מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

בן 14 כאב נוירופטי אחרי ניתוח MVD לט...

מה בעצם עושה הקנביס הרפואי לכאב? האם חייבים לעשן אותו? האם הוא ממכר? מה קורה אם מפסיקים?
קרדיט לד\"ר גור רות





מהו קנביס רפואי ומה הוא עושה לכאב?

יחד עם הקנבינואידים שמצויים בקנביס רפואי, המפיגים חלק מסוגי הכאב, קיימות בתוכו תרכובות כימיות רבות אחרות, שהשפעתן של חלקן ידועה והשפעתן של חלקן ידועה פחות.

הצמח מושפע (אפילו בתנאי גידול אופטימליים) מעונות השנה, מה שאומר שריכוזי החומרים בו משתנים עם הזמן.

האם חייבים לצרוך את הקנביס הרפואי בעישון?

מלבד עישון, ישנן מספר דרכים לצריכת קנבינואידים: בחו\"ל קיימים כדורים אשר עדיין אינם מאושרים לשימוש על-ידי משרד הבריאות ולכן תרופה זו איננה קיימת עדיין בארץ. בנוסף, ישנו תכשיר בצורת שמן, ישנה אפשרות לרקוח מהצמח עוגיות או לחלוט ממנו תה וניתן לצרוך אותו בשאיפה דרך מאייד.

יש לייחס תשומת לב רבה למקור ממנו מגיעה התרופה ולהיות במעקב כדי לוודא כי התרופה אכן הוכנה כראוי. העישון הוא אמנם הדרך היעילה ביותר לצריכת הקנביס, אולם יש לו חסרונות גדולים - פגיעת הקנביס בריאות עולה פי 5 על הפגיעה מסיגריות.

האם הקנביס הרפואי ממכר?

ישנן שתי פנים להתמכרות - התמכרות פיזיולוגית והתמכרות נפשית. התמכרות פיזיולוגית שכיחה מאוד באופיואידים אך פחות שכיחה בקנבינואידים. בכל אופן, התמכרות כזו ניתן לפתור בעת שהצורך בתרופה ירד (בשל היעלמות הכאב), ורופאי כאב מסוגלים לבצע זאת.

התמכרות נפשית אינה תלויה בכימיה של החומרים אלא במבנה הנפשי של האדם וכאן עניין הגמילה מורכב ומסובך יותר. קשה גם לנבא מי צפוי להתמכר. בכל אופן, התמכרות כזו אינה שכיחה בקרב אנשים הסובלים מכאב כרוני.

מה קורה אם מחליטים להפסיק?

בקנביס אין שום נזק מיידי בהפסקה - הדבר היחידי שקורה הוא שהכאב מתחדש במלוא עוצמתו - כמו עם כל תרופה אחרת נגד כאבים.

אילו סיכונים מתלווים לשימוש בקנביס רפואי?

בשימוש בקנביס ישנם מספר סיכונים, בהם סיכון לדיכאון וסכיזופרניה ולכן חולים המיועדים לתרופה זו נדרשים להבדק היטב על-ידי פסיכיאטר ולקבל את המלצתו וכן נדרשים למעקב פסיכיאטרי רציף כדי לעלות על בעיות אלה בהקדם האפשרי. לא כל אדם שייחשף לתרופה ילקה במחלת נפש.

האם הקנביס עוזר לכולם?

ישנם הרבה אנשים שהקנביס לא עוזר להם. יתרה על כך, כמו כל תרופה יש לקנביס תופעות לוואי שחלקן עלולות להיות קשות. לכן כדאי לגשת לרופא כאב, להתייעץ עימו ולסמוך על ניסיונו.

הקנביס גם אינו יעיל כנגד כל סוגי הכאב - ישנם כאבים שהם אדישים אליו לחלוטין ובמקרים כאלה לא כדאי אפילו לנסות את הטיפול. יש כאן מקום רב לשיקול דעתו של הרופא המטפל.

אפשר להוריד באופן משמעותי את כמות הכשלונות על-ידי סינון טוב של החולים ומתן התרופה לחולים שיש להם סיכוי ליהנות מהטיפול, כמו בכל טיפול אחר.

איזה חולה נחשב \"מאוזן\" מבחינת הכאב?

חולה מאוזן מבחינת כאב הוא חולה שתחת הטיפול שהוא מקבל אינו סובל מכאב בכלל, או שאם הוא כן סובל מכאב, הכאב הינו בדרגה שלא מפריעה לו בתפקוד היומי המלא.

כאשר הוא נתקף בכאב, הוא מסוגל לטפל בו בזמן קצר ובאופן שלא יפריע לתפקודו. אדם כזה נהנה מאיכות חיים מלאה כאילו לא היה סובל מכאבים. זהו החזון.

בפועל, כאשר חולה מדווח כי הוא עדיין סובל מכאב, אך הוא חי עם הכאב בשלום והכאב אינו מפריע לו לתפקד לישון ולאכול, כאשר הוא חוזר לתפקוד מלא סביב השעון גם אם יש לו פה ושם כאבים ברמה של עד 3, ניתן לאפיינו כמאוזן.

מה הפרוצדורה לקבלת טיפול בקנביס רפואי?

