מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותאופטימיות מפחיתה סיכון לשבץ

אופטימיות מפחיתה סיכון לשבץ

חשיבה חיובית שומרת על הבריאות: מחקר מצא כי אופטימיות עשויה להפחית את הסיכון לשבץ


ככל שהאדם היה יותר אופטימי הסיכון לשבץ ירד (צילום: Shutterstock)
ככל שהאדם היה יותר אופטימי הסיכון לשבץ ירד (צילום: Shutterstock)

 

הקשר ההדוק בין גוף לנפש מוצק וידוע, אולם בספרות הרפואית נוטים להמעיט בערך החשיבה החיובית במניעת תחלואה של הלב וכלי הדם ולהתרכז בעיקר במניעה של גורמי סיכון וסקולאריים כמו השמנה ועישון. אבל, מחקר חדש שפורסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקני Stroke מצא כי לחשיבה חיובית עשוי להיות תפקיד חשוב במניעת שבץ.

 

אנשים אופטימיים מצפים לתוצאה חיובית ונוטים להתמקד יותר באספקטים של תקווה כשהם בסיטואציה. אופטימיות כבר נקשרה למגוון תוצאות בריאותיות חיוביות, אבל הקשר שלה לשבץ לא נבדק.

 

מחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת מישיגן עקב בשנים 2006-2008 אחר למעלה מ 6,000 אמריקאים בני 50 ומעלה והעריך גורמי סיכון לשבץ מוח. הנבדקים מלאו שאלונים אישיים המעריכים חשיבה חיובית ומאפשרים לדרג את האופטימיות בסולם של 3 עד 18.

 

לאחר התאמה של גורמי סיכון אחרים נמצא כי בתקופת מעקב של שנתיים על כל עליה של נקודה בדירוג האופטימיות, הסיכון לשבץ ירד ב- 9%.

 

המחקר מחזק עבודות נוספות שהדגימו קשר בין דיכאון לסיכון לשבץ ואף בין דיכאון לקושי תפקודי ולנכות לאחר שבץ מוח.

 

חשוב לציין כי יתכן ואנשים אופטימיים נוטים לבצע יותר פעילות גופנית, לשמור על תזונה נכונה וליטול תוספי מזון וויטמינים, כך שלא ברור האם מדובר בגורם מגן עצמאי או משני. אולם, נראה כי לאפקט הפסיכולוגי עצמו השפעה מיטיבה.

 

נראה כי בעתיד המניעה צריכה להתרכז לא רק בגורמי הסיכון הידועים, אלא גם בתחום הנפשי וההתנהגותי. בינתיים, יש צורך בעבודות נוספות על מנת להעריך על אילו מנגנונים ביולוגיים פועלת החשיבה האופטימית.

 

 

Stroke 2011; DOI:10.1161/STROKEAHA.111.613448

 

תרגום ועריכה: ד"ר איתן אוריאל