מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםהכל על נוירופתיה סוכרתית

הכל על נוירופתיה סוכרתית

מהם הסוגים השונים של נוירופתיה סוכרתית? מה ההבדל בין נוירופתיה סנסורית לנוירופתיה מוטורית? מה התסמינים של נוירופתיה סוכרתית? האם יכולה להיות פגיעה עצבית ללא תסמינים? איך מאבחנים? וכיצד מטפלים ומצמצמים נזקים? מדריך


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אחד הסיבוכים השכיחים של מחלת הסוכרת היא פגיעה במערכת העצבים הקרויה בעגה הרפואית 'נוירופתיה סוכרתית' - קבוצה של הפרעות של מערכת העצבים שנגרמות על רקע מחלת הסוכרת.

 

פגיעה עצבית אצל סוכרתיים עלולה להתרחש בכל איבר בגוף, לרבות במערכת העיכול, הלב ואיברי המין, אך לרוב היא משפיעה על הגפיים ומאופיינת בתסמינים כגון תחושות עקצוץ, שריפה, הירדמות, כאב, חולשה, עיכוב ברפלקסים ואף אובדן תנועתיות בגפיים. לעיתים נוירופתיה סוכרתית קיימת ללא תסמינים. 

 

כמה סובלים מנוירופתיה סוכרתית?

 

ההערכות ממחקרים הן כי לא פחות מ-60% עד 70% מהאנשים עם סוכרת מפתחים פגיעה עצבית כלשהי, כשהסיכון עולה עם הגיל וככל שמשך המחלה ארוך יותר, כששיעור הנוירופתיה הסוכרתית גבוה במיוחד בקרב אנשים שמתמודדים עם סוכרת כבר למעלה מ-25 שנים. כמו כן, התופעה נפוצה יותר בקרב סוכרתיים שמתקשים לשמור על רמות מאוזנות של סוכר (גלוקוז) בדם, וכן סוכרתיים עם עודף משקל, יתר לחץ דם, סיבוכים בתפקוד הכליות ורמות גבוהות של שומנים בדם.

 

במחקר ישראלי שבוצע במרפאת הסוכרת במרכז הרפואי לין של הכללית בחיפה, ופורסם ביוני 2006 בכתב העת IMAJ, נמצא כי מהתופעה סובלים 10.4% מחולי הסוכרת עם תסמונת מטבולית ו-7.5% מקרב חולי הסוכרת ללא התסמונת, ומחקר ישן יותר שנערך בנתניה ופורסם עוד במארס 1991 העלה שיעור של 23.4% חולי סוכרת שמדווחים על נוירופתיה סוכרתית, אולם מחקרים מהעולם אומדים כאמור את התופעה כנפוצה הרבה יותר.

 

סוגים של נוירופתיה סוכרתית

 

בעולם הרפואה מקובל לסווג נוירופתיה סוכרתית לארבעה סוגים עיקריים:

 

נוירופתיה פריפרית

 

נוירופתיה פריפרית (Peripheral Neuropathy) - הקרויה גם נוירופתיה רב-עצבית סימטרית רחיקנית (Distal Symmetric Polyneuropathy) - היא הנוירופתיה השכיחה ביותר בקרב חולי סוכרת. סוג זה מאופיין בכאבים או אובדן תחושה בכפות הרגליים, הרגליים, כפות הידיים והזרועות, כשלרוב הרגליים נפגעות לפני הידיים.

 

תסמיני נוירופתיה פריפרית כוללים תחושות עקצוץ או שריפה, כאבים חדים, רגישות קיצונית למגע ואפילו למגע קל ואובדן יציבות וקואורדינציה – שלרוב מוחמרים בלילות. נוירופתיה פריפרית עלולה להוביל לחולשת שרירים ואובדן רפלקסים וכך לקשיי הליכה. עם זאת, היא עשויה שלא לגרום לתסמינים. 

 

נוירופתיה אוטונומית

 

נוירופתיה אוטונומית (Autonmic Neuropathy) היא כזו הגורמת לשינויים בתפקוד מערכת העיכול ודרכי השתן, הפרעות בתפקוד המיני וסיבוכים בכליות וכן בראייה. לעתים נוירופתיה אוטונומית מובילה להעדר תסמינים מתריעים במצבים מסוכנים של רמות סוכר נמוכות בדם – מצב המכונה היפוגליקמיה לא מודעת.

 

נוירופתיה אוטונומית עלולה גם לגרום לנזקים לעצבים השולטים על הלב ומווסתים את לחץ הדם ולגרום לפגיעות באיברים פנימיים נוספים כגון הריאות ובלוטות הזיעה.

 

נוירופתיה פרוקסימלית

 

נוירופתיה פרוקסימלית (Proximal Neuropathy) הקרויה גם נוירופתיה שמקורה במקלעת המותנית (Lumbosacral Plexus Neuropathy), נוירופתיה פמוראלית (Femoral Neuropathy) ואמיוטרופיה סוכרתית (Diabetic Amyotrophy) גורמת לכאבים בירכיים, אגן הירכיים, מפרק הירך והעכוז ומובילה לחולשה ברגליים, לרוב רק בצד אחד של הגוף, בהבדל מנוירופתיה פריפרית המלווה לרוב בתסמינים סימטריים בשני צדי הגוף. נוירופתיה פרוקסימלית מאפיינת בעיקר חולים עם סוכרת סוג 2 וחולים מבוגרים. 

 

נוירופתיה מקומית/ חד עצבית מוקדית

 

נוירופתיה מקומית או חד עצבית מוקדית הקרויה בלעז נוירופתיה פוקאלית (Focal Neuropathy) לרוב מופיעה בפתאומיות ולא בהדרגה ומלווה בחולשה בעצב אחד או בקבוצת מערכת העצבים המובילה לחולשה פתאומית או כאבים, כשכל עצב בגוף עלול להיפגע במסגרת אבחנה זו, אם כי הפגיעות האופייניות מורגשות בראש, הגו (הטורסו) או הרגליים.

 

התופעה מלווה לרוב בקושי במיקוד הראייה (פוקוס), ראייה כפולה, תחושת גרד מאחורי אחת העיניים, שיתוק בצד אחד בפנים (פציאליס, Bell's Palsy), כאבים קשים בגב תחתון או באגן, כאבים בקדמת הירכיים, כאבים בחזה, בבטן או בצדי החזה, כאבים בכף הרגל או בקדמת הקרסול וכאבי חזה או בטן שעשויים להיות מאובחנים בטעות כאירוע לבבי או לחילופין כדלקת בתוספתן (אפנדציט).

 

התופעה לרוב מאפיינת חולי סוכרת מבוגרים, ולמרות שהיא נחשבת לפתאומית ומפחידה, הכאבים לרוב חולפים כעבור שבועות עד חודשים מבלי להותיר נזק בלתי הפיך.

 

בקהילה הרפואית יש המסווגים נוירופתיה סוכרתית באופן שונה:

 

לפי סיווג זה – נוירופתיה פריפרית למעשה נחלקת לשלושה סוגים: נוירופתיה סנסורית – המתבטאת בכאב ותחושות נוספות ונוירופתיה מוטורית – המשפיעה על פעולות מוטוריות, ונוירופתיה מוטו-סנסורית – המשפיעה על שני אלה יחד, כשכל שלושת הסוגים הללו משפיעים על פעולות רצוניות, ואילו מעבר אליה – נוירופתיה אוטונומית משפיעה על פעולות בלתי רצוניות בגוף, למשל פעולת הלב, הקיבה, המעי ושלפוחית השתן.

 

נוירופתיה סנסורית

 

נוירופתיה סנסורית (Sensory Neuropathy) מתפתחת בעצבי התחושה שמשגרים מידע למוח על תחושות (sensations) מאזורים שונים בגוף, למשל תחושות קור וחום, תחושות של מרקם וטקסטורה, תחושות כאב ועוד.

 

נוירופתיה סנסורית היא הסוג השכיח ביותר של נוירופתיה סוכרתית ולפי הערכות סובלים ממנה מעל למחצית מהסוכרתיים, והיא סוג הנוירופתיה המתבטא בכאבים שמאפיינים אנשים עם סוכרת. הסכנה הגדולה במצב של נוירופתיה סנסורית היא אובדן תחושתי באזורים בהם המחלה מתפתחת שעלול להוביל להחמרה של פצעי סוכרת באותם אזורים ולהתפתחות זיהומים וכיבים (למשל במקרה של כף רגל סוכרתית) שעלולים להסתיים בכריתת גפה.

 

ההמלצות הרפואיות המקובלות קוראות לביצוע בדיקה נוירולוגית לקיומה של נוירופתיה סנסורית לכל מאובחן חדש בסוכרת סוג 2 וחמש שנים לאחר האבחנה בסוכרת סוג 1. שכיחות התופעה עולה בעיקר במצבים של חוסר איזון ברמות הסוכר בדם ועם השנים שחלפו מאז האבחנה.

 

נוירופתיה סנסורית עשויה להתבטא כאמור בתחושות כאב, וכן בתחושות נימול ועקצוץ באזורים שונים בגוף – ועלולה להוביל למצב של חוסר יכולת לחוש בחום או קור או בכאב או בכל תחושה אחרת שמשפיעה על האזור הפגוע. מחקרים העלו כי מספר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם עלולים להוביל גם לנוירופתיה סנסורית, לרבות השמנה, עישון סיגריות, רמות גבוהות של שומנים בדם ויתר לחץ דם.

 

ידועים מספר סוגים ספציפיים של נוירופתיה סנסורית: נוירופתיה דיסטאלית (Distal Neuropathy) המתפתחת בעצבי הידיים/ הרגליים, שהיא ברוב המקרים סימטרית בשני צידי הגוף – אם כי עשויה גם להופיע בצד אחד בלבד, וכן נוירופתיה פמורלית (Femoral Neuropathy) שנחשבת לכואבת במיוחד ומתפתחת בעצב באזור הירך, ויכולה להיות סימטרית בשני צידי הגוף או להתפתח ברגל אחת בלבד.

 

נוירופתיה מוטורית

 

נוירופתיה מוטורית (Motor Neuropathy) מתפתחת בעצבים שמשגרים מידע לשרירים ששולטים בתנועות המוטוריות של הגוף. נוירופתיה מוטורית נדירה כסוג של נוירופתיה סוכרתית, וכשהיא מתפתחת, היא לרוב מופיעה באופן סימטרי בעצבים פריפריים בגפיים בשני צידי הגוף, ועלולה להוביל לקשיים מוטוריים, לרבות קשיים בהליכה ו/או צליעה במקרה של פגיעה בעצבים ברגליים או קשיים באחיזה, הזזת אצבעות ומוטוריקה עדינה (כפתור כפתורים) במקרה של פגיעה בעצבים בידיים.

 

אחד הסוגים הספציפיים שנחשב לשכיח ביותר אצל סוכרתיים עם נוירופתיה מוטורית קרוי 'אמיטרופיה סוכרתית' (Diabetic Amyotrophy) שמשפיע על עצב הירך וגורם לרוב לחולשה וכאב באזור זה, והוא עשוי להופיע באופן סימטרי בשני צידי הגוף או ברגל אחת בלבד.

 

נוירופתיה מוטו-סנסורית

 

נוירופתיה 'מוטו-סנסורית' או 'סנסו-מוטורית' היא למעשה שילוב של נוירופתיה סנסורית ומוטורית יחד אצל אותו המטופל.

 

מעבר לסיווגים אלו – במידה והערכה רפואית מעלה כי רק עצב אחד פגוע בגוף – התופעה עשויה להיות מכונה 'מונו-נוירופתיה' (mononeuropathy), ובמידה ומזוהה פגיעה במספר עצבים – התופעה מסווגת כ'פולי-נוירופתיה' (polyneuropathy). במקרים רבים פולינוירופתיה מבטאת נוירופתיה משולבת – סנסורית ומוטורית.