הקנביס הינו תרופה לכל דבר ועניין, למרות דרך הצריכה הבלתי שגרתית שלה. מאחר ומדובר בתרופה מוגבלת לפי פקודת הסמים המסוכנים, יש רשימת רופאים סגורה שיכולים לרשום אותה.

היות והקנביס משמש לטיפול בכמה בעיות נפרדות החליט משרד הבריאות לפצל את הרשות לרופאים לרשום אותה לפי המחלות, כך שרק רופא כאב יכול לרשום להתוויה של כאב, רק גסטרואנטרולוג יכול לרשום להתוויות של קרוהן למשל ורק פסיכיאטר להתוויות פסיכיאטריות. גם בין הרופאים המומחים ישנו מדרג ולא כל רופא מומחה יכול לרשום את התרופה.

להבדיל מכל תרופה אחרת, מעבר להתניית המתן ברופאים מסויימים, לאחר שהרופא המוסמך החליט על מתן הטיפול, במרבית המקרים החולה נשלח לקבל חוות דעת פסיכיאטרית. בסוף התהליך הזה החומר נשלח לאישור רופא שהוסמך לכך במשרד הבריאות.

התרופה לא ניתנת להשגה בבתי מרקחת אלא במקומות יחודיים. כל זאת נובע מהיות התרופה סם לא חוקי במדינת ישראל, מהיותה בעלת תופעות לוואי פסיכיאטריות ומהיותה מופקת מצמח טבעי ולא מופקת פרמקולוגית על-ידי חברת תרופות בתהליך ייצור אוטומטי.

למרות זאת, זוהי תרופה ככל תרופה אחרת - יש לה התוויות - כלומר סוגי כאב שהיא מתאימה להם יותר, ויש לה תופעות לוואי חיוביות ושליליות. כמו כל תרופה אחרת, הרופא הרושם אותה מודע לכל התופעות, אולם להבדיל מתרופה רגילה שם התופעות רשומות בעלון והפציינט יכול לעיין בעלון וללמוד עוד על התכשיר, כאן אין עלון ועל הרופא להסביר לפציינט בדיוק מה צפוי לו ולתת ליווי לכל שאלה שתצוץ.

31/12/12 9:02
2376 צפיות

תגובות

מעניין שמיקום התזונה בעולם הבריאות תפס תאוצה ניכרת בשנים האחרונות, וטוב שכך, שכן באמת זה נותן בידינו כלי שימושי לנתב את בריאותנו ובריאות ילדינו. 

תרצה-שני
22/04/12 8:25

אני בהחלט שמחה לעליה במודעות להשפעות הרבות של התזונה. ובמקביל צריכים להיות מודעים שיש גם הרבה לוקחי טרמפים על הנושא, המקדמים גורמים תזונתיים שונים ללא אסמכתות ומחקרים מבוססים מספיק.

הדאגה לילדים לא מסתיימת בלידה...ועכשו הראו שזה גם לא פשוט לדאוג לאי-השמנת הזאטוטים...
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120420104525.htm

תרצה-שני
22/04/12 15:39

דינה תודה על הקישור, ובאמת נושא השמנת היתר בילדים הינו רב גורמי. במסגרת הבלוג הנוכחי אכתוב פוסטים העוסקים בכך,  וארחיב על כל גורם בצורה זו ליצור תמונה שלמה.
תרצה שני - דיאטנית קלינית

תמי
23/04/12 17:32

 תרצה,
תודה רבה על המידע המעניין!
אני מוטרדת מהמשפט "40 השבועות הראשונים חשובים יותר מ- 40 שנה" האם זה חד משמעי?
האם אכן תינוק שנולד במשקל גבוה או נמוך בשל תזונה לקויה של אמו לא יכול "לתקן" את הנזק ע"י אימוץ אורח חיים בריא?
כלומר, אם ניקח שני אנשים, אחד זכה לתזונה בריאה בתקופת ההריון, אך במשך 40 שנה אכל המבורגרים והשני "זכה" בתזונה לקוייה אך במשך 40 שנה אכל ירקות ואגוזים, האם דינם שווה?

תרצה-שני
23/04/12 19:56

תמי תודה על המשוב העניני. המשפט שציטטת היה כדי לחדד את חשיבות 40 השבועות הראשונים. אין ספק שגם ילד שנולד במשקל גבוה יותר יוכל לעשות תיקון ע"י התנהגויות אכילה בריאות ואורח חיים מקדם בריאות, אך סיכויו גבוהים יותר להיות אחד מאלה שכל החיים יצטרכו לשמור . מנגד ילד שיוולד במשקל תקין ולמד לאכול מזונות שאינם קדמים את בריאותו וארח חייו אינו בריא גם הוא יצטרך בחיו הבוגרים לשנות את אורח חיו כדי להמנע ממחלות.
הדגש בפוסט זה שניתן להמנע מהרבה בעיות בריאותיות עתידיות אם האם ההריונית תקח אחריות על המזון שאותו היא אוכלת.
אגב יש גם השפעות אפיגנטיות של ההנקה, אך על כך ארחיב בפוסט אחר.

יהונתן וינברג
יהונתן וינברג
אני יהונתן וינברג בן 16 עברתי ניתוח מוח וביצעו בי אין ספור טיפולים. ורק הקנאביס הרפואי הצליח לעזור לי. אני ב...