מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותבצל האיום מאוסטרליה: נפתח מבצע החיסונים לשפעת

בצל האיום מאוסטרליה: נפתח מבצע החיסונים לשפעת

בקופות החולים נפתח השבוע מבצע החיסונים לשפעת, לאחר עיכוב בייצור החיסונים בחו"ל והגעתם ארצה. מומחים מתריעים: עונת השפעת בחורף הקרוב צפויה להיות קשה – על רקע דיווחים על תחלואה נרחבת באוסטרליה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

השבוע פותחות קופות החולים את מבצע החיסונים לשפעת – המיועד לכלל האוכלוסייה ובראש ובראשונה לקבוצות הסיכון. מבצע החיסונים נפתח השנה באיחור על רקע עיכוב בהמלצת ארגון הבריאות העולמי להרכב החיסון הנדרש, מה שהוביל בהמשך לעיכוב בתהליכי ייצור החיסונים המסופקים לישראל.

 

נכון לעונת חורף 2020-2019, לפי ההנחיות המבוססות על תחזית של ארגון הבריאות העולמי (WHO), החיסון לשפעת כולל השנה ארבעה זנים: שני זני שפעת סוג A שמקורם בבריסבין שבאוסטרליה ובקנזס בארה"ב ושני זני שפעת סוג B שמקורם בקולורדו שבארה"ב ובאי פוקט שבתאילנד.

 

בארבע קופות החולים רכשו לקראת החורף הקרוב קרוב ל-2 מיליון מנות חיסון לשפעת שינתנו למבוטחי הקופות ללא תשלום.

 

בקופת חולים כללית נרכשו 1.1 מיליון חיסוני שפעת שיסופקו לקופה במספר פעימות במהלך חודש נובמבר ויופצו לכ-1,500 מרפאות הקופה ברחבי הארץ. בכללית מקווים לשיעורי התחסנות גבוהים. בשנה שעברה חוסנו בקופה קרוב למיליון מבוטחים, ובכללם שיעור גבוה של אוכלוסיות בסיכון.

 

בקופת חולים מכבי נרכשו 467 אלף מנות חיסון לשפעת.

 

בקופת חולים מאוחדת הוזמנו 250 אלף חיסונים, בהתאם למספר המתחסנים בשנה הקודמת (226,119 ממבוטחי הקופה).

 

ואילו קופת חולים לאומית רכשה השנה 115 אלף חיסונים, בהתאם להערכות משנה קודמת שבה חוסנו 90% ממבוטחי הקופה בקבוצות היעד.

 

כמו כן, ילדים בכיתות ב' עד ד' יחוסנו החורף לשפעת בבתי הספר, כשילדים עד גיל 9 שמחוסנים לראשונה נגד שפעת נזקקים לשתי מנות חיסון בהפרש של חודש – ומקבלים את המנה השנייה במרפאת קופת החולים.

 

לדברי ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה חטיבת קהילה ב'כללית', "שפעת היא מחלה שניתן למנוע באמצעות חיסון, שהוכח כאחת מפעולות המנע הבטוחות והיעילות להפחתת תחלואה ותמותה מהמחלה. שפעת מופיעה באופן פתאומי, ותסמיניה כוללים חום גבוה, חולשה, עייפות, כאבי שרירים, שיעול וכאבי ראש חזקים. היא נמשכת בין שבוע לעשרה ימים. לא מדובר במחלה קלה כפי שנדמה לעיתים, מדי שנה אנו עדים למקרי תמותה מצערים בעקבות סיבוכי המחלה כמו דלקת ריאות, שבמקרים מסוימים עלולים להיות קטלניים". לפי עבודות, לחולים במחלות כרוניות כמו אסתמה וסוכרת יש סיכויים גבוהים פי 3 לתמותה על רקע סיבוכי שפעת, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. 

 

מחקרים רבים מצביעים על יתרונות החיסון לשפעת במניעת תחלואה וסיבוכי המחלה כמו גם בהפחתת תחלואה במחלות קשות נוספות, לרבות דלקת ריאות, התקפי לב וזיהום בדם (ספסיס). לפי מחקר בריטי שפורסם בחורף 2014, החיסון לשפעת מפחית את הסיכון לשבץ מוחי. לפי מחקר קנדי משנת 2013, החיסון לשפעת מגן על הלב ומונע בעיות לב חמורות.

 

לפני נתוני משרד הבריאות, בחורף שעבר (2019-2018) חוסנו נגד שפעת כ-1,750,000 ישראלים שהם כ-20% מאוכלוסיית המדינה, לרבות כ-60% מהמבוגרים בגילי 65 ומעלה ו-18% מהתינוקות והילדים מגיל חצי שנה עד חמש. עם זאת, בחורף שעבר דווח בארץ על ירידה במספר המתחסנים מקרב חולים כרוניים שמתחת לגיל 65 – 36.4% מהם חוסנו לשפעת לפני החורף הקודם בהשוואה ל-39.5% לפני שנתיים. 

