מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסמדריכיםאלכוהול ומחלות מעי דלקתיות – מה שצריך לדעת

אלכוהול ומחלות מעי דלקתיות – מה שצריך לדעת

האם מותר לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות לצרוך אלכוהול? ומהי צריכת האלכוהול המומלצת למאובחנים בקרוהן או קוליטיס כיבית?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אלכוהול מוכר כמשקה שמעודד פעילות דלקתית, ומשפיע באופן מורכב על תפקוד איברי הגוף השונים ובכלל זאת מערכת העיכול – החל מהקיבה ועד למעי הגס.

 

אולם לצד הסיכונים הרפואיים שבשתיית אלכוהול מופרזת – לציבור הרחב בכללותו ולחולים כרוניים בפרט – לרבות סיכון לפגיעה בתפקודי כבד, סיכון לסרטן וגם סיכון נפשי בהתמכרות לטיפה המרה, בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים ולפיהם שתיית אלכוהול מתונה – במינון של עד כוס משקה אלכוהולי ליום לנשים ועד שתי כוסות ליום לגברים – דווקא עשויה לשפר את הבריאות ולסייע בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם ואף בשמירה על איזון ברמות הסוכר בדם.

 

אז איך משפיע האלכוהול על תפקוד המעי? והאם הוא מטיב או מרע את מצבם של אנשים שמאובחנים עם מחלות מעי דלקתיות מסוג קרוהן וקוליטיס כיבית?

 

האם אלכוהול משפיע על הסיכון להתפתחות מחלות מעי דלקתיות?

 

למרות השפעותיו המעוררות דלקתיות של אלכוהול – מחקרים בספרות הרפואית לא זיהו קשר ברור בין שתיית אלכוהול להתפתחות מחלות מעי דלקתיות, ואף מחקר שפורסם לאחרונה מצביע על כך שהיענות לתזונה ים תיכונית הכוללת בין רכיביה המלצה על שתיה מתונה של יין אדום, נמצאה קשורה עם היארעות נמוכה יותר של מחלת קרוהן. במחקר בנושא שפורסם באפריל 2017 בכתב העת European Journal of Clinical Nutrition, לא נמצא קשר בין שתיית אלכוהול לבין הסיכון להתפתחות קרוהן וקוליטיס כיבית.

 

מנגד, שתיית אלכוהול מופרזת, עשויה להיות קשורה בעלייה בסיכון לפתח מחלות מעי דלקתיות. כך, מחקר מטאיוואן שפורסם בנובמבר 2016 בכתב העת PLoS ONE והתבסס על מאגר נתונים נרחב של מאות אלפי אנשים העלה כי בקרב אנשים שתועדו עם הרעלת אלכוהול – דהיינו שתיית אלכוהול מופרזת שהובילה להרעלת כבד – הסיכון להתפתחות קרוהן במשך 10 שנים היה גבוה פי 4.4 והסיכון להתפתחות קוליטיס כיבית היה גבוה פי 2.33, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

 

כיצד משפיע אלכוהול על המאובחנים במחלות מעי דלקתיות?

 

גם השפעותיהם של משקאות אלכוהוליים על אנשים שכבר אובחנו עם מחלות מעי דלקתיות נתונות במחלוקת בספרות הרפואית, ולצד מחקרים מהעבר שהצביעו על אלכוהול כגורם סיכון להופעת תסמינים ו/או להתפרצות התלקחויות במקרה של מחלת מעי דלקתית לא פעילה – הרי שעבודות חדשות מעמידות סיכון זה בספק.

 

ככלל, נמצא כי אלכוהול פוגע בשכבת התאים האפיתליאלים המגנים על המעי וברקמה הלימפואידית שמגנה על הקיבה, וכמו כן הוא מוכר כחומר שמעודד פעילות דלקתית על ידי פגיעה בתגובה החיסונית ובתפקוד התקין של המערכת החיסונית. לכן אין זה מפתיע שעבודות מסוימות רומזות על קשר בין שתיית אלכוהול להתלקחות של מחלות מעי דלקתיות. מחקר אמריקאי שפורסם במאי 2010 בכתב העת Alcohol, אשר בחן מדגם של 52 חולי קרוהן, 39 חולי קוליטיס כיבית ו-38 חולים בתסמונת המעי הרגיז, מצא כי מבין הסובלים מקרוהן וקוליטיס – 75% דיווחו כי שתיית אלכוהול מובילה אצלם להחמרת התסמינים, בהשוואה ל-43% בלבד מהמאובחנים במעי רגיז. במחקר נוסף מבריטניה שבוצע בקרב 191 חולי קוליטיס כיבית, וממצאיו פורסמו באוקטובר 2004 בכתב העת Gut, נמצא כי בין המזונות שמשפיעים על התלקחויות המחלה, לפי דיווחי החולים, לצד בשר אדום ובשר מעובד – אלכוהול העלה פי 2.71 את הסיכון להתלקחויות.

