רוצה להתחבר לאנשים כמוך? הרשם עכשיו בחינם
אין צורך להזדהות (מומלץ לבחור כינוי)

כתובת הדוא"ל לא תוצג באתר

מין
גבר
אישה
קראתי והסכמתי עם תנאי השימוש
הרשם חינם
מצא חברים כמוני
0 100
הכל
גבר
אישה
פוסטים אחרונים בבלוג
סלינו על כתפינו, ראשנו עטורים...
14/05/2010, 14:16
1 תגובות
לכבוד חג השבועות כמה מתכונים מעניינים של ירקות מסלינו...המשך
ד"ר מרגרט פולנצקי, רופאה אופה
20/04/2010, 06:57
0 תגובות
במקרה (האמנם?) ניתקלנו בבלוג המקסים של הרופאה ...המשך
ברוקולי - הירק הכי בריא בעולם
10/04/2010, 08:00
1 תגובות
מה דינה אומרת על ברוקולי: אני לא חושבת שיש מישהוא של...המשך
בעיקר עדשים
12/02/2010, 18:34
1 תגובות
הקטניות, שעדשים הם חלק מהן, הן פחמימות בריאות הרבה יו...המשך
כדאי מאד לספק לגופנו אומגה 3, אוהבים דגים?
05/01/2010, 13:22
11 תגובות
למה התעקשה סבתא על שמן דגים? למי שמתעניין למה, נבי...המשך
כורכום - התבלין הכי בריא בעולם
14/12/2009, 07:40
5 תגובות
אם היינו צריכים להצביע על תבלין אחד שכדאי להוסיף אותו...המשך
חילבה, צמח מרפא קדום ועכשווי
06/11/2009, 08:21
0 תגובות
החילבה (גרגרנית יוונית) Fenugreek שם בוטני: Trigonel...המשך
כוסמת buckwheat kasha
01/11/2009, 12:27
2 תגובות
בזמן האחרון מתרבים הקולות בזכות הצמחונות, ראו למשל את...המשך
אני שותה שוקולד, זה עושה אותי מאושר וליבי שמח
03/10/2009, 20:38
4 תגובות
נראה שהאצטקים לא טעו כשהם שרו "אני שותה שוקולד, ...המשך
אין כמו מיץ רימונים
13/09/2009, 09:37
1 תגובות
את הכתרתו של הרימון כמלך הפירות עשה כבר הטבע...שימו ל...המשך
לארכיון
על הקהילה

 קהילת כליות הינה קהילה ייעודית לחולים וליקיריהם, המתמודדים עם קשיי החיים עם בעיות כליה - מאבנים בכליות ועד לזקוקים להשתלת כליה ולמתאוששים מהשתלה. כאן תוכלו להתייעץ ולקבל תמיכה מחברים כמוכם המתמודדים עם הקשיים הכרוכים במחלות הכליה, וכמו כן תוכלו להתתייעץ עם מיטב המומחים בתחום

חזרה לרשימת הבלוגים

טעם החיים /  יעל ישראל

יחד עם דינה ראלט החלטנו להעלות בלוג שיכיל מתכונים טעימים ומעניינים למזון שכדאי לאכול. דינה תביא את הראיות המדעיות ואני את סודות הבישול החביבים עלי... אם גם לכם יש מתכונים מעניינים שאתם רוצים להוסיף, אנחנו נשמח לארח אתכם...לא קשה להבין למה קראנו לבלוג "טעם החיים"
כדאי מאד לספק לגופנו אומגה 3, אוהבים דגים?
05/01/2010
צפיות: 4330
|


למה התעקשה סבתא על שמן דגים? למי שמתעניין למה, נביא כאן קישורים להרבה מחקרים המראים שהיא צדקה...ואנא הוסיפו אתם מתכוני בישול מעניינים לדגים, כדאי לדעת שלזמינות האומגה 3 עדיף בישול וגריל ולא טיגון.

 

מה מקור החסר של כמעט כולנו באומגה 3?