 

האיום האוסטרלי

 

מבצע החיסונים לשפעת נפתח השנה בצל איום מחצי הכדור הדרומי, לאחר דיווחים כי באוסטרליה שמקדימה את מדינות חצי הכדור הצפוני בעונת החורף – התחלואה בשפעת בחורף שהסתיים לאחרונה הייתה נרחבת וגבוהה מהצפוי, אחת מעונות השפעת הקטלניות שתועדו במדינה. עם זאת, לא ניתן לדעת בבירור האם גם במדינות שמעל לקו השווה, ובכללן ישראל – תהיה בחורף הנוכחי פעילות גבוהה של שפעת.

 

לפי הנתונים המדווחים מאוסטרליה, מעל ל-272 אלף תושבים אובחנו עם שפעת בשיאו של החורף הנוכחי, ודווח על 662 מתים משפעת. ההתפרצות בתחלואה בשפעת באוסטרליה החלה עוד באפריל האחרון, חודשיים מוקדם מהרגיל, ונמשכה עד אוקטובר.

 

נכון לעכשיו, פעילות השפעת בישראל עדיין נמוכה, לפי נתוני משרד הבריאות, כצפוי בעונה. נכון לסוף אוקטובר מדווח על שיעורי תחלואה נמוכים במחלות דמויות שפעת ובדלקת ריאות, לצד תחילת מגמת עלייה בשיעורי הביקורים של ילדים בחדרי מיון על רקע ברונכיוליטיס, כצפוי בעונה, ועלייה בתפוסת מחלקות הילדים מ-80% ל-88%. שיעורי התפוסה במחלקות הפנימיות בבתי החולים בארץ נותרו עד כה יציבים – כ-104% תפוסה. במעבדות קופות החולים כללית ומכבי טרם זוהו השנה נגיפי שפעת. עם זאת, במעבדה המרכזית לנגיפים בתל השומר כבר זוהה אחד המאושפזים בבית החולים בשבוע החולף כחיובי לשפעת מסוג A.

 

למי מומלץ להתחסן לשפעת?

 

קבוצות היעד לחיסון שפעת כוללות חולים במחלות כרוניות מגיל חצי שנה ומעלה, לרבות מאובחנים במחלות הבאות:

 

 

 

 

  • שחפת

 

 

  • מחלות מטבוליות כרוניות עם נטייה לזיהומים

 

 

  • מחלות כבד כרוניות

 

 

 

  • מחלות המטולוגיות

 

  • סרטן

 

  • מחלות נוספות המערבות דיכוי של המערכת החיסונית, לרבות נשאי HIV 

 

  • אנשים שמקבלים טיפול בתרופות המדכאות את המערכת החיסונית, לרבות מושתלי איברים ומושתלי מח עצם. לפי ההמלצות יש לתת את החיסון העונתי לשפעת המכיל נגיפים מומתים (בזריקה ולא בתרסיס) לכלל המושתלים מדי שנה לפני עונת החורף בה השפעת הפעילה. יש לזכור כי מושתלי איברים נמצאים בסיכון מדי חורף להתפתחות שפעת שעלולה להסתבך ולהוביל לאשפוז בבית חולים. (קראו עוד: חיסונים לפני ואחרי השתלות איברים)

 

  • אנשים עם חוסר דם ממושך

 

 

כמו כן, קבוצות היעד כוללות:

 

  • מבוגרים מגיל 65 ומעלה

 

  • אנשים השוהים במוסדות סגורים וסגורים למחצה, לרבות בתי אבות, מוסדות סיעודיים, בתי חולים פסיכיאטריים, בתי סוהר, מוסדות לבעלי מוגבלות שכלית והתפתחותית

 

  • נשים שמתכננות היריון, נשים הרות ונשים לאחר לידה

 

  • ילדים מגיל חצי שנה עד 12

 

  • ילדים מגיל חצי שנה עד 18 שנים המקבלים טיפול ארוך טווח באספירין עקב סיכון שיסבלו מתסמונת ע"ש ריי אם יחלו בשפעת

 

בנוסף, קבוצות היעד לחיסונים כוללות:

 

  • קרובי משפחה של חולים כרוניים ושל אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת

 

  • אנשים המטפלים בילדים מתחת לגיל 5 או במבוגרים מעל גיל 50, ובייחוד מטפלים בתינוקות עד גיל חצי שנה אשר אינם יכולים לקבל את החיסון

 

  • כל עובדי מערכת הבריאות

 

  • מטפלים ומתנדבים שמבצעים ביקורי בית אצל אנשים בסיכון גבוה להידבקות בזיהומים

 

  • אנשים בתפקידי מפתח

 

  • עובדי שירותי חירום

 

  • אנשים שאושפזו בעבר עקב שפעת, מחלה דמוית שפעת או דלקת ריאות

 

ממליץ מאוד להתחסן. גם כמובן עקב הרשום מעלה וגם כיוון שכל יציאה מאיזון של מערכת החיסון עלולה להוביל להתקף.