מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אטופיק דרמטיטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דני בן אמתי
פרופ' דני בן אמתי
בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ירושלים (1979). בוגר התמחות ברפואת ילדים בבי"ח בילינסון, בוגר התמחות ברפואת עור ומין בבי"ח בילינסון (1996) רופא עור בכיר, ומנהל יחידת עור ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים לשעבר. ממייסדי החוג לרפואת עור ילדים, ההסתדרות הרפואית בישראל. ראש החוג לרפואת עור ילדים בהסתדרות הרפואית, ממועד הקמתו ועד 2014. שימש כסגן מנהל מרכז שניידר לרפואת ילדים בשנים .2004-2007 פרופסור חבר קליני, וראש החוג לרפואת עור ומין באוניברסיטת תל אביב.
שולמית בורשטיין MA
שולמית בורשטיין MA
מייסדת ומנהלת מקצועית בעמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, MA בפסיכותרפיה שולמית בורשטיין היא המנהלת המקצועית של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס. שולמית, אם לבת אטופית מזה 23 שנים, וממש לאחרונה גם סבתא לתינוקת אטופית, נסעה במשך השנים לחפש מענה למחלה בכל רחבי העולם. בין השאר בתה טופלה בדאלאס, בלונדון, במינכן, בדאבוס ובאוון. בכל מקום למדה את הידע המקצועי המעודכן ביותר על המחלה ואת הגישות הטיפוליות. תוך כדי למדה פסיכותרפיה והוציאה תואר שני באונברסיטה באנגליה. שולמית ממשיכה ללמוד ולהתעדכן תוך מעקב רציף אחר ספרות מקצועית, והשתתפות בכנסים מקצועיים בינלאומיים.

מובילי קהילה

דבורה וידמן
דבורה וידמן
מידענית וחוקרת בתחום מדעי החברה, מתמקדת בדרך כלל בתחום תעסוקה והכשרות מקצועיות. יוצא מן הכלל תחום עניין מיוחד שחורג ממדעי החברה: עולם המחלות האטופיות (דלקת סוג 2), אטופיק דרמטיטיס, אלרגיה למזון, אסטמה, נזלת כרונית, דלקת עיניים אביבית וכל השלובים שביניהם. העניין בתחום הרפואי הספציפי הזהו הוא מתוך העניין האישי. כאם לחמישה ילדים שרובם מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ברמות שונות, מקל ועד בינוני +. כתבתי את הניוזלטרים המקצועיים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס במשך שנתיים, וכן את אתר העמותה, וצברתי ידע מקיף ומקצועי אודות מחלת עור זו, בנוסף על הידע האישי. ניהלתי במשך שש שנים את קהילות ההורים והמתמודדים של העמותה הישראלית לאטופיק דרמטיטיס, (בווטסאפ), ואשמח לעמוד לרשותכם גם כאן. זכיתי במלגת קרן רומנו לסטודנטים מצטיינים במדעי החברה, בגין עשייה חברתית בקידום בריאות בקרב מתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס ובני משפחותיהם.
כמוניאטופיק דרמטיטיסמדריכיםאיך לעשות פילינג לעור עם אטופיק דרמטיטיס?

איך לעשות פילינג לעור עם אטופיק דרמטיטיס?

כל ההמלצות לפילינג נכון במקרים של אקזמה של העור – במטרה לקדם את ההתחדשות של העור, בלי לגרום לגירוי יתר של העור והתלקחות של המחלה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פילינג הוא למעשה קילוף מבוקר של שכבות העור החיצוניות, תוך ניצול יכולת ההתחדשות הטבעית של העור, במטרה להצמיח שכבת עור חדשה, גמישה ובריאה יותר. את פעולת הקילוף ניתן לבצע בבית או במכונים קוסמטיים, באמצעים כימיים (כגון תכשירים עם חומצות) או מכאניים (כגון ספוג, מברשת או חומר גרגרי).

 

רבים מהמתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס (אקזמה של העור) חוששים מפילינג, ובצדק - אם הפעולה לא נעשית נכון הנזק עלול לעלות על התועלת, מאחר שקילוף העור עשוי להוביל לגירוי יתר של העור ולהתלקחות המחלה. אולם לצד זאת, פילינג עשוי להועיל בניקוי שכבת העור החיצונית היבשה והנגועה ועשוי להסיר שכבות של "עור מת" שגורמות לגרד, ומעבר לכך גם לסייע בחדירת משחות טיפוליות לעומק שכבת העור.

 

כדי לקבל תוצאות טובות, חשוב לעשות פילינג באופן זהיר. לדברי פרופ' ארנון כהן, מומחה לרפואת עור ומין ומנהל שירות העור במחוז דרום של שירותי בריאות כללית, "רוב ההמלצות לפילינג נכון לאנשים עם אטופיק דרמטיטיס אינן גורפות, ויש להתאימן לכל מטופל בהתאם לרגישויות הספציפיות שבאות אצלו לידי ביטוי בעור".

 

ובכל זאת קיימים מספר כללים כלליים לפילינג נכון במטופלים עם אטופיק דרמטיטיס, שיסייעו לשמור על שכבת העור וימנעו נזקים:

 

תדירות

 

לא מומלץ לבצע פילינג מדי יום, מאחר וביצוע פילינג בתדירות גבוהה מדי עשוי לגרות את האקזמה העורית ולהסיר שכבת עור שומנית חיונית.

