לדעת חוקרים אחרים.

 

חשוב לציין כי תרופה זו עדיין בשלבי ניסוי וכי יש לה תופעות לוואי רבות. בין תופעות הלוואי: סימפטומי שפעת, הגברת סימפטומי הטרשת הנפוצה, סיכון מוגבר לזיהומים ופעילות יתר של בלוטת התריס.

 

אימוראן (אזאתיופרין) – (Imuran (azathioprine

 

האימוראן מדכא את המערכת החיסונית. תרופה זו משמשת לרוב לטיפול לאחר השתלות איברים ובמחלות האוטואימוניות, בהן יש סכנה שמערכת החיסון תתקוף מרכיבים חיוניים בגוף. מכיוון שהטרשת הנפוצה היא מחלה אוטואימונית, שבה מערכת החיסון פוגעת במעטפת המיאלין, משמשת תרופה זו לטיפול החל מ-1960.

 

לתרופה זו תופעות לוואי רבות העשויות להיות קשות, כגון רגישות לזיהומים, אנמיה ופגיעה בכבד.

 

אימונוגלובלינים – IVIG) immunoglobulin)

 

האימונוגלבלינים הם נוגדנים המופרשים על-ידי תאי הדם הלבנים והפלסמה ונקראים B-לימפוציטים, בתגובה לנוכחות חומר זר (או שמזוהה כזר) המעורר את תגובת המערכת החיסונית. חומר זה נקרא אנטיגן.

 

האימונוגלבלנים הם נוגדנים אנושיים שנאספו מדמם של תורמים אחרים לאחר שעברו בדיקות מקיפות. מניחים כי האימונוגלובלינים מווסתים את מערכת החיסון ונמצא כי הם תורמים לשיפור מצבם של חולי טרשת נפוצה, אם כי מנגנון הפעולה שלהם אינו ברור דיו.

 

מטה אנליזה שבדקה מחקרים שונים שבהם השתמשו באימונוגלובלינים הראתה כי תרופה זו יכולה להוות תחליף טוב לטיפול בטרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי. עם זאת אין עדיין מספיק מחקרים ועדויות כדי שהיא תוגדר כתרופה ייעודית עדיפה לטרשת נפוצה.

 

אחד היתרונות הבולטים של תרופה זו, כפי שנמצא במספר מחקרים, הוא הפחתת הסיכון לחוות התקף בשלושת החודשים שלאחר הלידה. תרופה זו נחשבת לבטוחה במהלך ההריון, בניגוד לשאר התרופות הרשומות לטיפול בטרשת נפוצה הנחשבות למסוכנות.

 

 

הכותב הוא פסיכולוג ומנהל קהילת טרשת נפוצה ברשת החברתית-בריאותית "כמוני"