מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםמדריכיםהטיפול ביתר לחץ דם בחולי סוכרת

הטיפול ביתר לחץ דם בחולי סוכרת

אנשים עם סוכרת עשויים לסבול מפגיעה במערכת העצבים האוטונומית, פגיעה בכליות והשמנה. תופעות אלה עשויות להשפיע על לחץ הדם. מהו הטיפול המומלץ?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

סוכרת הנה מחלה הפוגעת במספר רב של מערכות בגוף. היא עשויה לגרום לירידה של לחץ הדם בעת מעבר משכיבה לעמידה עקב פגיעה במערכת העצבים האוטונומית וכן לחלבונים בשתן בשל פגיעה בכליות. גם עלייה במשקל בחולי סוכרת עשויה להוות גורם סיכון משמעותי ליתר לחץ דם. איך מומלץ לטפל בלחץ דם גבוה בחולי סוכרת? 

 

מערכת העצבים האוטונומית

 

אחת המערכות הנוטות להיפגע בחולי סוכרת הנה מערכת העצבים. כל אחד ממרכיבי מערכת העצבים עשוי להיפגע - כולל מערכת העצבים האוטונומית, האחראית על הפעילויות הבלתי-רצוניות, כגון תהליך העיכול, הנשימה, פעילות הלב וכיווץ כלי הדם.

 

איך מערכת העצבים האוטונומית משפיעה על לחץ הדם? המערכת האוטונומית אחראית גם על כיווצם של כלי הדם בעת מעבר משכיבה לעמידה. כיווץ זה מאפשר לכלי הדם להתגבר על כוח המשיכה ולשמור על אספקת דם תקינה למוח גם בזמן עמידה. בחולי סוכרת, עקב פגיעה במערכת זו, ישנה נטייה לירידה של לחץ הדם בעת מעבר משכיבה לעמידה.

 

הטיפול המומלץ: טיפול להורדת לחץ דם בחולים אלו עשוי לגרום לירידה חדה של לחץ הדם בעת מעבר משכיבה לעמידה, שעשויה לגרום לסחרחורות ואף עילפון. זו הסיבה שבחולי סוכרת, חשוב לבצע מדידה של לחץ הדם בשכיבה, ישיבה ועמידה לפני תחילת הטיפול התרופתי. במידה ואכן נצפית ירידה חדה בלחץ הדם בעת מעבר משכיבה לעמידה - יש להפחית את מינון התרופות להורדת לחץ הדם.

 

הכליות

 

מערכת נוספת הנוטה להיפגע בחולי סוכרת הנה הכליות. הפגיעה הראשונית בחולי סוכרת הנה פגיעה בנימיות הדם העדינות האחראיות לסינון הדם, הנקראות בלשון מקצועית גלומרולים. הואיל ומערכת הסינון נפגעת, מתחילים להופיע בשתן חומרים שבדרך כלל אינם מופרשים בשתן והעיקרי שבהם הנו החלבון. הופעת חלבון בשתן, אפילו בכמות קטנה, הנו סימן ראשוני לפגיעה בכליות בחולי סוכרת. בהמשך, מופיעה כמות גדולה יותר של חלבון ולבסוף מתפתחת פגיעה בלתי הפיכה בתפקוד הכליות.

 

הטיפול המומלץ: מעכבי האנזים המהפך וחוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2 הוכחו כיעילים בעיכוב הפגיעה בכליות בחולים המפרישים כמויות קטנות של חלבון בשתן, וכן בהפחתת כמות החלבון. לכן, בחולים עם סוכרת ועדות לפגיעה בכליות, יש מקום להתחיל טיפול בתרופות אלה, גם אם אינם סובלים מיתר לחץ דם. בחולים הסובלים גם מיתר לחץ דם, בוודאי שזו התרופה המומלצת הואיל והיא משיגה מטרה כפולה.

 

עודף משקל

 

אחד הגורמים המרכזיים לסוכרת מסוג 2 הנו עודף משקל. עודף המשקל גורם לעמידות של הרקמות לאינסולין ולמרות שהלבלב מנסה להגביר את ייצור האינסולין בתגובה לעמידות הרקמתית, רמות הסוכר עולות בהדרגה.

 

הטיפול המומלץ: פרט לסוכרת, עודף משקל הוא גורם סיכון גם ליתר לחץ דם. בחולים הסובלים גם מעודף משקל, גם מסוכרת וגם מיתר לחץ דם, חשוב לעשות מאמצים כבירים על-מנת להשיג ירידה נאותה במשקל. חולי סוכרת משתייכים לקבוצת אוכלוסייה שבה איזון לחץ הדם חשוב במיוחד, תוך שאיפה להגיע לערכי לחץ דם הנמוכים מ-130/80 ממ"כ.

 

תרופות יתר לחץ דם לחולי סוכרת

 

חולי סוכרת מגיבים פחות טוב לטיפול תרופתי להורדת לחץ דם, ונזקקים בדרך כלל ליותר משלוש תרופות במקביל. חשוב לזכור לאזן את רמות הסוכר באופן שה-HbA1C (ההמוגלובין המסוכרר) יהיה נמוך משבעה אחוזים, ואת פרופיל השומנים באופן שהכולסטרול ה"רע" (LDL-Cholesterol) יהיה נמוך מ-100 מ"ג/ד"ל ובנוסף לקחת אספירין.

 

מומלץ: הטיפול המועדף לחולי סוכרת הסובלים מיתר לחץ דם הוא במעכבי האנזים המהפך, או חוסמי הקולטן לאנגיוטנסין 2, מינון נמוך של משתנים וחוסמי סידן. בעת הצורך ניתן להוסיף חוסם בתא וחוסם אלפא. (להרחבה על התרופות ליתר לחץ דם)

 

לא מומלץ: חוסמי בתא משפיעים לרעה על עמידות הרקמות לאינסולין ומרעים גם את פרופיל השומנים. חוסמי בתא עשויים גם למסך את התופעות של ירידת סוכר ולהוביל לתופעות לוואי חמורות מהטיפול בסוכרת. לכן, חוסמי בתא אינם מהתרופות הראשונות שיש לבחור לחולה סוכרת. יחד עם זאת לעיתים די קרובות הדופק בחולה סוכרת הוא מהיר ורק טיפול בחוסמי בתא יעזור להאט את הדופק ולאזן את לחץ הדם.

 

 

לקריאה נוספת על לחץ דם בחולי סוכרת



אלון גרוסמן הוא רופא בכיר במחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי רבין קמפוס בילינסון. אהוד גרוסמן הוא מנהל המחלקה לרפואה פנימית במרכז הרפואי שיבא בתל השומר