 

התדירות המומלצת לביצוע טיפולי פילינג חוזרים לאנשים עם אטופיק דרמטיטיס היא אחת לשבוע עד שבועיים – כדי לאפשר לעור להבריא באופן הולם.

 

מצב העור

 

אין לבצע פילינג על רקמת עור מגורה. פילינג יעיל על עור יבש ועבה. אם התפתחה על רקע המחלה שכבת עור דקה, אדמומית או מפרישה, אין לבצע פילינג, ומומלץ רק לשטוף את העור בסבון המיועד לעור עדין.

 

בחירת חומרים ואביזרים  

 

כדי להימנע במהלך הפילינג מפגיעה בעור, שהוא גם כך עדין במיוחד אצל אנשים עם אטופיק דרמטיטיס, מומלץ להשתמש במוצרים עדינים.  

 

כך, אם משתמשים בסבון יחד עם ספוג, מטלית או מברשת לצורך קרצוף וקילוף העור, מומלץ לבחור אביזרים שאינם מביאים לשפשוף עמוק מדי של העור, שיסייעו בהרמת תאי עור מתים מבלי להסיר יותר מדי שכבות של עור חי ותוך הפחתת הסיכון לגירויים.

 

חשוב גם להשתמש בסבון המותאם לעור רגיש. לדברי פרופ' כהן, "ככל שהסבון יותר חזק, הוא יותר מוריד מהשכבה השומנית על העור, מה שעשוי להוביל לגירוי העור, ליובש העור ולגרד, מאחר ומבחינה כימית הוא למעשה מנטרל את השומניות. לכן, מומלץ להשתמש בסבונים עדינים, ולרוב מדובר בסבון נוזלי".

 

אם נעשה שימוש בחומרים כגון משחה או קרם לפילינג – חשוב לקרוא את תווית המוצר ולהעדיף מוצרי פילינג המכילים חומרים טבעיים ולהימנע משימוש בכימיקלים שעשויים לעורר גירוי והתלקחות של העור. מאמר בנושא של חוקרים אמריקאים שפורסם ביולי 2010 בכתב העת Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology קובע כי פילינג באמצעות חומרים כימיים מעלה את הסיכון להחמרה של אטופיק דרמטיטיס, אדמומיות מתמשכת של העור (אריתמה), רגישות יתר ועיכוב בהחלמה.

 

יש לבחור במשחה המיועדת לעור רגיש, למשל במשחות המבוססות על אבקת אורז. מעבר לכך, כל מאובחן עם אטופיק דרמטיטיס מפתח רגישות לחומרים שונים, ועם הזמן לומדים המטופלים להכיר את החומרים שמהם חשוב במיוחד להימנע. לדברי פרופ' כהן, "בשימוש במוצרי טואלטיקה, מומלץ לסובלים מאטופיק דרמטיטיס לבחור את המוצרים שהכי פחות מעוררים אצלם תגובה עורית חריגה, כשהרכיבים מעוררי הגירוי נוטים להשתנות ממטופל למטופל, ועם הזמן המטופלים לומדים להכירם".

 

המעוניינים בפילינג ביתי יכולים להכין משחת קרצוף המבוססת על גרגרי סוכר טבעי, אשר מסייעת לעור יבש המאפיין אקזמה. מוצרי סוכר טבעי מכילים 'חומצה גליקולית' (Glycolic Acid) המכונה גם 'חומצה הידרוקסיאצטית' שמסייעת לריפוי עור חולה. רוב המתכונים למשחות הללו – מהם ניתן למצוא בשפע ברחבי האינטרנט – מכילים גם שמן שמסייע בריכוך העור החולה, למשל שמן קוקוס.

 

טכניקה ועוצמה

 

הסוד לפילינג נכון במצבים של אטופיק דרמטיטיס הוא בקילוף רגיש, באופן שיאפשר להסיר בעדינות שכבת עור יבשה. אסור לשפשף את העור חזק מדי. מומלץ לבצע את פעולת ההברשה בעדינות ובמעגלים קטנים, כמעין עיסוי עדין של העור יותר מאשר קרצוף חד.

 

שטיפת העור

 

בתום קרצוף העור המת, מומלץ לשטוף את אזור הפילינג עם מים פושרים, וזאת מכיוון שמים חמים עלולים לעורר גירויים, אדמומיות ודלקתיות.

 

לאחר השטיפה במים, יש לייבש את אזור הפילינג בטפיחות עדינות עם מגבת רכה.

 

קרם לחות

 

כדי לשמר עור בריא, חשוב בתום פעולת הפילינג למרוח קרם לחות עשיר המיוצר מחומרים טבעיים, שביכולתו להגן על העור ולסייע בהפחתת הסיכון לדלקתיות ולזיהומים.

 

לדברי פרופ' כהן, "כדאי למרוח את קרם הלחות על עור רטוב, כי אז הוא נספג טוב יותר לתוך העור". מומלץ להשתמש בקרמים שמיועדים במיוחד לאנשים עם עור רגיש, למשל קרם לחות המיועד לתינוקות, ומומלצים קרמים ללא חומרי צבע, ללא חומרי בישום וללא אלכוהול.

 

 

עוד על הכללים לשמירה על עור בריא לאנשים עם אטופיק דרמטיטיס

 

 

פרופ' ארנון כהן הוא מומחה לרפואת עור ומין ומנהל שירות העור במחוז דרום של שירותי בריאות כללית

 

עדכון אחרון: מארס 2021