מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסחדשותהאם התרופה הפשוטה הזו תמנע מוות מסרטן?

האם התרופה הפשוטה הזו תמנע מוות מסרטן?

חוקרים מצאו כי נטילת אספירין באופן קבוע קשורה לסיכון מופחת למוות מסרטן ובמיוחד מוות מסרטן המעי הגס והחלחולת. הממצאים מחזקים עדויות ממחקרים רבים בנושא. מה הסיכונים?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות הצטברו מחקרים רבים שקשרו שימוש ארוך טווח בתרופה אספירין להפחתת סיכון לסוגים מסוימים של סרטן ומוות מסוגים מסוימים של סרטן, ובמיוחד סרטן המעי הגס והחלחולת. כעת מתפרסם מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מהמכון הלאומי לסרטן בארה"ב, שמצביע על כך שלאספירין עשויות להיות יכולות מונעות סרטן.  

 

המחקר שממצאיו מתפרסמים בכתב העת JAMA Network Open נערך בקרב 146,152 נבדקים בגילי 74-65 שדיווחו על השימוש שלהם באספירין בשנה שקדמה למחקר. תקופת המעקב נעה בין 8 שנים וחצי לכ-16 שנים.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי הסיכון למוות מכל סיבה במהלך תקופת המעקב היה נמוך ב-16% בנבדקים שהשתמשו באספירין פעם עד שלוש פעמים בחודש בהשוואה לאלו שלא השתמשו באספירין. נטילת אספירין בתדירות גבוהה יותר הובילה להשפעה דומה: נטילה פעמיים בשבוע הפחיתה סיכון ב-14% ושלוש פעמים בשבוע או יותר ב-19%.  

 

הסיכון למוות מסרטן היה נמוך ב-13% עד 15% בקרב המשתמשים באספירין החל מפעם בחודש או יותר.

 

שימוש באספירין בתדירות גבוהה - 3 פעמים בשבוע או יותר - נקשר גם לירידה של 25% לסרטן במערכת העיכול וב-29% לסרטן המעי הגס והחלחולת באופן ספיציפי.

 

העדויות מצטברות

 

החוקרים מציינים במאמר כי יעילות השימוש באספירין למניעת סרטן ומוות מסרטן הוא נושא שעדיין נמצא בדיון בקהילה הרפואית, עם זאת, רוב העדויות ממחקרים מצביעות על כך שהאספירין יכול להפחית סיכון לסרטן.

 

בין המחקרים האחרונים שפורסמו בנושא, מחקר שפורסם בגיליון יולי 2018 של כתב העת Lancet Oncology בו נמצא כי חולות בסרטן השחלות שהחלו ליטול בקביעות אספירין ותרופות נוספות מקבוצת NSAIDs לאחר שאובחנו במחלה – הפחיתו ביותר מ-50% את הסיכון לתמותה מהמחלה. שנה לפני כן חוקרים אמריקאים מצאו כי אספירין במינון נמוך מפחית את הסיכון לגידולים בשד - אך רק אלו החיוביים להורמונים ושליליים לחלבון HER-2.

 

נכון להיום, גוף הבריאות היחיד שנתן המלצה לשימוש באספירין למניעת סרטן הוא כוח המשימה האמריקאי למניעת מחלות (USPSTF) שממליץ בעיקר על נטילה יומית של אספירין בגילי 50 עד 59 למניעה משולבת של סרטן המעי הגס ומחלות לב וכלי דם, כשיש סיכון למחלות לב וכלי דם של 10% ומעלה לעשר שנים לפי מדד פרמינגהאם וכשאין סיכון מוגבר לדימומים, וכשיש תוחלת חיים צפויה של עשר שנים לפחות ונכונות ליטול אספירין לתקופה ממושכת של לפחות עשר שנים. מעבר להמלצות שניתנו בארה"ב לגבי סרטן המעי הגס, אין כיום הנחיות רשמיות לנטילה קבועה של אספירין למניעת סוגי סרטן נוספים, והמחקרים בנושא נמשכים.

 

חשוב לא ליטול אספירין באופן קבוע בלי להיוועץ עם הרופא המטפל. בהחלטה על מתן אספירין באופן קבוע משיקולים מניעתיים יש לשקול את היתרונות, החסרונות והסיכונים בהתאם למצבו של כל מטופל.

 

צריך לזכור שלאספירין תופעות לוואי ובהן ניתן למנות דימומים מסוכנים ופגיעה ברירית הקיבה. בנוסף, אספירין מתנגש עם פעילותן של תרופות רבות, בהן תרופות מרשם אשר משפיעות על קרישת הדם (כמו קומדין ופלביקס) ותוסף המזון 'גינקו-בילובה'. התרופה אסורה לאנשים רבים בהם אנשים הסובלים מכיב קיבה, היא לא מומלצת לשימוש בהיריון ללא הוראת רופא ועלולה לגרום להתקף אסתמה חמור בקרב חולי אסתמה. אספירין לא מיועד לשימוש בילדים מתחת לגיל 16 בגלל החשש לתסמונת על שם ריי, שעלולה לגרום למוות.

 

 

JAMA Netw Open. 2019