מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותאילו גלולות כרוכות בסיכון הגבוה ביותר לקרישי דם?

אילו גלולות כרוכות בסיכון הגבוה ביותר לקרישי דם?

מחקר בחן את הסיכון לקרישי דם מסוכנים עם השימוש בסוגים שונים של גלולות למניעת הריון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש מחזק עדויות שנמצאו בעבר לכך שנשים המשתמשות בגלולות משולבות למניעת הריון, במיוחד גלולות מהדור החדש, נמצאות בסיכון מוגבר לקרישי דם העלולים להיות מסוכנים. העלייה בסיכון היא אומנם משמעותית, אך יש לציין כי הסיכון האינדיבידואלי של אישה מסוימת הנוטלת גלולות לפתח קרישי דם נותר נמוך.

 

כיום קיימים שני סוגים מרכזיים של גלולות למניעת הריון: גלולות המכילות רק פרוגסטרון והגלולות המקובלות יותר - "הגלולות המשולבות", שמשלבות שני הורמונים - אסטרוגן ופרוגסטרון. קיימים סוגים רבים של גלולות משולבות, כאשר ההבדלים המרכזיים ביניהם הם בסוג הפרוגסטרון וברמות האסטרוגן.

 

הקשר בין גלולות משולבות לבין סיכון מוגבר לקרישי דם ידוע מזה שנים רבות. סקירה של העדויות בנושא שפורסמה בשנה שעברה העלתה כי הסיכון לקרישי דם בכלי הדם משתנה בהתאם לסוג הגלולות, בעיקר כתלות בסוג הפרוגסטרון שהן מכילות, ונע בין 5 ל-12 מקרים לכל 10,000 שמשתמשות בגלולות משולבות בשנה, זאת בהשוואה לשני מקרים בשנה לכל 10,000 נשים שלא משתמשות בגלולות משולבות.

 

המחקר החדש שפורסם בכתב העת British Medical Journal ביקש לאמוד את מידת הסיכון לקרישי דם בוורידים הכרוך בשימוש בגלולות משולבות המכילות סוגים שונים של פרוגסטרון. לשם כך החוקרים מאוניברסיטת פארק בנוטינגהאם זיהו נשים בגילי 15-49 שהיה להן קריש דם ורידי, התאימו לכל אחת מהן עד 5 נשים שלא היה להן קריש דם בנות אותו גיל, ואז בחנו שימוש בגלולות בשנה שלפני תיעוד קריש הדם ואת סוג הפרוגסטרון בגלולות. יותר מ-50,000 נשים נכללו בניתוח הנתונים, מתוכן כ-10,500 פיתחו לראשונה קריש דם בווריד.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים נוספים שהיו עלולים להשפיע על הסיכון לקרישי דם – בהם מחלות כרוניות שונות, חוסר ניידות, עישון, צריכת אלכוהול והשמנה – ניתוח הנתונים חשף כי שימוש עכשווי בגלולות משולבות למניעת הריון מכל סוג משלש (2.97) את הסיכון לקריש דם ורידי בהשוואה לאי-נטילת גלולות משולבות בשנה האחרונה. יש לציין כי למרות הסיכון המוגבר הסיכון האינדיבידואלי של אישה המשתמשת בגלולות משולבות לפתח קריש דם נותר נמוך.

 

גלולות מהדור השלישי: סיכון גבוה במיוחד לקרישי דם 

 

באופן כללי הסיכון לקריש דם בווריד היה גבוה יותר עם גלולות חדשות מהדור השלישי בהשוואה לגלולות ותיקות יותר. ממצא מעודד הוא שהסיכון היה הנמוך ביותר עם גלולות המכילות את החומר levonorgestrel – גלולות נפוצות מאוד מהדור השני. שימוש בגלולות אלה היה כרוך בסיכון גבוה פי 2.38 לקריש דם ורידי בהשוואה לאי-שימוש בגלולות. המשמעות היא 6 מקרים נוספים של קרישי דם בוורידים בקרב 10,000 נשים המשתמשות בגלולות הללו במשך שנה. שימוש בגלולות מהדור השני המכילות norethisterone כרוך בסיכון גבוה פי 2.56. גלולות מהדור השלישי שהכילו norgestimate כרוכות בסיכון גבוה פי 2.53.

 

סיכון גבוה יותר היה עם גלולות אחרות מהדור השלישי: באופן פרטני עם גלולות המכילות desogestrel הסיכון היה גבוה פי 4.28, עם גלולות המכילות gestodene הסיכון היה גבוה פי 3.64, עם גלולות המכילות drospirenone הסיכון היה גבוה פי 4.12 ועם גלולות המכילות cyproterone acetate הסיכון היה גבוה פי 4.27. עם גלולות שהכילו desogestrel או cyproterone המקרים של קרישי דם בווריד היו הרבים ביותר – 14 מקרים נוספים לכל 10,000 נשים המשתמשות בגלולות אלה במשך שנה.

 

המחקר אינו מהווה סיבה להפסיק שימוש בגלולות משולבות למניעת הריון, אך הוא מדגיש את הצורך בשימוש נכון בגלולות, תוך התחשבות בגורמי הסיכון הפרטניים של אישה כמו אורח חיים והיסטוריה רפואית.

 

נשים המשתמשות בגלולות צריכות להיות ערניות לסימנים ותסמינים של פקקת ורידית ובמידה ואלה מופיעים להגיע מיד לטיפול. לא תמיד הפקקת תסמינית, אם כי ברוב החולים קיימים סימני אזהרה. במקרה של פקקת ורידית עמוקה הסימנים הקלאסיים הם כאבים ונפיחות ברגל. סימנים אחרים עשויים להיות נוקשות ומלאות מסוימת של העור והשרירים ברגל. לעיתים יש ברגל שינוי צבע קל לגוון סגלגל - כחול, ולעיתים זה מלווה בהתכווצויות שרירים ברגליים. כמו כן צריך להיות ערניים לכאב פתאומי בחזה או קוצר נשימה פתאומי העלולים לרמוז על תסחיף ריאתי.

 

 

האם גלולות מעלות סיכון לסרטן השד?

 

BMJ. Published online May 26 2015