 

עם זאת, ממצאים אלה עדיין אינם חד משמעיים, וקיימים מחקרים נוספים שלא זיהו קשר ברור בין אלכוהול להתלקחות של מחלת מעי דלקתית. כך, למשל, מחקר מדנמרק שפורסם באוגוסט 2007 בכתב העת Scandinavian Journal of Gastroenterology מצא כי אלכוהול כשלעצמו אינו משפיע על חולי קרוהן וכי נראה שהסוכר במשקאות שונים הוא זה שקשור לסיכון המוגבר.

 

באופן דומה, בקרב חולי קוליטיס כיבית, במחקר מבריטניה שפורסם בפברואר 2005 בכתב העת Nutrition Journal נמצא אמנם כי משקאות אלכוהוליים שמכילים סולפיט (גופרית), כגון יין ובירות – מעלים את הפעילות הדלקתית של מאובחנים בקוליטיס כיבית, אולם ספיריטס – משקאות אלכוהוליים ללא גופרית כגון וודקה, וויסקי וג'ין – לא הובילו לפעילות דלקתית מוגברת, מה שהוביל את החוקרים להסיק כי הגורם להתלקחויות הוא בסולפיט ולא באלכוהול כשלעצמו.

 

כמה אלכוהול מומלץ למאובחנים עם מחלות מעי דלקתיות?

 

כך או כך, מאחר והמחקרים כיום אינם מאפשרים להצביע על ממצא אחיד, אין הנחיה גורפת למאובחנים עם קרוהן וקוליטיס כיבית להימנע מצריכת אלכוהול לחלוטין, ועם זאת מתחייבת זהירות בכל הקשור לשתייה מופרזת של משקאות אלכוהוליים. נכון להיום גם אין הנחיות קליניות גורפות על צריכה מומלצת של משקאות אלכוהוליים ועל העדפה של משקה מסוים על פני אחרים.

 

באופן כללי, בכל הקשור לתזונה לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות – לא כל המזונות והמשקאות משפיעים באותו האופן על כלל החולים, ולאנשים עם קרוהן וקוליטיס כיבית מומלץ, בליווי ייעוץ תזונתי מותאם, להתנסות במזונות השונים ולזהות אלו מהם מעוררים תסמינים ומהם להימנע. כמו עם יתר המזונות, כיום ההנחה המקובלת היא כי ישנם חולי קרוהן וקוליטיס שלא יגיבו כלל לשתיית משקאות אלכוהוליים ואילו אחרים עשויים להגיב בהחמרת תסמיני המחלה - ולאלה מומלץ להימנע מצריכת משקאות אלכוהוליים. 

 

לפני בחינת התגובה למשקאות אלכוהוליים – יש להיוועץ עם הרופא והדיאטנית בצוות הרב תחומי. חשוב גם לזכור כי תיתכן תגובה שונה לסוגים שונים של משקאות אלכוהוליים, לרבות בירות, יין ומשקאות חריפים, כפי שנמצא במחקרים – עקב התכולה השונה והאחוז השונה של אלכוהול בכל משקה, וייתכן שבעקבות רכיבים אחרים המצויים במשקה כגון סוכר, סולפיטים, שמרים ועוד.

 

האם מותר לצרוך אלכוהול במקביל לתרופות למחלות מעי דלקתיות?

 

ככלל, על מאובחנים עם מחלות מעי דלקתיות להימנע משתיית אלכוהול במידה והם נדרשים ליטול אנטיביוטיקה – למשל מסוג מתרונידזול שנמצאת בשימוש נרחב בקרב חולי קרוהן ובחולים עם קוליטיס כיבית לאחר ניתוח לכריתת מעי גס ויצירת פאוצ' – וזאת עד ליומיים לאחר תום הטיפול האנטיביוטי, מחשש לנטרול השפעת התרופה על ידי החשיפה לאלכוהול.

 

כמו כן, למאובחנים עם קרוהן וקוליטיס כיבית שמטופלים בסטרואידים מומלץ לצמצם משמעותית את שתיית האלכוהול כדי למנוע החמרה של תופעות הלוואי שמאפיינות סטרואידים, למשל אובדן מסת עצם ואוסטיאופורוזיס.

 

 

*ליהי גודני היא דיאטנית וחוקרת ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין, חברת פורום דיאטניות גסטרו בעמותת עתיד ומנהלת בקהילת קרוהן וקוליטיס באתר "כמוני"

 

עדכון אחרון: ספטמבר 2020