מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותהגלולות מפחיתות סיכון לדלקת מפרקים שגרונתית

הגלולות מפחיתות סיכון לדלקת מפרקים שגרונתית

חוקרים משבדיה מצאו כי שימוש קבוע בגלולות למניעת היריון מפחית מהסיכון לדלקת מפרקים שגרונתית. מה עשויה להיות הסיבה?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

שנים רבות חלפו מאז 1955, שנת המצאת הגלולה למניעת היריון, ולצד היותה אחד הסמלים המשמעותיים במאבק לשחרור האישה, נקשרו לה עם הזמן סיכונים רפואיים ולצדם תועלות בלתי מבוטלות.

 

בצד הסיכונים, הגלולות למניעת היריון נקשרו בעיקר בסיכון מוגבר לקרישיות יתר בדם ולשבץ מוחי, וכן פורסמו מחקרים שאבחנו בין היתר קשר בין נטילת הגלולות לסרטן השד אצל נשים צעירות וסיכון מוגבר לטרשת נפוצהבצד החיובי, נמצא כי שימוש קבוע בגלולות עשוי להקל על כאבי המחזור, ועתה מתברר כי הן מורידות את הסיכון לפתח דלקת מפרקים שגרונתית.

 

גלולות והנקה כגורמים מגנים

 

הסיבה העיקרית להתפתחות דלקת מפרקים שגרונתית (Rheumatoid Arthritis) אינה ברורה עדיין, אך ידוע כי מדובר במחלה אוטואימונית, שבה תאים מסוימים של מערכת החיסון תוקפים מסיבה כלשהי את הגוף עצמו, ובמקרה זה את המפרקים ולעיתים גם איברים אחרים, וגורמים לכאבי מפרקים, רגישות, נוקשות, נפיחות ומגבלות תנועה ותפקוד במפרקי הגוף השונים. ידוע כי השכיחות של דלקת מפרקים שגרונתית גבוהה יותר בקרב נשים, פי שלוש יותר מאשר אצל גברים, ובין השאר הועלו הערכות מדעיות כי גורמים הורמונאליים אחראיים לפער זה. עתה מתברר כי שימוש קבוע בגלולות למניעת היריון עשוי לסייע בנטרול הסיכון המדובר.

 

חוקרים ממכון קרולינסקה בשבדיה ובית החולים בירגהאם אנד ווימנס של אוניברסיטת הארוורד בבוסטון בחנו במסגרת מחקר מעקב (מחקר EIRA) לבירור גורמי סיכון לדלקת מפרקים שגרונתית 2,641 חולות לצד 4,251 נשים בריאות ששימשו קבוצת ביקורת.החוקרים אספו מידע רפואי והתנהגותי אודות הנשים וביצעו מעקבים תקופתיים באמצעות בדיקות דם.

 

במעקב שנמשך שמונה שנים, הנבדקות השתמשו בגלולות למניעת היריון כשבע שנים בממוצע. ככלל, נמצא כי נשים שנוטלו גלולות לאורך כל תקופת המעקב הפחיתו ב-16% את הסיכון לפתח דלקת מפרקים שגרונתית, ונשים שנטלו גלולות בתחילת המעקב הפחיתו ב-17% את הסיכון לפתח את המחלה, בהשוואה לנשים שאינן נוטלות גלולות, וזאת לאחר נטרול גורמים נוספים שעשויים להשפיע על הסיכון לדלקת מפרקים שגרונתית, לרבות גיל, עישון ושתיית אלכוהול.

 

המחקר גם בחן את הסיכון המשתנה בקרב נשים עם נוגדנים חיוביים בבדיקות הדם מסוג ACPA (קיצור של Anti Citrullinated Protein Antibodies) – המהווים סמן המעלה את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונתית קשה והרסנית יותר מבחינת מצב המפרקים. נשים עם נוגדנים אלה בדם שנטלו גלולות למניעת היריון הפחיתו ב-16% את הסיכון לפתח דלקת מפרקים שגרונתית בהשוואה לנשאיות הנוגדנים שלא נטלו גלולות. החוקרים לא זיהו קשר משולב בין נטילת גלולות להפחתת הסיכון לדלקת מפרקים בקרב נשים עם גורמים גנטיים אחרים שנקשרו בעבר למחלה – מוטציה בגן PTPN22 ונוכחות אללים מסוג SE (המסמנים שינויים בגניםHLA-DRB1 ,DRB1  ו-DRB1).

