מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שלפוחית רגיזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר מיכאל ויינריב
1. מנהל שירות לאורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן במחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא 2. מנהל מרפאה פרטית לטיפול בהפרעות במתן השתן ואי שליטה, בית דור רופאים, כפר סבא 3. עורך אתר www.urologyisrael.com 4. יועץ אורולוגי ומנתח בכללית מושלם/פלטינום, מאוחדת עדיף/שיא 5. אורולוג ומנתח בקופת חולים לאומית  
ד
ד"ר יוסף אברבנאל
רופא ראשי – המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין (בי"ח השרון). אורולוג במרפאה לרפואה יועצת של שירותי בריאות כללית בפתח תקוה. אורולוג במכבי שירותי בריאות- סניף רמלה. בוגר הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - אוניברסיטת ת"א בשנת 1982 (רשיון לעיסוק ברפואה מס' 17900 ).
כמונישלפוחית רגיזהחדשותיוגה מסייעת לנשים מבוגרות עם בריחת שתן

יוגה מסייעת לנשים מבוגרות עם בריחת שתן

חוקרים אמריקאים מצאו במחקר מבוקר כי טיפול ביוגה לנשים מבוגרות עם בריחת שתן הצליח להפחית 74% מאירועי הדליפה תוך שלושה חודשים בלבד


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תסמונת 'דליפת שתן' או 'אי נקיטת שתן' מהווה מצב רפואי מורכב ששכיחותו עולה עם הגיל, אשר משפיע באופן משמעותי על אורח החיים. הטיפולים הקיימים – טיפולים התנהגותיים וכן טיפולים בתרופות המיועדות למצבים של שלפוחית רגיזה לא תמיד מועילים לכלל החולים באותה מידה. כמו כן, הטיפולים ההתנהגותיים המוצעים לחולים מבוססים ברובם על מפגשים אינטנסיביים, ואינם נגישים לכלל הסובלות והסובלים מהמצב הרפואי. כך, רבים מאלה שמתמודדים עם התופעה מחפשים מזור באפיקים חלופיים.

 

עתה מצאו חוקרים אמריקאים כי ליוגה עשויה להיות השפעה מיטיבה המונעת דליפות שתן. נשים מבוגרות שסבלו מבריחת שתן וסווגו אקראית לתכנית יוגה – חוו ירידה דרמטית במספר אירועי דליפת השתן תוך שלושה חודשים בלבד.

 

במחקר שנערך במסגרת אוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, פותחה תכנית קבוצתית לטיפול ביוגה לנשים עם דליפת שתן מסוגים שונים מגיל 50 ומעלה, המתמודדות עם בריחת שתן על בסיס יומיומי. התכנית כללה מפגשים למשך שלושה חודשים, פעמיים בשבוע, וכן אימוני בית שנדרשים אחת לשבוע. התכנית התמקדה בשיטת 'איינגר יוגה' (Iyengar Yoga) שמבוססת על דיוק ושמירה על יציבות וגוף ישר וכללה 15 תנוחות יוגה שכיחות.

 

לאורך תקופת המחקר שנמשכה שנה וחצי סווגו 56 נשים בגילי 55 עד 83 אקראית לשתי קבוצות: 28 נשים סווגו לקבוצה שבה יושמה תכנית הטיפול ביוגה ו-28 נוספות סווגו לקבוצה השנייה שבה נתבקשו הנשים לבצע תרגילי מתיחות שאינם מוגדרים כיוגה. כל הנשים עברו גם ייעוץ לביצוע תרגילים לחיזוק רצפת האגן ואימון התנהגותי לשליטה על השלפוחית.

 

בעת ההצטרפות למחקר דיווחו הנשים שסווגו לקבוצת היוגה על 24 מקרים בממוצע של בריחת שתן לשבוע. נמצא כי בחלוף שלושה חודשים, מספר אירועי בריחות השתן ירד אצלן ב-74% והגיע ל-7 אירועים בשבוע בממוצע בלבד. ואילו בקבוצה השנייה בה הונחו הנשים לעבור תרגילי מתיחות –  זוהתה ירידה של 51% עד 56% במספר אירועי בריחת השתן מ-23 אירועים בשבוע בתחילת המחקר ל-11 אירועים בשבוע בתום שלושת חודשי ההתערבות. המחקר לא זיהה תופעות לוואי כלשהן אצל נבדקות בשתי הקבוצות.

 

החוקרים מסכמים כי "הממצאים מצביעים על האפשרות לגייס ולאמן נשים עם בריחת שתן יומיומית לתכנית יוגה קבוצתית למשך שלושה חודשים, ונמצאו עדויות חזקות לתמוך ביעילות תכנית שכזו בהפחתת תכיפות בריחות השתן. כשהיא נלמדת בזהירות המתבקשת, יוגה עשויה להציע שיטה מבטיחה של ניהול עצמי לאנשים עם אי נקיטת שתן ולתמוך בטיפול הרפואי בתופעה".

 

המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי האמריקאי לרפואה משלימה ואינטגרטיבית (NCCIH), וממצאיו פורסמו בגיליון אפריל 2018 של כתב העת Journal of Urology, וכן דווחו בכנס איגוד האורולוגים האמריקאי (AUA) שנערך במאי 2018 בסן פרנסיסקו.

 

תופעה נפוצה, טיפול מורכב

 

בהודעה לעיתונות שהופצה בכנס נקבע כי "הממצאים מבטיחים עבור נשים, ומציעים שינוי התנהגותי פשוט – יוגה – שעשוי להיטיב עם נשים רבות ולהפחית את תסמיני בריחת השתן ולשפר את איכות החיים". החוקרים מציינים כי מעבר לכך, תכנית טיפול ביוגה הרבה יותר נגישה למטופלים הרבים בעולם שסובלים מהסוגים השונים של בריחת שתן, וניתן לשלבה בפשטות בשגרה השבועית, בהשוואה לטיפולים רפואיים והתנהגותיים שדורשים השקעה רבה יותר ועל כן ההיענות להם מוגבלת, ומעבר לכך – הנגישות לקבלתם נמוכה יותר. החוקרים קוראים לרופאים המטפלים בבריחת שתן להמליץ למטופלים לנסות יוגה ככלי המסייע להתמודדות עם מצב רפואי זה.

 

בריחת שתן מהווה תופעה נפוצה, שקשה לאמוד את שכיחותה באוכלוסייה, בין השאר עקב המבוכה הקשורה בה והסתרתה על ידי הסובלים ממנה. מאמר שפורסם בשנת 2001 בכתב העת Reviews in Urology שסקר את התופעה, העלה כי שכיחותה גבוהה יותר בקרב נשים – עד פי 2 יותר מאשר אצל גברים, ומדליפת שתן בינונית עד קשה סובלות 3% עד 17% מהנשים ו-3% עד 11% מהגברים, על פי עבודות שונות, בשכיחות שעולה עם הגיל. במחקר שבוצע בישראל במסגרת בית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה, ופורסם בקיץ 2015 בכתב העת Journal of Wound, Ostomy and Continence Nursing, נמצא כי בקרב 323 נשים בגילי הפריון (20 עד 50), כשליש (31.9%) דיווחו על דליפת שתן, רובן בגילי 30 עד 40 (67.5%), כשיש כאמור לקחת בחשבון כי יש הנוטים שלא לדווח על התופעה.

 

 

Journal of Urology, DOI: 10.1016/j.juro.2018.02.1544