מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותאיזה טיפול הוא היעיל ביותר לבולימיה?

איזה טיפול הוא היעיל ביותר לבולימיה?

מחקר השווה בין פסיכותרפיה פסיכואנליטית וטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לטיפול בבולימיה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) יעיל יותר בהשוואה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית, בשיפור סימפטומים של בולמוסים והקאות בקרב הסובלים מהפרעת האכילה בולימיה נרבוזה. כך עולה ממחקר קטן שפורסם בכתב העת American Journal of Psychiatry.

 

שיטת הטיפול הראשונה שנבחנה במחקר היא פסיכותרפיה פסיכואנליטית - שיטה המבוססת על ההנחה שהסימפטומים הבולימיים נעוצים בצורך להדוף ולהרחיק רגשות וצרכים פנימיים בלתי נעימים באופן סובייקטיבי ועל כך שקיים קושי להכיר במצבים פנימיים שכאלה ולווסתם. בהתאם, הטיפול מכוון להגדלת היכולת לחשוב ולהכיל את החוויות הרגשיות הפנימיות וליכולת ליצור תובנות על הדפוסים הלא מודעים והמוכחשים של המטופל. הגישה היא לא מובנית, והמטופל מוזמן לדבר באופן חופשי ביותר, ולהתבונן יחד עם המטפל בתנאים אשר מניעים ומעוררים את הסימפטומים של ההפרעה. בטיפול ניתנת גם תשומת לב למערכת היחסים הנוצרת בחדר הטיפולים. הסימפטומים הבולימיים לא בהכרח מדוברים כל פגישה, אבל המטפל עוזר למטופל להבין את הקשר האפשרי בין דפוסי האכילה לבין מצבו הרגשי. הטיפול לרוב כולל פגישה שבועית שאורכה 50 דקות. 

 

שיטת הטיפול השנייה שנבחנה במחקר היא הגרסה המשופרת של ה-CBT עבור בולימיה. שיטה זו מאופיינת ביותר תשומת לב ומיקוד על מחויבות המטופל, דגש על שינוי ההתייחסויות אל המראה והמשקל ופיתוח מיומנויות להתמודדות עם משברים ומכשולים. הטיפול מתמקד באופן פעיל ומובנה בשינוי הסימפטומים של הפרעת האכילה. הטיפול בדרך כלל כולל גם "שיעורי בית". הטיפול כלל 20 פגישות של 50 דקות.

 

החוקרים מאוניברסיטאות קופנהגן בדנמרק ואוקספורד באנגליה גייסו למחקר 70 מטופלים מעל גיל 18 שאובחנו כסובלים מבולימיה נרבוזה. הנחקרים שויכו באופן רנדומלי לאחד משני סוגי הטיפול: שנתיים של פסיכותרפיה פסיכואנליטית (פגישה אחת בשבוע) או חמישה חודשים (20 פגישות) של CBT.

 

כדי לבחון את תוצאות הטיפולים, החוקרים השתמשו בראיונות בתחילת המחקר, לאחר חמישה חודשים של טיפול ולאחר שנתיים. שיפור נצפה בשני סוגי הטיפול, אבל ניכר הבדל משמעותי בין הסוגים. אחרי חמישה חודשים של טיפול 42% ממטופלי ה-CBT ורק 6% ממטופלי הפסיכותרפיה הפסיקו את בולמוסי האכילה וההקאות. אחרי שנתיים של טיפול, 44% ממטופלי ה-CBT ו-15% ממטופלי הפסיכותרפיה הפסיקו את הבולמוסים וההקאות.

 

בסיום שני הטיפולים ניכר שיפור במאפיינים של הפרעת האכילה ובמצב הפסיכולוגי הכללי של המטופלים, אבל באופן כללי ניתן לומר כי השינויים התרחשו מהר יותר בקבוצת ה-CBT.

 

החוקרים מסכמים כי למרות ההבדל הגדול במספר הפגישות ובמשך הטיפול, CBT נמצא אפקטיבי יותר ומהיר יותר בשיפור הסימפטומים של בולמוסי אכילה והקאות בהשוואה לפסיכותרפיה פסיכואנליטית.

 

 

American Journal of Psychiatry 2014;171:109-116