נראה שהדיאטה המערבית הסיטה את יחס הצריכה מאומגה 3 (נמצא בשמן דגים או פשתן) ליותר אומגה 6 (נמצא בבשר ובשמן צמחי) והיום יחס הצריכה הממוצעת בדיאטה המערבית גבוה פי 5 יותר באומגה 6 ביחס לאומגה 3, לזה השלכות לאינספור תהליכים בגופנו ועוד יותר לסובלים מהסינדרום המטבולי (סוכרת, השמנה, שומנים בדם, יתר לחץ דם). כדי להחזיר את היחס הנכון בין האומגות לא נותר לנו אלא לקחת תוספי אומגה 3 או לאכול דגים.
מאמר הבוחן יחסי אומגה 6 לאומגה 3 בדיאטות הפופולריות מכל העולם.


הרבה מידע על אומגה 3 והעדר חולי כתב וכינס גיא בן צבי באתרו וגם ד"ר דניאל ים במאמרו על חסר האומגה 3 כגורם עיקרי למחלות האדם המודרני.
עכשו החלו לחקור בשבדיה איך הכי כדאי לאכול אומגה 3 בגלולות או בדגים?

 
עוד מאמר סקירה על ההטבות שבדגים.

 

בגלל חשיבות האומגה-3, היום ההמלצה היא  גם לנשים בהריון או מניקות לאכול דגים...וגם למניעת רעלת הריון... ולהתפתחות התינוקות, האומגה 3 חשובה לילדים כשההערכה היא שיש חסר אומגה-3 בתזונה האמריקאית.


רשימת מחקרים על האומגה 3 ויתרונותיה:

אומגה 3 משפרת את תפקוד המערך העצבי וחסרונה בא לידי ביטוי בתהליכים דומים לאלה המופיעים במצבי סכיזופרניה, ADHD ,אובססיביות-קומפולסיביות ועוד. במערך אחר הראו בשבדיה שאומגה 3 מקטינה דיכאון ומצוקה המלווים אלצהיימר. ובמחקר עם אכילת דגים הראו ירידה בסיכון לחריגות תת-קליניות של פעילות המח בעת זקנה.

חוקרים מאוסטריה הראו שאומגה 3 מונעת התקפים פסיכוטיים אצל נוער עם בעיות נפשיות ומחקר מהולנד הראה שתוספת אומגה 3 היתה קשורה עם ירידה בהתנהגות האגרסיבית של אסירים.

במחקר אחר נמצא קשר בין אומגה לכישורים קוגניטיביים. ראו סקר על אומגה ועל תופעות נוירו-פסיכיאטריות.

בבדיקות מח והתזונה נמצאה קורלציה בין צריכת אומגה 3 ורמת החומר האפור במח באיזורי ההתנהגות וכך חושבים החוקרים מודגמת ההטבה במצב הרוח הקשורה באומגה 3.
יחד עם כולין ויורידין, האומגה 3 מזרזת בניית סינפסות ומעכבת התקדמות אלצהיימר. ולמי שמתעניין איך מיטיבה האומגה-3 עם מוחנו...נמצא כי היא מעלה את רמות החלבון LR11 המגן מפני היווצרות עמילואיד למשל במחלת האלצהיימר. וגם מצאו לאחרונה שהיא קשורה בהתפתחות מח תינוקות שנולדו טרם זמנם.

 

תוספי אומגה 3 מקלים על סימני דכאון וסטרס אצל נשים בגיל העמידה וגם מקלים על סמני דכאון הקשורים עם גיל המעבר.
מריכיב השמן דגים קשורים עם שיפור המצב הנפשי ועם היכולת להתמודד עם השתוקקות לאכוהול.

 

אכילת דגים לעתים קרובות קשורה עם פחות דמנציה. זאת הראו גם בניסוי נוסף ברחבי העולם עם יותר מ- 15000 משתתפים.
תוספי אומגה 3 בניסוי עם חולדות הראו שיפור בזיכרון הפעיל.
ועוד על אומגה, זיכרון והזדקנות המח (מחקר חדש 2012).

 

שמן דגים מגביר טווח הליכה לחולי טרשת עורקים.

 

אומגה 3 קשור עם שמירה על מסת השרירים. בעוד ניסוי הראו שהוא במיוחד חשוב בזיקנה בה למניעה של האיבוד המוגבר של מסת השריר.

