מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותחיסון לשפעת מפחית סיכון לשבץ

חיסון לשפעת מפחית סיכון לשבץ

מחקר: חיסון עונתי נגד שפעת עשוי להפחית את הסיכון לשבץ באותה שנה כמעט ברבע


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים שנערכו בעבר מצאו קשר בין זיהומים בדרכי הנשימה כמו שפעת לשבץ מוחי, אך העדויות לא היו עקביות. כעת מחקר חדש מראה כי לאנשים שמקבלים חיסון עונתי לשפעת עשוי להיות סיכון מופחת לשבץ לאחר קבלת החיסון.

 

המחקר מבוסס על מדגם גדול של כ-50,000 בריטים שעברו לראשונה שבץ או אירוע מוחי חולף (TIA) המכונה גם "מיני שבץ", במהלך תקופה של 8 שנים. החוקרים מאוניברסיטאות לינקולן ונוטינגהאם השוו כל אחד מהם לאדם הדומה להם בגיל ובמין שהגיע לרופא בערך באותו זמן ובדקו מי מהנחקרים קיבל חיסון לשפעת.

 

לאחר שהחוקרים נטרלו גורמים רבים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות - בהם גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, נטילת תרופות, מחלות אחרות וגורמים הקשורים לאורח החיים כמו עישון - ניתוח הנתונים העלה כי חיסון לשפעת הפחית ב-24% את הסיכון לשבץ באותה שנה.

 

עוד נמצא במחקר שהירידה הגדולה ביותר בסיכון לשבץ המיוחסת לחיסון קיימת בשלושת החודשים שלאחר החיסון. החל משלושה חודשים ועד שנה לאחר החיסון הסיכון המופחת המיוחס לו עומד על 11%.

 

יש לציין כי בהקשר של הפחתת הסיכון לשבץ, נראה שהחיסון לשפעת השפיע רק כאשר הוא ניתן מוקדם בעונת השפעת (ספטמבר עד אמצע נובמבר). קבלת החיסון בשלב מאוחר יותר בעונת השפעת, לא השפיעה על הסיכון לשבץ באופן משמעותי.

 

במחקר, שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Vaccine, לא נמצא קשר בין החיסון לשפעת לבין הסיכון להופעה של אירוע מוחי חולף.

 

למרות שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים מתערבים רבים בניתוח הנתונים, עדיין ייתכן שהפחתת הסיכון לשבץ לא נבעה כולה מהחיסון עצמו. למשל, ייתכן שאנשים החיים חיים בריאים יותר יבחרו להתחסן. עם זאת, הממצאים תומכים במחקרים קודמים שמצאו קשר בין חיסון לשפעת להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. רק לפני חודשים ספורים פורסם מחקר שמצא כי לאנשים שחוסנו כנגד שפעת בזריקה, היה סיכון נמוך יותר לבעיות לב חמורות בשנה שלאחר מכן, בהשוואה לאלה שקיבלו זריקות עם חומר דמה (פלצבו). מחקר אחר שפורסם בשנת 2010, מצא כי חיסון נגד שפעת מפחית את הסיכון להתקף לב ראשון ב-20% ושככל שמתחסנים מוקדם יותר, כך הסיכון יורד.

 

 

Vaccine. Published online January 28 2014