מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותאספירין עלול לפגוע בהשפעת תרופות נגד דיכאון

אספירין עלול לפגוע בהשפעת תרופות נגד דיכאון

תרופות נגד כאב ממשפחת ה- NSAID עלולות לפגוע בפעילות של תרופות נגד דיכאון ממשפחת ה- SSRI


 תרופות נגד כאב ותרופות נגד דיכאון: שילוב רע (צילום: panthermedia)
תרופות נגד כאב ותרופות נגד דיכאון: שילוב רע (צילום: panthermedia)

 

חולים רבים שנוטלים תרופות נגד דיכאון מדווחים שהן לא עוזרות. ייתכן שחוקרים מאוניברסיטת רוקפלר מצאו לפחות חלק מהסיבה. מחקר חדש שערכו מצא כי משככי כאבים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כמו איבופרופן (אדוויל) ואספירין עלולים להפחית את האפקטיביות של נוגדי דיכאון נפוצים ממשפחת ה- SSRI.

 

 בשלב הראשון של המחקר בחנו החוקרים עכברים מדוכאים שקיבלו תרופות ממשפחת ה- SSRI לטיפול בדיכאון, מחציתם טופלו גם בתרופות נגד כאב ממשפחת ה- SSRI. הם עקבו אחר רמות של חלבונים בשם ציטוקינים (cytokines) אותן תרופות ה- SSRI מעלות ומצאו כי הם נוטרלו על ידי התרופות נוגדות הדלקת.

 

ציטוקינים מביאים להעלאת חלבון שנקרא p11 שמשפיע על קולטני הסרוטונין. כשהחלבון עולה, יותר מהקולטנים זמינים על פני השטח של התאים על מנת לתקשר עם המוליך העצבי סרוטונין, זה מסייע נגד הדיכאון. לעומת זאת, תרופות נוגדות דלקת ממשפחת ה- NSAID מפחיתות את רמות הציטוקינים מה שמונע מה- p11 להשפיע לטובה על הקולטנים וכך כנראה הן מפחיתות את השפעת נוגדי הדיכאון.

 

החוקרים עקבו גם אחר התנהגות העכברים ומצאו כי עכברים שקיבלו משככי כאבים ותרופות נגד דיכאון הצליחו פחות טוב במבחנים שמדדו את רמות הדיכאון שלהם לעומת עכברים שקיבלו רק תרופות נגד דיכאון.

 

בשלב השני החוקרים ניתחו נתונים ממחקר גדול קודם שנערך בקרב אנשים שנטלו תרופות נגד דיכאון. המשתתפים דיווחו על שימוש בתרופות אנטי-דלקתיות כמו אספירין או איבופרופן במהלך הטיפול. הם מצאו כי 54% מהמשתתפים שלא השתמשו ב-NSAID במהלך תקופת המחקר הגיבו לטיפול נוגד הדיכאון. זאת לעומת 40% בקרב המשתתפים שאמרו כי השתמשו ב-NSAID.

 

לדברי החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, המנגנון מאחורי התופעה אינו ברור לחלוטין עדיין. יחד עם זאת, לממצאי המחקר יכולות להיות השלכות משמעותיות למטופלים, בעיקר קשישים. רבים מהקשישים שסובלים מדיכאון סובלים גם ממחלות כמו דלקת מפרקים המלווה בכאב, ולכן הם נוטלים תרופות נגד דיכאון יחד עם משככי כאבים נוגדי דלקת. דיכאון עלול להחמיר מחלות כמו אלצהיימר, ולכן אם אפקטיביות הטיפול בדיכאון נפגעת, זה עלול להזיק לבריאות הנפשית והפיזית.

 

השפעות דומות לא נמצאו בנטילת תרופות נוגדות דיכאון שאינן ממשפחת הSSRI. למרות שנדרשים מחקרים נוספים, החוקרים מסבירים כי בעקבות ממצאי המחקר, רופאים צריכים לאזן בזהירות את היתרונות והחסרונות של שימוש בתרופות נוגדות דלקת לטיפול בכאב בקרב מטופלים בתרופות ממשפחת ה- SSRI.

 


Published online before print April 25, 2011, doi:10.1073/pnas.1104836108

 

 עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה