מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן שלפוחית השתן

מנהלי קהילה

דר-דניאל-קייזמן
דר-דניאל-קייזמן
ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). מומחה ברפואה פנימית, אונקולוגיה רפואית, ובאונקולוגיה של הערמונית, שלפוחית השתן, כליות ואשכים. בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, התמחה ברפואה פנימית ובאונקולוגיה רפואית במרכז הרפואי תל אביב. התמחה בגידולי דרכי השתן במרכז הסרטן המוביל ג'ונס הופקינס בארצות הברית. חבר באיגודים אונקולוגיים בארץ ובעולם, הינו חוקר ראשי במחקרים בסיסיים וקליניים רבים ושותף במחקרים בינלאומיים בתחומי סרטן הערמונית, כליה, כיס השתן ואשכים. מחקריו פורסמו בעיתונים רפואיים מובילים והוצגו בעשרות כנסים בין לאומיים.
כמוניסרטן שלפוחית השתןמדריכיםסרטן שלפוחית השתן: המעקב הרפואי לאחר הטיפולים

סרטן שלפוחית השתן: המעקב הרפואי לאחר הטיפולים

מה משטר הבדיקות המומלץ בתום הטיפולים לסרטן שלפוחית השתן? מהם תמרורי האזהרה שמחייבים פנייה לרופא? ואיך אפשר להפחית את הסיכון לגידול חוזר? מדריך


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בתום הטיפול בסרטן שלפוחית השתן נזקקים המטופלים למעקב רפואי כדי לזהות מקרים של הישנות (הופעה חוזרת) של הגידול הסרטני, התפשטות הגידול או התפתחות גידול סרטני חדש באזור אחר בגוף.

 

ככלל, באנשים עם סרטן שטחי בשלפוחית השתן – שהוא הגידול השכיח המהווה כ-70% מהמקרים של סרטן שלפוחית השתן – יש סיכויים גבוהים לחזרה של גידולים שטחיים במהלך החיים, ולפי מחקרים, בכ-70% מחולים אלו יתפתחו גידולים חוזרים, אם כי ברוב המקרים הגידולים החוזרים אף הם שטחיים ולא מסכני חיים. שיעור החולים שבהמשך הגידולים שלהם הופכים לחודרניים נע בין 15% ל-40%.

 

המעקב במרפאה 

 

"המעקב אחר חולים בסרטן שלפוחית השתן נעשה לרוב בהתאם לסוג הגידול", מסביר ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר ומנהל קהילת סרטן שלפוחית השתן ב'כמוני': כשמדובר בגידול שטחי – המעקב נעשה על ידי אורולוג וכולל באופן תקופתי בדיקת ציטולוגיה בשתן, בדיקת ציסטוסקופיה, ובדיקות הדמיה לפי צורך. בגידול חודרני – המעקב מבוצע על ידי אונקולוג באמצעות בדיקות הדמיה – בדיקת סי.טי או PET סי.טי, וכן על ידי אורולוג – באמצעות בדיקת ציטולוגיה בשתן וציסטוסקופיה תקופתיים. 

 

הסיכויים לחזרה של סרטן שלפוחית השתן גבוהים בעיקר בשנתיים הראשונות לאחר תום הטיפול במחלה, אולם מחלק מהחולים נדרש מעקב רפואי קבוע וסדיר למספר שנים, כדי לשלול מצב של גידול חוזר או גידול חדש.

 

הרופא המטפל יקבע את תדירות המעקב הנדרשת בהתאם למצב הרפואי. לפי הנחיות איגוד חקר הסרטן הבריטי, ההחלטה על מספר המעקבים הנדרש תלויה בסיכון לפתח סרטן חוזר. קיימות מספר שיטות כדי לאמוד את הסיכון לסרטן שלפוחית חוזר בהתאם לשלב הסרטן המקורי, למשל כלי חישובי Nomogram אמריקאי שפותח על ידי המרכז לסרטן סלואן קטרינג בניו יורק, המיועד לחולים שעברו כריתת גידול שטחי בשלפוחית השתן. לפי ההנחיות הבריטיות, לחולים עם סיכון נמוך לגידול חוזר יש לבצע כעבור שלושה חודשים מתום הטיפול ציסטוסקופיה, ובהמשך כעבור שנה בדיקה נוספת, שעשויה להיות האחרונה.

 

עם זאת, לחולים המוגדרים בסיכון בינוני נדרשת בדיקת ציסטוסקופיה כעבור 3 ו-9 חודשים לאחר תום הטיפול, וכן כעבור שנה וחצי, ובהמשך אחת לשנה – לעתים עד חמש שנים לאחר תום הטיפול ולעתים לתקופה ממושכת יותר, בהתאם לממצאים ולמצב הרפואי. לחולים עם סיכון גבוה לגידול חוזר, נדרשת בדיקת ציסטוסקופיה כל שלושה חודשים בשנתיים הראשונות, ובהמשך כל שישה חודשים למשך שנתיים נוספות, ובהמשך ברוב המקרים בדיקת ציסטוסקופיה אחת לשנה למספר שנים.

 

לחולים עם גידול ראשוני חודרני של השלפוחית שעברו ניתוח להסרה מלאה של שלפוחית השתן – ציסטקטומיה, נדרש מעקב אצל אונקולוג לביצוע בדיקת הדמיה חצי שנה לאחר הניתוח, ובהמשך אחת לשנה, לעתים לכל החיים.

 

בדיקות המעקב אצל האורולוג והאונקולוג כוללות גם בדיקה גופנית ובדיקה למחלות נוספות. הבדיקה הגופנית כוללת בין השאר בדיקת בטן לאיתור גושים ואמדן גודל הכבד, והערכת קשריות הלימפה מוגדלות. לחולים שעברו ניתוח להסרה מלאה של שלפוחית השתן מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות אצל רופא המשפחה. 

