מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שלפוחית רגיזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר מיכאל ויינריב
1. מנהל שירות לאורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן במחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא 2. מנהל מרפאה פרטית לטיפול בהפרעות במתן השתן ואי שליטה, בית דור רופאים, כפר סבא 3. עורך אתר www.urologyisrael.com 4. יועץ אורולוגי ומנתח בכללית מושלם/פלטינום, מאוחדת עדיף/שיא 5. אורולוג ומנתח בקופת חולים לאומית  
ד
ד"ר יוסף אברבנאל
רופא ראשי – המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין (בי"ח השרון). אורולוג במרפאה לרפואה יועצת של שירותי בריאות כללית בפתח תקוה. אורולוג במכבי שירותי בריאות- סניף רמלה. בוגר הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - אוניברסיטת ת"א בשנת 1982 (רשיון לעיסוק ברפואה מס' 17900 ).
כמונישלפוחית רגיזהחדשותדליפת שתן: כמה זה נפוץ?

דליפת שתן: כמה זה נפוץ?

79% מהנשים שחוו בריחת שתן סבלו מדליפות כשהשתעלו או התעטשו. ב-49% מהנשים דליפות התרחשו כשצחקו. כמה פונות לטיפול רפואי? סקר חדש בארה"ב מספק נתונים על בריחת שתן בנשים


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

כמעט מחצית (46%) מהנשים המבוגרות מדווחות על דליפת שתן בשנה האחרונה – 43% מהנשים בגילי 64-50 ו-51% בקרב בנות 80-65. אחת משלוש נשים (31%) שמדווחות על דליפת שתן סובלות מאפיזודות של בריחת שתן באופן כמעט יומיומי.

 

הנתונים החדשים מגיעים מהסקר הלאומי להזדקנות בריאה בארה"ב שנערך במארס האחרון על ידי חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בקרב 1,030 נשים בנות 50 עד 80 ובמסגרתו הן נשאלו באשר לבריחת שתן ולדיונים שהן קיימו בנושא עם רופאיהן.

 

דליפת שתן (המכונה גם 'אי נקיטת שתן') מתארת אובדן בלתי רצוני של שתן – בעיה נפוצה מאוד בעיקר בקרב נשים מבוגרות. דליפת שתן עלולה להוביל להתפתחות סיבוכים רפואיים שונים ולמצוקה נפשית וחברתית. מחקרים מעלים כי התופעה פוגעת באיכות החיים גם כשהיא מקוטלגת בדרגת חומרת קלה. תחושת בושה או אמונה שדליפת שתן מהווה חלק נורמלי בהזדקנות מונעות מנשים לפנות לטיפול רפואי לבעיה, למרות הטיפולים היעילים שקיימים כיום.

 

בסקר החדש, מבין הנשים שדיווחו על דליפת שתן 41% דיווחו על הדליפה שלהן כבעייתית ("בעיה גדולה" או "בעייתי במידה מסוימת") ו-48% הביעו דאגה שהתסמינים יחמירו בעתיד.

 

אירועי בריחת שתן התרחשו בעיקר בזמן שיעול או התעטשות (79%), במהלך ניסיון הגעה לשירותים (64%), צחוק (49%) ופעילות גופנית (37%).

 

מה עושות נשים שסובלות מדליפת שתן?

 

59% דיווחו שהן השתמשו בפדים או תחתונים מגנים, 38% מהנשים דיווחו כי הן עושות תרגילים לחיזוק רצפת האגן (קיגל) ו-16% דיווחו כי הן מגבילות את צריכת הנוזלים שלהן. 15% דיווחו ששינו את המלתחה שלהן - כך שתכלול צבעים שחורים או שכבות - במטרה להחביא בצורה טובה יותר דליפות שתן.

 

רק אחת מכל שלוש נשים (34%) שחוו דליפת שתן דיברו על כך עם רופא על כך – 28% בקרב בנות 64-50 ו-44% בבנות 80-65. נשים שראו את דליפת השתן כבעיה או חשו בושה בגללה נטו יותר לפנות לייעוץ רפואי. מבין הנשים שדיווחו לרופא על דליפת שתן 49% פנו בנושא לרופא המשפחה, 24% דיברו על כך עם גניקולוג ו-22% עם אורולוג.

 

בקרב נשים עם דליפת שתן שתיים מתוך שלוש (66%) אמרו כי הן לא דיברו עם רופא על הבעיה בגלל שהן חשו שהיא לא הייתה גרועה, 23% אמרו שהיה להן דברים אחרים לדבר עליהם עם הרופא ו-22% לא ראו בדליפת שתן בעיה רפואית. 15% נוספות אמרו כי הן לא שיתפו את הרופא כי הוא לא שאל אותן על דליפות שתן, 10% חשו לא בנוח לדון בבריחת השתן ו-4% לא חשבו שהרופא יכול לעזור להן. 53% מהנשים אמרו שקל להן לדבר על דליפת שתן עם נשים רופאות מאשר רופאים.

 

בעיה רפואית שיש דרכים לטפל בה  

 

מומחי אוניברסיטת מישיגן מבהירים כי דליפת שתן מהווה בעיה רפואית. בעוד שגיל עשוי לשחק תפקיד, דליפות שתן אינן חלק בלתי נמנע מהזדקנות. "חשוב שנשים ידעו כי דליפות שתן נפוצות והן ניתנות לטיפול. קיימים גם טיפולים לא ניתוחיים וגם אפשרויות ניתוחיות לדליפת שתן. טיפול בדליפת שתן יכול לא רק לשפר את איכות החיים של אישה אלא גם להשפיע לחיוב על הבריאות הכללית שלה" הם כתבו בדו"ח שפורסם בסוף השבוע האחרון.

 

קיימים מספר סוגים של דליפת שתן, המרכזיים שבהם הם דליפת שתן במאמץ (שמתרחשת במצבים הכרוכים במאמץ, לרבות שיעול, התעטשות, מאמץ גופני, צחוק, מעבר מישיבה או שכיבה לעמידה ובכל פעולה הכרוכה בהפעלת לחץ תוך בטני) ודליפת שתן כתוצאה מדחיפות שנובעת מפעילות יתר בלתי רצונית של שלפוחית השתן – חוסר יכולת להתאפק, ומצב זה מכונה בלשון עממית שלפוחית רגיזה ובטרמינולוגיה הרפואית 'שלפוחית בעלת פעילות יתר'. פעמים רבות מתלווים לכך תסמינים של תכיפות שתן יומית והשתנה לילית (נוקטוריה).

 

הטיפולים בדליפת שתן כוללים טיפולים התנהגותיים, לרבות אימון השלפוחית  והתאמות של משטר התזונה והשתייה, חיזוק שרירי רצפת האגן באמצעות תרגילים, גירוי חשמלי, טיפולים תרופתיים – לרבות בתרופות לשלפוחית רגיזה כגון תרופות אנטיכולינרגיות (אנטי מוסקריניות), תואם בטא 3 וכן חוסמי אלפא ומשחות-ג'ל אסטרוגן לנשים במינונים נמוכים. קיימים גם אביזרים רפואיים שעשויים לסייע לטיפול בדליפת שתן וזריקות, בוטוליניום טוקסין A ואף ניתוחים שונים שמיועדים לדליפות שתן קשות שאינן ניתנות לטיפולים בדרכים אחרות.  

 

 

National Poll on Healthy Aging, online November 1, 2018

 

התמודדות עם בריחת שתן