 

מעבר לסוגים המרכזיים, קיימים סוגים נוספים של נוירופתיה סוכרתית: 

 

תסמונות לחץ נוירופתי עצבי

 

אנשים עם סוכרת לעתים מפתחים תסמונות המאפיינות בלחץ עצבי (Nerve Compression Syndrome) הקרויות גם 'לחץ נוירופתי' (Compression Neuropathy), כשהשכיחה שבהן היא תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal Tunnel Syndrome) – המאופיינת בנימול, כאבים וחולשה בכף היד שמקורם בלחץ על העצב המדיאני האחראי על תחושה בכף היד עקב היצרות התעלה הקרפלית שבשורש כף היד שעצב זה עובר בה.

 

נוירופתיה בעקבות טיפול בסוכרת

 

אחד הסוגים הנדירים של נוירופתיה סוכרתית היא כזו הנגרמת על רקע הטיפול לאיזון רמות הסוכר בדם הניתן לאנשים שאובחנו עם סוכרת. נוירופתיה בעקבות טיפול בסוכרת, המכונה בלעז Treatment Induced Neuropathy in Diabetes, המכונה גם 'אינסולין נוירוטיס' (Insulin Neuritis), מתבטאת בהתפתחות פגיעה במערכת העצבים הנלווית לשיפור באיזון רמות הסוכר בדם הודות לטיפול תרופתי לסוכרת, לרוב טיפול בהורמון האינסולין

 

מחקר אמריקאי שפורסם בינואר 2015 בכתב העת Brain העלה כי הסיכון לתופעה גדל ככל שמורגשת ירידה דרסטית יותר ברמות ההמוגלובין המסוכרר בדם בעקבות הטיפול בסוכרת.

 

גורמים לנוירופתיה סוכרתית

 

הסיבות להתפתחות נוירופתיה סוכרתית משתנות בהתאם לסוג הפגיעה העצבית ממנה סובל המטופל, כשבין הגורמים שנקשרו במחקרים לתופעה ניתן למנות רמות גבוהות של שומנים בדם, רמות נמוכות של הורמון האינסולין, פגיעה בכלי דם המוליכים חמצן ורכיבים החיוניים לתפקוד תקין של מערכת העצבים, דלקתיות במערכת העצבים, נטייה גנטית למחלות של מערכת העצבים, אורח חיים לא בריא הכולל עישון ושתיית אלכוהול, וכן פגיעות מכאניות בעצבים כגון תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal Tunnel Syndrome).

 

תסמינים של נוירופתיה סוכרתית

 

לנוירופתיה סוכרתית מקושרים מספר תסמינים המשתנים בהתאם לעצבים הפגועים, כשבחלק מהמקרים הפגיעה במערכת העצבים כלל אינה מלווה בתסמינים כלשהם.

 

התסמין הראשון המשויך לנוירופתיה סוכרתית הוא לרוב תחושת רדימות, שריפה, עקצוץ או כאב ברגליים. התסמינים לרוב קלים בשלב הראשון, מאחר שהנזק למערכת העצבים מתפתח בהדרגה במשך מספר שנים, כשמקרים קלים עשויים שלא להתגלות כלל, ולהתפתח לכדי תסמינים שמפריעים לתפקוד כשהנזק לעצבים כבר נרחב. בחלק מהמקרים, בעיקר במקרים של נוירופתיה מקומית, תסמינים קשים עשויים להופיע באופן פתאומי. 

 

התסמינים עשויים לערב סוגים שונים של עצבים – חישתיים, מוטוריים ואלו של מערכת העצבים האוטונומית המקשרת בין מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה) לבין בלוטות, שרירים חלקים, שרירי הלב וכלי דם בגוף.

