מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותאיך צריך לחייך כדי להפחית מתח?

איך צריך לחייך כדי להפחית מתח?

חיוך, במיוחד כזה המערב את השרירים מסביב לעיניים, יכול להפחית לחץ ולהטיב עם הלב, גם אם הוא מאולץ


חיוך דושאן מערב את השרירים מסביב לפה וגם מסביב לעיניים (צילום: Shutterstock)
חיוך דושאן מערב את השרירים מסביב לפה וגם מסביב לעיניים (צילום: Shutterstock)

 

קשה לכם? תחייכו! חיוכים יכולים לסייע להפחית את תגובת הלחץ של הגוף. כך לפחות עולה ממחקר חדש המתפרסם בכתב העת של האיגוד למדעי הפסיכולוגיה "Psychological Science".

 

מחקרים קודמים הראו כי רגשות חיוביים יכולים לעזור במהלך זמני לחץ ושחיוכים יכולים להשפיע על רגשות. במחקר הנוכחי, חוקרים מאוניברסיטת קנזס ביקשו לבדוק את ההשפעה של חיוכים מסוגים שונים על לחץ.

 

חיוכים מתחלקים לשתי קבוצות כלליות: חיוכים סטנדרטיים – המערבים את השרירים שמקיפים את הפה וחיוכים "אמיתיים" המכונים גם "חיוכי דושאן" – המערבים את השרירים מסביב לפה וגם את השרירים מסביב לעיניים.

 

המחקר החדש נערך בקרב 169 סטודנטים וכלל שני שלבים: אימון ומבחן. בשלב האימון המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות וכל קבוצה אומנה להחזיק בהבעת פנים מסוג אחר. המשתתפים הונחו להחזיק מקלות אכילה בפיהם באופן שהביא את שרירי הפנים שלהם ליצור הבעת פנים ניטראלית, חיוך סטנדרטי או חיוך "דושאן". המקלות היו הכרחיים למשימה מכיוון שהם הכריחו אנשים לחייך בלי להיות מודעים לכך שהם עושים זאת: רק מחצית מהמשתתפים קיבלו הוראה ממשית לחייך.

 

בשלב המבחן המשתתפים התבקשו לבצע מספר פעילויות שעוצבו כך שיהיו מלחיצות. הפעילות הראשונה דרשה מהמשתתפים לעקוב אחר כוכב עם היד הלא דומיננטית שלהם כשהסתכלו בהשתקפות של הכוכב במראה. הפעילות השנייה דרשה מהמשתתפים להחזיק את ידם במי קרח. במהלך שתי המשימות המלחיצות, המשתתפים החזיקו את המקלות בפיהם כפי שאומנו לעשות. החוקרים מדדו את קצב הלב ורמות הלחץ הנתפסות של הנחקרים לכל אורך שלב המבחן.

 

התוצאות מצביעות על כך שחיוכים עשויים ממש להשפיע על המצב הפיזי שלנו: בהשוואה למשתתפים שהחזיקו הבעות פנים ניטרליות, משתתפים שהורו להם לחייך, במיוחד אלה עם חיוכי "דושאן", היו בעלי קצב לב נמוך יותר כשהתאוששו מהפעילויות המלחיצות. גם משתתפים שהחזיקו בפיהם מקלות באופן שהכריח אותם לחייך, אך שלא נאמר להם מפורשות לחייך, התאוששו טוב יותר בהשוואה לאלה שהחזיקו הבעות פנים ניטרליות, אם כי באופן פחות מובהק מאלה שקיבלו הוראה לחייך.

 

לדברי החוקרים, הממצאים מראים שחיוך במהלך אירועים מלחיצים זמניים יכול לעזור להפחית את עוצמת תגובת הלחץ של הגוף, באופן שאינו תלוי באושר של האדם. הם ממליצים שבפעם הבאה שנמצא את עצמנו באירוע הגורם ללחץ – כמו פקק תנועה למשל – ננסה לחייך לרגע, גם אם זה מאולץ – זה עשוי לעזור לנפש וגם ללב.

 

 

לפרטים נוספים באתר האיגוד למדעי הפסיכולוגיה

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה