מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסמדריכיםחזרה של סרטן המעי הגס

חזרה של סרטן המעי הגס

מה משפיע על הסיכון להישנות של סרטן המעי הגס? וכיצד ניתן להפחית את הסיכון שהסרטן יחזור?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

סרטן המעי הגס והחלחולת הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל – קרוב ל-3,000 גברים ונשים מאובחנים מדי שנה. עם זאת, שיעור ההשרדות הולך ועולה ועל פי נתוני משרד הבריאות עומד על כ-65%. כאשר מאבחנים את המחלה בשלבים המוקדמים שלה, מגיע שיעור ההשרדות ללמעלה מ-85%.

 

בישראל חיים כיום, על פי ההערכות, עשרות אלפי מחלימים מסרטן המעי הגס, לאחר סיום הטיפולים. בשלב זה, המטרה הינה לשוב לאורח חיים תקין ובריא. בקרב חלק מעשרות אלפי המחלימים, קיים סיכון לחזרה של המחלה. שיעורי החזרה תלויים במידה רבה בשלב הגילוי של המחלה הראשונית.

 

לאחר הטיפול, קיים החשש כי תאי סרטן מיקרוסקופיים נותרו במערכת הדם, בבלוטות לימפה או שכבר הגיעו לאיברים אחרים, לא אותרו בבדיקות ויתפתחו לכדי גידול סרטני בהמשך החיים. זוהי למעשה מטרת הטיפול הכימותרפי המשלים במצבים של גידול מוקדם שהוסר בניתוח: לצמצם את הסיכון להישנות המחלה.

 

ההגדרה הרפואית של הישנות סרטן היא: חזרה של מחלת הסרטן אחרי סיום הטיפולים ואחרי פרק זמן במהלכו לא אובחן סרטן. החזרה עשויה להיות מקומית (Local recurrence) – כאשר הסרטן חזר לאזור בו התחיל הסרטן הראשוני, אזורית (Reginal recurrence) – הסרטן אובחן כגרורות באיברים סמוכים או בבולוטות לימפה סמוכות אך עדיין לא באיברים מרוחקים, או מרוחקת – כשהסרטן אובחן כגרורות באיברים מרוחקים.

 

מחקר רחב היקף שפורסם בנובמבר 2011 בכתב העת Intermational Journal Of Cancer, בדק לראשונה את היקף תופעת הישנות המחלה לאחר 5-10 שנים ממועד הניתוח להסרת הגידול. המחקר נערך בקרב חולים שאובחנו בשלבים מוקדמים, כאשר מטרת הניתוח היתה ריפוי מסרטן המעי הגס, ולא צמצום היקף הגידול. החוקרים בחנו נתונים של 3,622 חולים בסרטן המעי הגס בצרפת, שעברו ניתוח להסרת הגידול בין השנים 1985-2000. מתוצאות המחקר עולה כי 5-10 שנים לאחר הניתוח, ל-2.9% מהחולים חזרה המחלה במעי, ול-4.6% התגלו גרורות מרוחקות יותר (בקרב גברים הסיכון הוא 1 מכל 12 חולים ובקרב נשים 1 מכל 19 חולות).

 

מעקב רפואי ותשומת לב לשינויים

 

בשל הסיכון להישנות של הסרטן, מעבר לטיפול הכימותרפי המשלים לאחר הסרת הגידול הראשוני לפי התוויה, דרוש מעקב אונקולוגי הדוק על מנת לאתר את סימני חזרת המחלה בזמן, מה שעשוי להעלות את סיכויי ההחלמה.

 

במסגרת המעקב מבוצעות בדיקות להדגמת המעי (קולונוסקופיה), בדיקות הדמיה (CT, רנטגן) ובדיקות מעבדה (לאיתור סימנים בדם שעלולים להעיד על חזרה). הבדיקות מתבצעות לפי הנחיות קליניות מקובלות ל-5 שנים הראשונות ממועד האבחנה.

 

אם אדם שהחלים מסרטן המעי הגס סובל מבעיות כלשהן או הבחין בתסמינים חדשים בין מועדי הבדיקות – מומלץ לפנות לרופא.