 

ככלל, שורת התסמינים של נוירופתיה סוכרתית כוללת רדימות, עקצוץ, שריפה וכאב באצבעות הרגליים או כפות הרגליים, הרגליים, הידיים, הזרועות ואצבעות הידיים או כפות הידיים; חולשת שרירים בידיים או ברגליים; תסמינים הקשורים למערכת העיכול כמו בחילות והקאות; שלשולים או עצירות; סחרחורות או תחושת עילפון על רקע צניחה בלחץ הדם אחרי עמידה או ישיבה; הפרעות במתן שתן; בעיות בתפקוד המיני בקרב גברים ויובש וגינאלי בקרב נשים; וחולשה כללית.

 

כאב מלווה 40% עד 50% מהסובלים מנוירופתיה סוכרתית, בהשוואה ל-10% עד 20% מחולי סוכרת בכללותם. כשחומרת הכאב של נוירופתיה סוכרתית גבוהה במיוחד ופוגעת באיכות חיי המטופל ובתפקוד היומיומי, הוא עשוי להיות מאובחן בתסמונת הקרויה 'נוירופתיה סוכרתית כואבת' ובלעז PDN (קיצור של Painful Diabetic Neuropathy).

 

מחלות נלוות לנוירופתיה סוכרתית

 

לנוירופתיה סוכרתית עשויים להתלוות לעתים אובדן במשקל וכן מצוקה נפשית ובייחוד דיכאון. במחקר בריטי שנערך בקרב 522 חולי סוכרת סוג 1 וסוג 2 הסובלים מנוירופתיה סוכרתית, שפורסם באוקטובר 2005 בכתב העת Diabetes Care, נמצא כי ככל שדרגת החומרה של הנוירופתיה גבוהה יותר, כך גדל הסיכון להתפתחות תסמיני דיכאון בקרב המטופלים.

 

לצד מחלת עורקים פריפריים שגורמת להיצרות כלי הדם לרגל ועלולה להוביל להפסקת אספקת החמצן לכפות הרגליים ולהיווצרות נמק, נוירופתיה סוכרתית מהווה אף היא גורם סיכון להתפתחות כף רגל סוכרתית. פגיעה במערכת העצבים ברגליים עשויה לגרום לאובדן תחושה בכפות הרגליים ולהעדר התראה מפני פגיעות. פגיעה שכזו עשויה להוביל גם לפגיעה בשרירי הרגליים ולהפעלת לחצים והתפתחות עיוותים בכפות הרגליים.

 

איך מאבחנים נוירופתיה סוכרתית?

 

אבחון נוירופתיה סוכרתית מבוצע באמצעות בדיקה גופנית ובחלק מהמקרים בדיקה נוירולוגית של הולכה עצבית באמצעות אלקטרומיוגרפיה. 

 

בבדיקה הגופנית נבחנים לרוב לחץ הדם, קצב הלב, חוזק שרירים, רגישות לשינויי יציבה ולאור ורפלקסים. לעתים משולבים בבדיקה מבחן הקשה עם קולן באזורים שונים בגוף לבדיקת רפלקסים ובדיקת בלוטות הזיעה.

 

במהלך בדיקת הולכה עצבית באמצעות אלקטרומיוגרפיה (EMG) מחבר הבודק אלקטרודות ייעודיות לאזור העצבים והשרירים המעוצבבים אצל הנבדק ובוחן את ההולכה המוטורית והסנסורית. בשלב הראשון מחוברות אלקטרודות לעצבים ולשרירים שלידם כדי לבחון את תגובת העצב לגירויים. בהמשך נבדקת תגובת השריר לעצבוב באמצעות גירוי חשמלי של העצב ובדיקה האם השריר התכווץ ובאיזו עוצמה. בהמשך מתבצעת בדיקת הולכה סנסורית שבה מגרים עצב תחושתי המתחיל בעור ובוחנים את קיום הולכה הסנסורית דרך סיבי העצב ואת מהירותה.

 

על פי ההמלצות הקליניות יש לבצע אבחון לנוירופתיה סוכרתית מיד עם האבחון בסוכרת סוג 2, שכן סוכרת זו עשויה להתפתח במשך שנים כסוכרת סמויה ולערב פגיעות עצביות לא מורגשות, וכן לבצע אבחון לנוירופתיה סוכרתית חמש שנים לאחר אבחון סוכרת סוג 1 (סוכרת נעורים).