 

שמן דגים מונע סכנת עיוורון בעכברים במצבי לידה מקודמת.

 

אומגה 3 מגינה על העין ממחלת רשתית retinopathy,
במחקר אחד הראו שהאומגה מקטינה בשליש את הסיכוי ל-
AMD ניוון מקולרי.
במחקר אחר הראו שאכילת דג שמן אחד בשבוע מקטינה בערך בחצי את הסיכוי להתפתחות
AMD.

 

לאכול טונה ודגים קשור עם ירידה באיבוד זכרון ועם ירידה בסיכוי לשבץ.

 

אצל בני נוער האוכלים לפחות פעם בשבוע דגים נראו תוצאות גבוהות יותר במבחני אינטליגנציה. בשבדיה מצאו קורלציה בין יותר אכילת דגים ובין ציונים יותר גבוהים אצל בני נוער. ואצל ילדים היתה קשורה צריכת אומגה 3 עם הטבה במצבי ADHD.

 

וגם מימצאי סרטן, נמצא קשר בין אומגה ובין פחות סרטן הערמונית וגם עם פחות סיכוי לסרטן השד, בנזוסף הראו שהאומגה 3 מזרזת תמותה של תאים סרטניים. האומגה 3 קשורה גם עם שמירה על מסת השרירים אצל מנותחי סרטן הושט.
אומגה 3 (EPA) מפחיתה התפתחות פוליפים טרום-סרטניים במעי אצל בעלי נטיה גנטית לריבוי פוליפים כאלה.

 

על אומגה 3 ואסטמה, ועוד מחקר שהראה מניעת אסטמה הקשורה לאומגה.

 

במחקר בנורווגיה הראו שרמת ח' אומגה 3 קשורות עם שיעור תמותה נמוך בין הזקנים.

 

אומגה 3 מגינה מפרקינסון וגם טובה למצבי זאבת  LUPUS. נמצאה גם קורלציה בין אומגה 3 ובין סיכוי מופחת לסוכרת נעורים.


תזונת דגים מגינה מארטריטיס דרך האומגה 3 ההופך ל  Resolvin D2 שהוא מוביל ליצירת ניטריק אוקסיד NO שעליו נכתב הרבה גם כאן.

 

אומגה 3 משפרת רגישות לאינסולין בבנות. ומפחיתה צבירת שומן אצל חולות סוכרת. אכילת דגים קשורה עם סיכוי מופחת לסוכרת ואומגה שומרת על תפקוד כלי הדם של הסוכרתי.

תזונת שמן דגים משפיעה על מטבוליזם השומנים במעי ומפחיתה השמנה. בדיאטה דלת קלוריות אומגה 3 מגבירה קצב הרזייה. וגם קשורה לפחות אצל גברים עם הפחתה בכחצי בסיכוי לסינדרום המטבולי.

 

אומגה 3 קשורה עם פחות מחלות לב, ראו לדוגמה קשר עם מצב טרום-טרשת עורקים או עם מוות פתאומי. אומגה 3 מיטיבה עם חולי לב, וגם קשורה עם קצב הזדקנות איטי יותר של חולי הלב. שמן הדגים קשור עם רמות לחץ הדם ועם ירידה ברמות כולסטרול, לדוגמה ניסוי בעכברים שהדגים את הירידה בהצטברות הכולסטרול על דפנות העורקים.

צריכת דגים מתונה היתה קשורה עם ירידה במחלות לב. כמו גם שיפור מתון במצבם ושעור מותם של חולי לב. וכמו גם הפחתת סיכון להתקפי לב לחולים עם סטנט בעורקיהם. טוב ללב גם אם לוקחים בחשבן נזקי מרקורי שיש אצל הדגים.

אבל, שימו לב, לא כל המימצאים מעידים על שיפור מצבם של חולי לב עם תוספת של אומגה 3.


שמן דגים גם מוביל שיפור בקצב החלמה של חולים עם זיהום בחדר טיפול נמרץ.
רמות אומגה 3 נמוכות בתזונה קשורות גם עם סיכוי  מוגבר להתפתחות דלקת רירית הרחם - אנדומטריוזיס.


