מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותכלבים מוסיפים שנים לחיים

כלבים מוסיפים שנים לחיים

מחקר ענק מעלה כי לאנשים שמגדלים כלבים סיכון נמוך ב-24% למוות מוקדם. מחקר נוסף שמתפרסם במקביל מראה כי גם לאחר התקף לב או שבץ בעלי כלבים שורדים יותר


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אם לקראת השנה החדשה החלטתם לשפר את הבריאות שלכם, תוכלו לעשות זאת באמצעות אימוץ כלב. החיים עם כלב נקשרו במחקרים לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, הפחתה בלחץ הדם, פרופיל טוב יותר של שומנים בדם ותגובה מופחתת של מערכת העצבים הסימפתטית בחשיפה ללחץ. מערכת העצבים הסימפתטית היא זו שבעתות לחץ מאותתת לבלוטת יותרת הכליה לשחרר את הורמוני הלחץ אדרנלין וקורטיזול שגורמים ללב לפעום מהר יותר, לקצב הנשימה לעלות, לכלי הדם להתרחב, לפעילות מערכת העיכול להשתנות ולרמות סוכר הדם לעלות. בשנת 2013 איגוד הלב האמריקאי אף פרסם הצהרה מדעית לפיה כלבים עשויים להפחית את הסיכון למחלות לב ולהשמנה.

 

כעת מחקר ענק חדש מוכיח כי ההטבות הבריאוותיות שנקשרו למגורים עם כלבים מתרגמות בסופו של דבר לסיכון מופחת למוות, בעיקר מוות ממחלות לב וכלי דם.

 

החוקרים מבית החולים מאונט סיני בחנו את כל המחקרים שפורסמו בעולם משנת 1950 ועד 2019 שבחנו כיצד משפיעה בעלות על כלב על מוות מכל סיבה שהיא ועל מוות ממחלות לב. ניתוח הנתונים כלל עשרה מחקרים עם נתונים של כמעט ארבעה מיליון נבדקים. כמחצית מהנבדקים היו במעקב יותר מעשור (והמעקב אחר היתר נמשך פחות מעשר שנים) ובמהלך תקופת המעקב נפטרו 530,515 מכלל הנבדקים.  

 

הסיכון למוות מכל סיבה שהיא במהלך המעקב היה נמוך ב-24% בבעלי כלבים בהשוואה לאנשים שלא גידלו כלב. החוקרים ציינו כי באנשים עם רקע של אירוע לב וכלי דם משמעותי – כמו התקף לב או שבץ, החיים בבית עם כלב נקשרו להגנה גדולה עוד יותר – ירידה של 65% בסיכון למוות. כאשר הם בחנו רק מוות ממחלות לב וכלי דם, נמצא כי בעלי כלבים זכו לירידה של 31% בסיכון למוות הקשור למחלות לב וכלי דם.

 

יש לציין כי במחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת של איגוד הלב האמריקני Circulation, לא נלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות.  

 

מסייעים בשיקום

 

מחקר נפרד שפורסם באותו גיליון של כתב עת, שנערך בקרב יותר מ-336,000 גברים ונשים בשוודיה, מצא גם הוא הטבות משמעותיות לחיים עם כלב. לפי המחקר, בבעלי כלבים התוצאות הרפואיות היו טובות יותר לאחר אירוע קרדיווסקולארי משמעותי כגון התקף לב או שבץ איסכמי. ההטבה הכי גדולה לבעלות על כלב נצפתה באנשים עם כלבים שחיים לבד.

 

החוקרים השוודים מאוניברסיטת אופסלה התבססו על מאגר לאומי שכלל נתונים על כל השוודים בגילי 40 עד 85 שעברו התקף לב או שבץ בין השנים 2001 עד תחילת 2012. הם בדקו נתונים סוציו-דמוגרפים, בעלות על כלב (שמחייבת רישום בשוודיה), אשפוזים, מוות וסיבות המוות במהלך תקופת המעקב שנמשכה עד סוף שנת 2012.

 

בניתוח הנתונים החוקרים נטרלו השפעה של גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, לרבות גיל, מצב משפחתי, נוכחות של ילדים בבית, גורמים סוציו דמוגרפיים ומצב בריאותי.

 

בקרב אנשים שחיו בגפם והתאשפזו בעקבות התקף לב, לבעלי כלבים היה סיכון נמוך ב-33% למות במהלך תקופת המעקב בהשוואה לאלו שלא החזיקו כלב. בקרב אנשים שחיו עם בן זוג או ילד והתאשפזו בעקבות התקף לב, הסיכון למוות במהלך תקופת המעקב היה נמוך ב-15% באלו שהיו גם בעלי כלבים בהשוואה לאלו שחיו ללא כלב. עוד נמצא כי בעלי כלבים היו בסיכון נמוך ב-7% להתאשפז עקב התקף לב חוזר. גם בקרב אנשים שהתאשפזו בעקבות שבץ איסכמי נצפו תוצאות דומות. בקרב בעלי כלבים שחיו ללא אנשים נוספים הסיכון למוות במהלך תקופת המעקב היה נמוך ב-27% בהשוואה לאנשים ללא כלבים ובקרב אלו שחיו עם בן זוג או ילד, אלו שגם החזיקו כלב היו בסיכון נמוך למוות ב-12%.

 

כיצד משפיע הכלב על הלב?

 

החוקרים מסבירים כי בדידות וחוסר תמיכה חברתית הם גורמי סיכון חזקים למוות מוקדם והחיים עם כלבים מסייעים להפיג את הבדידות ולחזק תמיכה חברתית. כלבים נקשרו בעבודות גם להפחתת דיכאון וחרדה – גורמים שידוע כי הם קשורים לתוצאות פחות טובות לאחר אירועי לב או שבץ.

 

כלבים מסייעים להפיג את הבדידות ולהפחית דיכאון וחרדה (צילום: shutterstock)

 

בעלי כלבים גם נוטים להיות פעילים יותר מבחינה גופנית ופעילות גופנית הוכחה במחקרים רבים כגורם שמפחית סיכון למוות בכלל ומוות ממחלות לב וכלי דם בפרט ומהווה חלק מרכזי בשיקום לאחר התקף לב או שבץ. בעלי כלבים שחיים בגפם חייבים לרוב לבצע בעצמם טיולים עם הכלב.

 

במחקר משנת 2014 נמצא שאנשים מבוגרים עם כלב מגיעים לרמות פעילות גופנית השוות לאלה של אדם הצעיר מהם ב-10 שנים. במסגרת המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת Preventive Medicine, 547 אנשים מעל גיל 65 נשאו מד תאוצה שמדד את כל תנועותיהם במשך 7 ימים. בממוצע, בעלי הכלבים היו פעילים יותר ב-12% בהשוואה לאנשים דומים להם שאין להם כלב. עוד מצאו החוקרים כי בקרב אנשים מבוגרים שיש להם כלבים היו רמות נמוכות באופן משמעותי של חרדה ודיכאון.

 

במחקר אחר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Journal of Physical Activity and Health נמצא כי לבעלי כלבים שמטיילים עם כלבם סבירות גבוהה ב-34% להגיע לכמות הפעילות הגופנית המומלצת.

 

 

Circulation: Cardiovascular Quality and OutcomesVol. 12, No. 10Dog Ownership and Survival

 

Circulation: Cardiovascular Quality and OutcomesVol. 12, No. 10Dog Ownership and Survival After a Major Cardiovascular Event

עגנון
24/10/19 13:38

אני אוהב מאד חתולים. האם גם גידול חתול יכול לעזור בדומה? מצפייה בחתולים ביישוב שלי הבחנתי שהם חיה מאד אוהבת, חכמה ושומרת בקנאות על קשריה הרגשיים.