מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותויטמין A מפתח את הריאות

ויטמין A מפתח את הריאות

מחקר : לילדים של נשים שקיבלו תוספת של ויטמין A במהלך ההריון – ריאות מפותחות יותר


 

לאחרונה התפרסם בכתב העת הרפואי המוביל New England Journal of Medicine מחקר המראה שלילדים של נשים שקיבלו תוספת של ויטמין A במהלך ההריון – ריאות מפותחות יותר (ליתר דיוק – נפחי ריאה גבוהים יותר).

 

מחקר זה  מסקרן כיוון שהוא בא בעקבות כמה מחקרים מאוד מעניינים בעניין שימוש טיפולי אפשרי בנגזרות של ויטמין A במחלות ריאות. ב-1997 פרסמו בני הזוג Massaro מאוניברסיטת גורג'טאון בארה"ב (ה-NIH) מחקר שעורר הד רב. הם הראו שבחולדות עם אמפיזמה נסיונית, נגזרת של ויטמין A הנקראת all-trans retinoic acid (ובקיצור - ATRA) מסוגל לגרום לתיקון הנזק על ידי הווצרות רקמת ריאה בריאה, שממלאת את המקום של הריאה שנהרסה בתהליך הווצרות האמפיזמה. האפשרות שתרופה עשויה לגרום לצמיחת ריאה חדשה במקום ריאה שניזוקה גרמה להתרגשות רבה, לאור היישומים הרבים האפשריים במחלות ריאה שונות.

 

בקרב הקהילה המדעית והרפואית היו הסתייגיויות ממחקרים אלו. ההסתיגות העיקרית היתה שידוע שלמכרסמים (כמו חולדות ועכברים) יש יכולת צמיחה של ריאה גם בבגרות מלאה, אולם בבני אדם – אין הדבר כך.

 

בעקבות המחקר של Massaro בוצעו מחקרים נוספים בחיות – חלקם תמכו בממצאים של המחקר של הזוג Massaro, ובמחקרים אחרים לא נצפתה כל תועלת לנגזרות של ויטמין A באמפזימה נסיונית.
למרות שתוצאות מחקרים אלו לא היו חד משמעיות כלל וכלל, החלו מספר מחקרים בבני אדם הסובלים מאמפיזמה. מחקר השוואתי חשוב סיים את שלב גיוס החולים לא מזמן, ותוצאותיו צפויות להתפרסם בשנתיים הקרובות.

 

כאמור המחקר שפורסם לאחרונה מוסיף מידע חשוב לתמונה. המחקר בוצע בנפאל, שם חסר בויטמין A מאוד נפוץ. המחקר בדק את השפעת מתן תוספת ויטמין A לנשים בהריון על התפקוד הריאתי של ילדיהם. המחקר היה השוואתי – בקבוצת הטיפול הנשים טופלו בויטמין A במהלך ההריון, ואילו הנשים בקבוצת הביקורת לא קיבלו את התוספת. תפקודי הריאות נבדקו בילדים כשהגיעו לגיל 9 עד 13 שנים. כאמור נמצא שהתפקוד הנשימתי היה טוב יותר בילדים שנולדו לאמהות שקיבלו תוספת ויטמין A בהשוואה לילדים שנולדו לנשים בקבוצת הביקורת.

 

החשיבות הרבה של המחקר היא שבפעם הראשונה הראו החוקרים שלויטמין A עשוייה להיות השפעה מיטיבה על התפתחות הריאות בבני-אדם (להבדיל ממחקרים קודמים שבוצעו בחיות מעבדה).
עם זאת, נתונים אלו רחוקים מלהוכיח שויטמין A יכול לשמש טיפול יעיל לאמפיזמה או כל מחלת ריאות אחרת. ראשית – ההשפעה המיטיבה נמצאה בילדים בריאים, ולא במבוגרים חולי אמפיזמה. שנית – ההשפעה המיטיבה היתה של השלמת ויטמין A בנשים עם חסר, ולא של תוספת וטמין A מעל לרמות המקובלות באנשים עם רמת ויטמין A תקינה.

 

לסיכום – הממצאים חשובים להבנת ההשפעה של ויטמין A על ריאות בבני אדם, אך על-מנת לדעת אם ויטמין A יכול לעזור באמפיזמה, נמתין לפרסום התוצאות של המחקר שבודק שאלה זו באופן ספציפי.

 

ד"ר מייק סגל הוא מומחה למחלות ריאה, רופא בכיר במכון למחלות ריאה בביה"ח ע"ש שיבא בתל-השומר ומנהל קהילת ריאות באתר "כמוני".

 

 

למידע נוסף על אמפיזמה לחץ כאן.