מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שלפוחית רגיזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר מיכאל ויינריב
1. מנהל שירות לאורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן במחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא 2. מנהל מרפאה פרטית לטיפול בהפרעות במתן השתן ואי שליטה, בית דור רופאים, כפר סבא 3. עורך אתר www.urologyisrael.com 4. יועץ אורולוגי ומנתח בכללית מושלם/פלטינום, מאוחדת עדיף/שיא 5. אורולוג ומנתח בקופת חולים לאומית  
ד
ד"ר יוסף אברבנאל
רופא ראשי – המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין (בי"ח השרון). אורולוג במרפאה לרפואה יועצת של שירותי בריאות כללית בפתח תקוה. אורולוג במכבי שירותי בריאות- סניף רמלה. בוגר הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - אוניברסיטת ת"א בשנת 1982 (רשיון לעיסוק ברפואה מס' 17900 ).
כמונישלפוחית רגיזהמדריכיםבוטוקס לטיפול בשלפוחית רגיזה

בוטוקס לטיפול בשלפוחית רגיזה

הזרקות בוטוקס לטיפול בשלפוחית רגיזה: למי זה מיועד? איך זה עובד? ומהן תופעות הלוואי?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

קיים מגוון של טיפולים לתסמונת השלפוחית הרגיזה, בהם תרופות, פיזיותרפיה, ניתוחים וטיפול פחות מוכר – הזרקות בוטוקס.

 

הזרקת בוטוקס לדופן שלפוחית השתן, מהווה טיפול יעיל במקרים של פעילות יתר של שלפוחית השתן, שאינם מגיבים לטיפול תרופתי.

 

איך משפיע הבוטוקס על השלפוחית?

 

בוטוקס פועל על ידי עיכוב שחרור אצטילכולין (מתווך כימי) בסיומת העצבית בדופן כיס השתן, מה שמוביל לעיכוב התכווצות שריר השלפוחית. התוצאה תהיה שיתוק השלפוחית והפעילות הלא מבוקרת שלה ועל ידי כך הגדלת נפח השלפוחית והפחתת התכווצויות בלתי רצוניות - וכתוצאה מניעת איבוד שתן. 

 

לבוטוקס גם השפעה מדכאת על העברת גירויים מהשלפוחית למערכת העצבים. כתוצאה מכך, יש הפחתה בתחושת הדחיפות והלחץ להטלת שתן, אצל מטופלים עם פעילות יתר של השלפוחית.

 

איך מתבצע הטיפול?

 

הטיפול יכול להתבצע במרפאה באלחוש מקומי או תחת הרדמה כללית או אזורית בחדר ניתוח. האורולוג מזריק לתוך דופן השלפוחית את כמות הבוטוקס שהוא מוצא לנכון בהתאם למקרה, עד מינון של 200 יחידות - המינון המרבי המאושר בארץ.

 

מתי תורגש השפעת הטיפול?

 

תחושת השיפור בתסמינים ניכרת כעבור מספר ימים אחרי הזרקת התרופה, כאשר מלוא ההשפעה ניכרת כעבור שבועיים. ההשפעה נותרת למשך זמן של 6-18 חדשים.

 

מחקרים רבים שפורסמו במהלך השנים תמכו ביעילות הטיפולים בבוטוקס, לאחר שמצאו שיפור משמעותי בתסמינים בקרב המטופלים.

 

מהן תופעות הלוואי?

 

תופעות הלוואי הנפוצות שנצפו במטופלים בעקבות הטיפול בבוטוקס, הן זיהומים בדרכי השתן ושאריות שתן משמעותיות.

 

בנוסף, יש לדעת שהחומר המוזרק עלול להתפשט ממקום ההזרקה ולגרום לתופעות לוואי המזכירות הרעלת בוטולינום כמו חולשה, חולשת שרירים כללית, ראייה כפולה, הפרעה בדיבור וקשיי נשימה.

 

האם הטיפול כלול בסל?

 

החל משנת 2013, סל התרופות כולל טיפול בבוטוקס לסובלים מאי שליטה במתן שתן, אבל רק לאנשים עם מחלות במערכת העצבים כגון טרשת נפוצה ופגיעות עצביות בחוט השדרה, שלא הגיבו בצורה מספקת לטיפול תרופתי מקובל.

 

 

*ד"ר יוסף אברבנאל הוא מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במערך האורולוגי של מרכז רפואי רבין ומנהל תחום שלפוחית רגיזה באתר כמוני