 

בנוסף, מחלימים מסרטן שלפוחית השתן עשויים לסבול מתופעות לוואי לאורך זמן על רקע ניתוחים להסרת הגידול – ובעיקר הניתוחים הנרחבים המאפיינים חולים עם סרטן חודרני בשלפוחית, כמו הסרה מלאה של שלפוחית השתן (ציסטקטומיה) שעשויה להיות מלווה בדליפת שתן, הפרעות במתן שתן ואין אונות. במצבים אלה נדרש המשך מעקב אצל האורולוג לטיפול בתופעות אלה במידת האפשר, בין השאר באמצעות תרופות או ניתוחים חוזרים. במידה ולא ניתן לבצע ניתוח חוזר או שתופעות אלה נמשכות, ניתן להשתמש באביזרים שונים להקלה בהן, כגון שימוש בפדים לספיגת השתן הדולף או חיבור קטטר לניקוז השתן הדולף לאורך היממה.

 

תמרורי אזהרה

 

תקופת המעקב בתום הטיפול בסרטן שלפוחית השתן דורשת תשומת לב רבה גם מצד המטופל, ומומלץ לפנות באופן יזום לטיפול רפואי ולא להמתין לתורי המעקב במידה ומופיעים תסמינים העלולים להעיד על התפתחות גידול סרטני חוזר בשלפוחית השתן, ובעיקר:

 

-          דם בשתן (המטוריה)

 

-          צורך למתן שתן לעתים קרובות מדי

 

-          תחושת צריבה במתן שתן

 

-          כאבים באזור הרקטום, רצפת האגן או אזור הכסל שבצד הגוף – בין הבטן לגב

 

-          אובדן תיאבון

 

-          אובדן משקל

 

הטיפול בסרטן חוזר בשלפוחית השתן

 

הטיפולים בסרטן חוזר בשלפוחית השתן, במידה ואובחן, דומים לטיפולים הניתנים לסרטן שלפוחית שתן ראשוני. 

 

הטיפול בסרטן שטחי חוזר בשלפוחית השתן ניתן באמצעות ניתוח להסרת הגידול בשלפוחית, ולאחר מכן טיפול תוך שלפוחיתי בשטיפות  BCG(תרכיב המכיל חיידקי שחפת מוחלשים) או כימותרפיה. במצבים מסוימים של גידול שטחי חוזר בשלפוחית השתן, ייעץ הרופא המטפל על ניתוח רדיקאלי לכריתת שלפוחית השתן. 

 

כאמור, סביב 25% מהמטופלים עם סרטן שטחי של שלפוחית השתן יפתחו עם הזמן סרטן חודרני יותר, החודר את רקמת שריר השלפוחית או מעבר (בשלבים 2 עד 4 של המחלה), ובמקרים אלה יינתן לחולים טיפול הדומה לטיפול בסרטן חודרני בשלפוחית השתן, הכולל ניתוח כריתת שלפוחית השתן, הקרנות ו/או טיפול תרופתי בכימותרפיה ואימונותרפיה בהתאם לסוג ולשלב המחלה.

 

הפחתת סיכון לגידול חוזר בשלפוחית השתן

 

קיימים מספר מחקרים שבחנו אמצעים העשויים להפחית את הסיכון לחזרה של הגידול הסרטני בשלפוחית השתן במהלך תקופת המעקב, אם כי כיום פרט לטיפולים בשטיפות שלפוחית השתן (BCG או כימותרפיה), אין המלצה גורפת לטיפולים מונעים עבור החולים.

 

באשר לשטיפת השלפוחית עם BCG או כימותרפיה, מחקרים שונים העלו כי טיפולים אלו הניתנים לחולים עם סרטן שטחי בשלפוחית השתן שעוברים ניתוח להסרת הגידול מסוג TURBT – מקטינים את הסיכון לגידול חוזר. כך, לדוגמה, מחקר שהוצג בכנס איגוד האורולוגים האמריקאי השנתי שנערך בבוסטון במאי 2017, ובוצע במסגרת SWOG – קבוצת מחקר הנתמכת על ידי המכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI), העלה כי בקרב חולים עם סרטן שטחי בשלפוחית השתן שעוברים ניתוח TURBT, מתן כימותרפיה מסוג גמסיטבין (Gemcitabine) בשטיפות שלפוחית לאחר הניתוח מפחיתה ב-34% את הסיכון לחזרה של הגידול, במעקב באמצעות בדיקות ציסטוסקופיה שנמשך ארבע שנים.

 

ישנם מחקרים המצביעים על כך שהפסקת עישון תורמת להפחתת הסיכון לגידול חוזר בסרטן שלפוחית השתן, ואף תורמת כידוע תרומות רבות נוספות מבחינה בריאותית. מחקרים רבים העלו כי עישון מהווה את אחד הגורמים המרכזיים לסרטן שלפוחית השתן, כשמעשנים נמצאים בסיכון גבוה עד פי 4 לפתח את המחלה, ומוערך כי 30% עד 50% ממקרי התחלואה קשורים בעישון סיגריות.

 

מחקר מאיראן שפורסם בפברואר 2012 בכתב העת International Journal of Preventive Medicine העלה כי צריכת ויטמין E מפחיתה את הסיכון לגידול סרטני שטחי חוזר בשלפוחית השתן, יתכן עקב תרומתו הנוגדת חימצון. ברם אין כיום המלצה לנטילה קבועה של הוויטמין בתקופת המעקב.

 

 

סייע בהכנת הכתבה ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא

 

 

עדכון אחרון: אוגוסט 2017