 

לעתים משולבת בתהליך האבחוני גם בדיקת אולטרה סאונד לאזורים שונים בגוף כדי לאמוד נזקים תפקודיים על רקע פגיעה עצבית, למשל אולטרה סאונד של הכליות ודרכי השתן.

 

מעבר לכך, לאנשים עם סוכרת מומלץ ככלל על בדיקות לאבחון כף הרגל אחת לשנה, כשההמלצה משמעותית במיוחד לאנשים עם נוירופתיה סוכרתית. בבדיקה זו נבחנים לעומק העור, השרירים, העצמות, זרם הדם והתחושה בכפות הרגליים, כדי לזהות שינויים שעלולים להעיד על נזק מתפתח לכדי כף רגל סוכרתית – שינויים שניתנים לרוב לטיפול בשלבים מוקדמים כדי למנוע התפתחות נמק ואת הצורך בקטיעה.

 

איך מטפלים בנוירופתיה סוכרתית?

 

הטיפול בנוירופתיה סוכרתית כולל מספר מרכיבים, ובראש - איזון מחלת הסוכרת (איזון של רמות הסוכר בדם) שבולם את הידרדרות הפגיעה העצבית ובנוסף מניעת גורמי סיכון נוספים לתופעה כגון יתר לחץ דם ועודף שומנים בדם, ובמקביל צמצום הנזק למערכת העצבים וטיפול תרופתי נגד כאבים.

 

הכאב הנלווה לנוירופתיה סוכרתית הוא לרוב כאב נוירופתי (ממקור עצבי), ובמצבים אלו הוכחה יעילותן של מספר קבוצות של תרופות לשיכוך כאב, לרבות תרופות מסוימות נגד דיכאון מקבוצת נוגדי דיכאון טריציקליים וממשפחות SNRI ו-SSRI, וכן תרופות נוגדות פרכוסים מהדור הישן ומהדור החדש ותרופות ממשפחת האופיאטים. התרופות פרגבלין (ליריקה) ודולוקסטין (סימבלטה) מאושרות על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) להתוויה ספציפית של טיפול בכאב נוירופתי פריפרי.

 

ככלל, לפי ההנחיות של האגף למדיניות רפואית בהסתדרות הרפואית לטיפול בכאב על רקע נוירופתיה סוכרתית, קו הטיפול הראשון ניתן בנוגדי דיכאון טריציקליים, קו הטיפול השני בפרגבלין, דולוקסטין או גבפנטין, ויש לנסות את כל התרופות בקו שני לפני מעבר לקו הטיפול השלישי, הכולל אופיאטים חזקים או שילובים של התרופות טרמדול וונפלקסין. לעתים מותאם לאנשים עם כאב נוירופתי שילוב של כמה משככי כאבים יחד. (עוד על התרופות לכאב נוירופתי

 

הטיפול בקנביס רפואי לסובלים מכאב נוירופתי, לרבות חולי סוכרת, מאושר על ידי משרד הבריאות תחת מגבלות שונות, ורק בהמלצת רופא כאב ולאחר מיצוי הטיפולים התרופתיים השונים וטיפול של שנה לפחות על ידי רופא כאב, ולאחר שלילת התוויות נגד לקנביס הכוללות נטייה להתמכרויות ומצבים פסיכוטיים בעבר.

 

מעבר לכך, לסוכרתיים עם כאב נוירופתי מותאמות לעתים תרופות לאלחוש העור בעיקר לרגליים, לרבות משחת קפסציאין (זוסטירקס) המיועדת למריחה מקומית או מדבקות לידוקאין 5% לאלחוש העור שאינן רשומות בישראל ומיובאות לארץ במסלול טופס 29ג'. לעתים מותאם גם טיפול בלידוקאין בעירוי תוך ורידי אחת לכמה שבועות להקלה על כאב נוירופתי. גם מתן של ניטרטים מסוג Nitroglycerine בתרסיס או מדבקות עשוי להקל בכאבי רגליים.