כדאי לשים לב, לא תמיד רואים אפקט של אומגה3 על היכולת הקוגנטיבית....

 וגם מאמר 2012... יכול להיות שהגזימו עם התרומה לבריאות הלב, Omega-3s: Fishing for a Mechanism
 
המתכון הראשון שהגיע ממדלנה טרייסטר, מתכון לדג נסיכת הנילוס:
מצרכים:
.חבילת דגים להשרות לילה בחומץ ומלח גס(לאחר קילוף העור)
.רצועות פלפל אדום
רצועות כרוב
פרוסות בצל לבן
3 שיני שום
רסק עגבניות (5עגבניות טריות)
קופסא קטנה של רסק עגבניות
פרוסות של 3 עגבניות.
שמן זית

הכנה:
שטיפת הדג
טיגון קל על שמן זית של כל הירקות(למעט פרוסות העגבניה)
הוספת הדג מעל לירקות
כיסוי בפרוסות העגבניה וברסק העגבניות .
בישול כחצי שעה
 

כתוב תגובה
צטט בבלוג שלך
לעקוב
תגובות

גם אני מקפיד על אכילת דגים וצריכת אומגה 3. אבל צר לי לאכזב בתחום הבישול, אני מומחה בסנדוויצ'ים בשילוב טונה או סלמון מעושן.

כל דג המתאים לאפיה בתנור...
בוזקים קצת שמן זית
קצת מלח גס
קצת פלפל
עשבי תיבול, לפי הטעם (בזיליקום, פטרוזיליה, תימין...)
אם אוהבים אפשר להוסיף טבעות של בצל, פרוסות עגבניה, גזר...
עוטפים בנייר כסף
ולתנור... 15-20 דקות...
ואוכלים בתאבון

איתן ע., 05/01/2010

כתבה מדהימה בהיקפה ובקישוריה. כל הכבוד על ההשקעה האדירה.

eirit, 05/01/2010

כתבה מועילה תודה

המתכון שלי:

מטגנים מעט שום +טבעות בצל במחבת במעט שמן זית,
מוסיפים דג פילה חתוך לקוביות,מזהיבים ומוסיפים פרוסות עגבנייה,
מטבלים במעט פלפל שחור,פפריקה אדומה מתוקה,מלח לפי טעם ומעט מיץ לימון,
(בישול של 10 דקות).

Dov c3c4, 06/01/2010

כדאי להוסיף שאומגה 3 מצוי בכמויות ניכרות באגוזי מלך וכן בשמן קנולה ותירס.
וזה בעיקר לצבור הנמנע מדגים.

כל הכבוד על הרעיון ,ההשקעה והיקף החומר. השילוב בין המתכונים והערך הבריאותי מקסים.

מתכון לסלמון בתנור (טוב עבור כל פילה דר אחר)
פילה דג
רוטב טריאקי
מעט סילאן
שום כתוש
(אפשר להוסיף תימין)
מכסים את הכלי בנייר כסף ואופים בתנור ב-180 מעלות למשך 40 דקות.
אלישבע

ארוצה להמליץ בחום על מנה של סלמון עם פרוסות לפת. זוהי מנה של השף ג'יימי אוליבר שהיא סיפור הצלחה מסחרר ופשוטה להכנה בצורה בלתי רגילה.
מבשלים לפת פרוסה במים עד שהן חצי מבושלות. על נייר כסף פורסים את פילה הסלמון, מפזרים עליו זמן זית, לימון, מלח גס ופלפל גרוס. מניחים את פרוסות הלפת המבושלות למחצה ואם רוצים אז גם כמה עלי טימין. מכניסים לתנור לכ-20 דקות. הסלמון בעיקר זקוק לזמן בישול מדויק.
המנה היא מעדן בריא ומזין לילדים ולמבוגרים. אפשר להכין אותו כמנה עיקרית לארוחה חגיגית או סתם לארוחה משפחתית. קל להכנה, מהיר וטעים.

איציק2, 13/06/2010

אציין מראש שהנני מפיץ של חברת "מרוולס", ולאור האמור בכתבה רציתי ליידע את הגולשים על גילוי ישראלי בעל פטנט רשום  שבבעלות חברת "מרוולס", על הפקת אומגה 3 צמחית ALA שממנה בעלי החיים (הדגים ואנחנו בני האדם) מסנטזים את חומצות אומגה 3 EPA DPH,  משמן זרעי מרווה מרושתת, שמכיל ריכוז של למעלה מ-50 אחוז אומגה 3 ALA והינו המקור הבטוח והבריא ביותר לעומת המקורות הידועים: דגים ושמן פשתן, אינו מדלל את הדם ואין בו חשש להימצאות כספית ואלרגנים שונים, ובנוסף מכיל חומרים נוגדי חמצון רבים כמו קו-אנזים Q10, סלקראול ועוד, ומעל הכל יחס האומגה 3 אל מול האומגה 6 הינו 3:1 לטובת האומגה. לפרטים נוספים כנסו לomega3.zapto.org

iscon, 12/08/2010

כל מה שכתוב על האומגה 3 נכון, המתכון נראה טעים מאוד ואנסה אותו בשמחה.

יש לי הערות לגבי הדגים שמוצגים בפוסט:
נסיכת הנילוס, אמנם דג טעים מאוד אך הוא עשיר בשומן מן החי ולכן לא רצוי לאכילה למי שסובלים מרמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים  ולבעלי לחץ דם גבוה.

כל דגי הים הצפוני (בקלה, מרלוזה, טונה) מכילים אמנם אומגה 3 אך הם גם עשירים במתכות כבדות (עופרת, כספית ניקל קדמיום וכו'), המתכות מצטברות בכבד וברקמות ובמשך הזמן גורמות למחלות הקשורות להרעלה ממתכות אלו (אלצהיימר, פרקינסון, ראומטיזם ועוד), לכן לא מומלץ לאוכלם.  סלמון מכיל פחות מתכות כבדות משאר הדגים אך לא מומלץ לאכול לעיתים קרובות.

גם אני כמו איציק2  ממליצה על שמן המרווה המרושתת, זהו המקור הבטוח ביותר וגם העשיר ביותר באומגה 3 המוכר כיום.

השילוב של אומגה 3 ALA ביחד עם שאר 124 החומרים הפעילים שקיימים בצמח המרווה המרושתת זהו שילוב שמרפא המון מחלות כרוניות ואפילו יש עדויות על נסיגה בגידולים סרטניים למיניהם.

כיום משווק דרך חברת בת של סולגר בשם INN HERB שרכשה את הזכויות ממשרד החקלאות (לאחר פשיטת רגל של חב' "מרוולס" ומשווקת בשיווק רשתי. אמנם מעט יקר אך יותר בטיחותי לשימוש מכל דג שהוא. 

החברות המשווקות שמן דגים מקטרגות בטענה שהנ"ל אינו מכיל EPA ו- DHA כמו שיש בשמן דגים, אולם מחקרים מדעיים כבר הוכיחו מזמן שהגוף ממיר את הALA ל- EPA ו- DHA ברמות יותר ממספיקות.

מידע נוסף קיים בבלוג שלי וכולם מוזמנים לקרוא

אלכס, 28/12/2011

 כנסו לקישור הבא 
http://bestomega3.info/%D7%9E%D7%97%D7%A7%D7%A8%D7%99%D7%9D
בקישור זה אפשר לראות סרטון קצר של פרופסור שמואל אדלשטיין המסביר בקצרה למה עדיף אומגה 3 משמן דגים על פני  האומגה ממרווה צמחית על כל יתרונונותיו של שמן הדגים על פני המרווה.כמו כן יש קישורים נוספים למחקרים השוואתיים באותו נושא.

"כמוני" מכון גרטנר, בית החולים תל השומר, רמת גן
המידע והתכנים באתר "כמוני" נועדו להרחיב את הדעת ולשמש כמידע כללי בלבד. תכנים אלו אינם מהווים חוות דעת או עצה מקצועית, או תחליף להיוועצות ישירה עם איש מקצוע מתאים באשר לטיפול הנדרש
© created by thesociale 
זוכה פרס webi לאתר המצטיין לשנת 2013