 

המלצות להפחתת הסיכון להישנות סרטן המעי הגס

 

מחקרים מצאו קשרים דומים בין חלק מגורמי סיכון התנהגותיים ותזונתיים המיוחסים למניעת המחלה, לבין הפחתת הסיכון לחזרה של סרטן המעי הגס. אומנם אין מחקרים שמצאו קשר סיבתי חד משמעי בין התנהגות מסוימת (דיאטה מסוימת או סוג מסוים של פעילות גופנית) לבין מניעה של ממש של חזרת המחלה, אך מחקרים שונים הצביעו על כך שתזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה עשויות לסייע בהפחתת הסיכון לחזרת המחלה. ריכזנו מספר המלצות שעשויות לסייע להפחית את הסיכון להישנות המחלה: 

 

לבצע פעילות גופנית

 

קיימות עדויות חזקות יחסית לקשר בין פעילות גופנית במהלך הטיפולים ובסיומם לבין החלמה מסרטן. לא מדובר בפעילות גופנית מאומצת דווקא, הפעילות יכולה להיות הליכה, שחיה או עבודות פיזיות כגון גינון. מחקרים שונים הראו קשר סטטיסטי בין פעילות גופנית במהלך טיפולים לשיפור המצב הגופני והפחתת חלק מתופעות הלוואי של הטיפולים. גם לאחר הטיפולים, נמצא כי פעילות גופנית מתונה של כ-30 דקות ביום מפחיתה את הסיכון לחזרה של סרטן המעי הגס ולסיבוכים נלווים אחרים העלולים להתפתח במהלך השנים.

 

להיגמל מעישון

 

סיום ההתמודדות עם מחלת הסרטן מהווה זמן טוב לשנות הרגלים מזיקים, המעלים את הסיכון להישנות של מחלת הסרטן הראשונית או התפתחות סוגי סרטן אחרים. אחד ההרגלים המזיקים ביותר, וניתן למניעה, הוא עישון. סדנאות ותרופות מסייעות לגמילה עישון מסובסדות על ידי המדינה במסגרת סל הבריאות. בחלק מקופות החולים קיים גם מוקד תמיכה טלפוני לנגמלים.

 

לשמור על משקל תקין

 

מחקרים הצביעו על יתרונות במצב בריאותם של מחלימים מסרטן ששמרו על משקל תקין. BMI (מדד מסת הגוף) בערכים של 20-25 נחשב לתקין ומומלץ לשמור על ערכים אלו. שמירה על משקל תקין מהווה "איזון ביולוגי" או "מצע אנטי סרטני", כלומר סביבה שאינה מעודדת גדילה של תאי סרטן.

 

לאכול בריא

 

המלצות תזונתיות ברורות למניעת הישנות של המחלה עדיין נמצאות בשלבי פיתוח ראשוניים ועדיין לא ניתן להגדיר המלצות תזונתיות שיבטיחו הפחתת סיכון לחזרה של המחלה. עם זאת מגוון מחקרים שנערכו באולוכסיות רחבות הצביעו על יתרונות במצב בריאותם של מחלימים מסרטן ששמרו על משקל תקין ותזונה בריאה.

 

מדריך מפורט בשם "A Cancer Nutrition Guide" שפרסמו במשותף הארגון האמריקאי לחקר הסרטן (IACR), ארגון LIVESTRONG ו-SAVER HEALTH, ממליץ למחלימים: 

 

* לבסס את התזונה על מזון מן הצומח. נמצאו עדויות לכך שצריכה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ואגוזים, מפחיתה סיכון לחזרה של סוגי סרטן שונים. העצה: למלא את הצלחת בשני שליש מסוגי המזון האלו, ואת השליש הנותר (או פחות) בדגים, עופות, בשר רזה או חלבונים מן הצומח.

 

* להמעיט בצריכת בשר אדום ומעובד. צריכת בשר מעובד (כגון בשר תעשייתי שהוסיפו לו חומרים משפרי טעם או נקניק ונקניקיות שעברו המלחה או עישון) ו/או בשר אדום, במיוחד בשר "עשוי היטב" (במידת עשייה WELL DONE), מהווה גורם סיכון לסרטן ולמחלות כרוניות שונות כגון מחלות לב. העצה: לקבוע יום או ימים שהם "יום ללא בשר" ולנסות למצוא מזונות בריאים שאוהבים, כגון מרקים.

 

* להמעיט בצריכת אלכוהול. AICR ממליצים למחלימים מסרטן להמנע מצריכת אלכוהול, בעיקר בקרב חולי סרטן המעי הגס, למרות שצריכת אלכוהול מתונה יכולה להיות גורם מגן למחלות שונות. אם המחלים מעוניין לשתות אלכוהול בכל זאת, יש להמעיט בצריכתו ולהגביל את השתיה למנה אחת ליום לנשים ושתי מנות שתיה לגברים.

 

* להפסיק צריכת שתיה ממותקת.

 

* להמעיט בצריכת מלח.

 

* לא להסתמך על תוספי תזונה. השתדלו להגיע למטרות התזונתיות באמצעות הרגלי תזונה ולא באמצעות נטילת תוספי תזונה – ככלל, ולכל אדם, הגוף מגיב טוב יותר לתזונה מאוזנת מאשר לנטילת תוספי תזונה. צריכה מוגברת של תוספי תזונה עלולה אף להזיק במקרים מסויימים. יש להשתמש בתוספי תזונה רק במקרה הצורך ולאחר ייעוץ עם הרופא המטפל.

 

בכל מקרה, מומלץ במסגרת המעקב להתייעץ עם דיאטנית בצוות המטפל ולהשתדל לעקוב אחר ההמלצות ככל הניתן. מעניין לגלות, על פי סקר תזונה נרחב שנערך בארה"ב, שדווקא מי שכבר החלימו מסרטן, אינם מקפידים על תזונה בריאה ביחס למי שלא חלה. על פי החוקרים, תזונתם של מי שהחלימו מסרטן פחותה בכל הקשור לצריכת סיבים תזונתיים, מאכלים דלים בשומן וסוכר (ועשירים ב'קלוריות ריקות'), ויטמין D ועוד. המחקר בחן את הרגלי התזונה של 1,533 מחלימים מסרטן לעומת 3,075 בוגרים שלא חלו במחלה בין השנים 1999-2010, ופורסם באוקטובר 2015 בכתב העת Cancer.

 

לנסות להימנע מלחץ ומתח נפשי

 

אין מחקר מדעי חד משמעי המקשר בין לחץ או מתח נפשי לסרטן המעי הגס ומכאן שגם לא לסיכון לחזרת המחלה. עם זאת, ודאי שמתח ולחץ נפשי אינם מהווים סביבה תומכת להתמודדות עם מחלת הסרטן, וגם עם החיים עצמם לאחר ההחלמה. פעילות גופנית וייעוץ נפשי תומך מומלצים כאמצעים להפחתת לחץ.

 

בימים אלו נערך מחקר COMPIT של אוניברסיטת תל-אביב והמרכז הרפואי "שיבא", לבחינת הקשר בין הורמונים המופרשים בשעת לחץ להישרדות מסרטן המעי הגס והחלחולת. המחקר שהחל ב-2011, עוקב אחר חולים בסרטן המעי הגס לפני הניתוח להסרת הגידול, שלחלקם ניתנת תרופה להפחתת הורמוני הלחץ. החוקרים מקווים, על סמך נתונים ראשוניים ממחקרים קודמים ומחקרים שבוצעו בבעלי חיים, כי ימצא טיפול ללחץ נפשי המעלה את סיכויי ההחלמה ומפחית את הסיכון לחזרת המחלה.

 

 

ייעוץ רפואי: ד"ר אירית בן-אהרון, מנהלת האונקולוגיה של מערכת העיכול, מרכז דוידוף לחקר וטיפול בסרטן ומנהלת בקהילת סרטן המעי הגס בכמוני

 

עדכון אחרון: יוני 2016

 

מינרבה1
23/11/16 18:28

מאמר מחכים