מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותביצי תולעים מחזירים לטיפול בקרוהן

ביצי תולעים מחזירים לטיפול בקרוהן

מחקר חדש יבחן את השימוש בביצי תולעים שנלקחו מצואת חזירים לטיפול בקרוהן


ביצי התולעים נאספות מצואת חזירים (צילום: Shutterstock)
ביצי התולעים נאספות מצואת חזירים (צילום: Shutterstock)

חוקרים בארה"ב ובאירופה מתחילים מחקר קליני בו ישתמשו בביצים מהטפיל המכונה "תולעת שוט" (טריכוריס) שנמצא במעיים של חזירים, כדי לווסת את התקיפה האוטואימונית שמביאה למחלות המעי הדלקתית קרוהן.

 

ממצאים ראשוניים ממחקרים קודמים הראו כי התולעת הלא-מזיקה יכולה לווסת את התגובה החיסונית המביאה למחלות מעי דלקתיות ולשפר את הסימפטומים של המחלה, ללא תופעות הלוואי של תרופות קיימות, המדכאות את מערכת החיסון ומותירות את המטופלים פגיעים יותר למחלות זיהומיות.

 

הביצים הללו נבדקות בימים אלה גם כטיפול במחלות אוטואימוניות אחרות, בהן טרשת נפוצה, במרכזים שונים בעולם ואף בישראל.

 

הרעיון לטיפול היה של חוקרים מאוניברסיטת אייווה. הוא מבוסס על מה שמוכר כ"תיאורית ההיגיינה", תיאוריה המסבירה את התופעה בה במדינות המתקדמות - בהן רמת הניקיון וההיגיינה גבוהות במיוחד - רואים עליה בשכיחות של מחלות דלקתיות, אלרגיות, אסתמה ומחלות אוטואימוניות (מחלות בהן מערכת החיסון של הגוף תוקפת את הגוף עצמו). המכנה המשותף למחלות הללו, הוא תגובה חריגה, לא מותאמת של המערכת החיסונית, כאילו אינה מכוונת בעוצמה הנכונה. תיאורית ההיגיינה טוענת שהבעיה נובעת מעודף היגיינה, זאת כי על הגוף ומערכת החיסון להיחשף לחיידקים וזיהומים בשלב מוקדם, במידה מסוימת, כדי להתאמן ולהתכוונן.

 

החוקרים בחרו לעבוד עם תולעי שוט בגלל שלא נראה כי הטפיל מפיק השפעות שליליות בחזירים. בנוסף, בבני אדם, התולעת גדלה במשך כשבועיים לפני שהיא מתה, היא לא מספיקה להתרבות וכפי הנראה אינה גורמת לנזקים.

 

במחקר החדש שיערך בממסצ'וסטס בשביל חברת Coronado Biosciences Inc יקבלו 220 אנשים הסובלים ממחלת קרוהן 7,500 ביצי תולעי שוט או פלצבו, כל שבועיים במשך 12 שבועות. מחקר דומה יערך במקביל באירופה, ותוצאות שני המחקרים ישולבו יחדיו.

 

הביצים, שבודדו מצואת חזירים, ניתנות בכפית והן קלות לבליעה לאחר שמתגברים על המחשבה לגבי המקור שלהן. החברה מקווה לבקש אישור לשווק את התכשיר כבר בשנת 2016 או 2017.

 

 

למידע נוסף באתר Coronado Biosciences Inc