 

מחקרים מסוימים מצביעים על יעילותה של חומצה אלפא-ליפואית הנמכרת כתוסף תזונה בהקלה על תסמיני כאב נוירופתי ואף בשיפור תפקוד מערכת העצבים.

 

טיפולים משלימים המקלים על כאב נוירופתי, לפי המכון הלאומי לסוכרת ומחלות דרכי העיכול והכליות בארה"ב (NIDDK) כוללים פיזיותרפיה, אקופונקטורה (דיקור סיני) וביופידבק.

 

להקלה בתסמינים של מערכת העיכול הנלווים לנוירופתיה סוכרתית מומלץ לרוב על אכילת ארוחות רבות יותר ביום במנות קטנות וצמצום סיבים תזונתיים ושומנים במזונות. לעתים משולב גם טיפול תרופתי לזירוז העיכול ומניעת עצירות, לרבות בתרופות מטוקלופרמיד (פראמין) והאנטיביוטיקה אריתרומיצין או לחילופין טיפול אנטיביוטי נגד שלשולים. להקלה בסחרחורות מומלץ לעתים על הגבהת הראש במיטה ועל טיפול בתרופות ליתר לחץ דם ופיזיותרפיה המקלה על חולשת שרירים והפרעות קואורדינציה.

 

טיפולים תרופתיים נוספים מותאמים להקלה על סיבוכים בדרכי השתן והפרעות בתפקוד המיני.

 

מניעת סיבוכים של נוירופתיה סוכרתית

 

הסובלים מסוכרת נוירופתית נדרשים לשמור על כפות רגליהם כדי להימנע מסיבוכים, ועל פי המלצות המכון הלאומי לסוכרת ומחלות דרכי העיכול והכליות בארה"ב (NIDDK) יש:

 

- לנקות את הרגליים מדי יום במים חמימים (לא חמים מדי) וסבון, מבלי להטביע את הרגליים בדלי, ובהמשך לייבש את הרגליים ובין האצבעות. 

 

- לבחון את כפות הרגליים ובין האצבעות מדי יום לשינויים בעייתיים, לרבות אדמומיות, נפיחויות, חתכים ולפנות לטיפול רפואי במקרה ומאותר סיבוך.

 

- להשתמש בקרם לחות לרגליים, אך לא בין האצבעות.

 

- לנקות את הרגליים באבן ספוג אחרי מקלחת או אמבטיה.

 

- לקצוץ ולשייף את ציפורני הרגליים מדי שבוע או מתי שיש צורך. 

 

- להקפיד לנעול נעליים או נעלי בית כל העת כדי להימנע מפציעות, כשגרביים עבות מסייעות אף הן למנוע נזקים לעור כף הרגל. 

 

- לנעול נעליים שמאפשרות תנועה לאצבעות כף הרגל, ולהתרגל בהדרגה לנעליים חדשות.

 

- לטיפול בכף הרגל ניתן להתייעץ עם רופא פודיאטר המומחה לכפות רגליים.
 

 

בהכנת הכתבה סייע פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת במרכז הרפואי וולפסון בחולון ויו"ר הועדה למניעת סיבוכי סוכרת ולמניעתה במועצה הישראלית לסוכרת, לשעבר נשיא האגודה הישראלית לסוכרת

 

 

עדכון אחרון: יולי 2018

מחקר חדש מראה יעילות אלקטרו-אקופונקטורה במניעת כאבי נאורופתיה

מיא
21/06/18 14:13

עוד תופעת לוואי שחשוב להזכיר למרות שלא נעים לדבר עליה (אבל על מה כן נעים לדבר עם המחלה הזו?) היא אין אונות בגלל נוירופטיה סוכרתית. זה יותר בולט בגברים אבל קיים גם בנשים כאשר מתרחשת איבוד תחושה. לא נעים, אבל חשוב לדעתי להזכיר כי יש סוכרתיים שזה קורה אצלם והם לא מקשרים בין הסוכרת לבין האיבוד תחושה או אונות.