 

עוד נמצא כי נשים עם נוגדנים חיוביים ל-ACPA שהניקו לתקופה ממושכת את תינוקותיהן היו בסיכון נמוך יותר לפתח דלקת מפרקים שגרונתית, סיכון שירד ככל שהתמשכה תקופת ההנקה, אולם קשר זה היה חלש יחסית ולא נותר מובהק סטטיסטית לאחר נטרול גורמים מתערבים. המחקר לא מצא קשר כולל בין הנקה להפחתת הסיכון לדלקת מפרקים שגרונתית – ממצא שזוהה בכמה מחקרים בעבר.

 

סיכון מוגבר באופן משמעותי לדלקת מפרקים שגרונתית נצפה במחקר בקרב נבדקות שלא נטלו גלולות למניעת היריון ועישנו סיגריות. עבודות בעבר כבר הדגימו קשר בין עישון לדלקת מפרקים שגרונתית.

 

שתי מחלות שונות

 

המחקר פורסם בגיליון אוגוסט 2017 של כתב העת Annals of Rheumatic Diseases. החוקרת הראשית ממכון קרולינסקה בשבדיה, ד"ר סיסיליה אורלנה, הבהירה עם פרסום הממצאים בהודעה לתקשורת כי "אם אתן נוטלות גלולות למניעת היריון, אל תפסיקו לקחת אותן עם במשפחתכן יש היסטוריה של דלקות מפרקים או אם אתן מאובחנות עם המחלה. עם זאת, אנו לא ממליצים להתחיל ליטול גלולות כאמצעי מניעה מפני דלקת מפרקים שגרונתית, כי איננו יכולים להתעלם מהשפעות הלוואי הנוספות של הגלולות על מצבים אחרים".

 

ההסבר האפשרי לקשר בין נטילת גלולות לסיכון נמוך לדלקת מפרקים שגרונתית עשוי להיות הורמונאלי, כפי שמציינים החוקרים, וכך גם ההגנה החלקית שזוהתה אצל נשים מניקות. באשר להנקה, בעבר פורסמו עבודות שהצביעו על סיכון מוגבר לדלקת מפרקים שגרונתית מיד לאחר הלידה, וקשרו זאת לעלייה בהורמון הפרולקטין שאחראי לייצור החלב, אולם עבודות חדשות מצביעות על כך שפעולת ההנקה הגורמת להפרשה מוגברת של פרולקטין דווקא עשויה לשמש כגורם מאזן למערכת החיסונית ולמנוע דלקות מפרקים אוטואימוניות. החוקרים מציינים עוד כי גם לפרוגסטרון המופרש במהלך ההנקה עשויה להיות השפעה מיטיבה על הסיכון לדלקות מפרקים. החוקרים מבהירים כי בגלולות למניעת היריון מצויים הורמונים במינונים משתנים, וההבדלים ביכולת המניעה של דלקות מפרקים בין המינונים לא נבחנה בעבודה הנוכחית, ונדרשים מחקרים נוספים לבירור הסוגייה.

 

החוקרים אף מציינים כי הסיכון המופחת שזוהה בקרב נשים מניקות לדלקות מפרקים נצפה רק אצל נשים עם נוגדנים חיוביים ל-ACPA, ולא אצל נשים שלא אותרו אצלם נוגדנים בדם, מה שעשוי להעיד על כך שדלקת מפרקים שגרונתית מתנהגת באופן שונה אצל נשאיות של נוגדנים ל-ACPA ונשים שאינן נשאיות הנוגדנים, וכי ייתכן אפילו שמדובר בשתי מחלות שונות.

 

 

Annals of Rheumatic Diseases, doi: 10.1136/annrheumdis-2017-211620

פאול
13/09/17 22:58

האם יכולה להיות השפעה גם למי שיש פיברומיאלגיה ?