מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותלמה כדאי לשים שמן זית בסלט?

למה כדאי לשים שמן זית בסלט?

חוקרים טוענים שפיצחו את סוד התזונה הים תיכונית: שילוב הרכיבים יוצר חומרים שמפחיתים את לחץ הדם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

התזונה הים תיכונית נחשבת לאחת הדיאטות הבריאות ביותר, למרות שהיא עשירה בשומנים. מחקרים מצאו כי התזונה יעילה להפחתת לחץ הדם ולהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ וסוכרת. אז מה בריא בה? האם הסוד טמון בירקות? בדגים? בקטניות? אולי בשמן הזית?

 

כעת חוקרים מ-King’s College London טוענים כי זה לא רק הרכיבים של התזונה שנותנים לה את היתרון הבריאותי. בניסויים שנערכו בעכברים הם מצאו כי בין הרכיבים המרכזיים בתזונה נוצרת אינטראקציה המובילה להיווצרות חומצות שומן ייחודיות שמפחיתות את לחץ הדם.

 

השילוב המנצח הוא של שומן בלתי רווי – המתקבל משמן זית, אגוזים או אבוקדו וירקות עשירים בניטרטים בהם גזר וירקות ירוקים כמו חסה ותרד. התזונה הים תיכונית - תזונה עשירה בשמן זית, דגים, פירות, ירקות, אגוזים ודגנים מלאים - מספקת את הרכיבים הנדרשים.

 

החוקרים, שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת PNAS, הגיעו למסקנה זו באמצעות שימוש בעכברים שעברו שינויים גנטיים, שאפשרו לחוקרים לבחון את ההשפעה של חומצות השומן הניטרטיות הנוצרות עם השילוב של חומצות שומן בלתי רוויות וניטרטים. הם מצאו כי חומצות השומן הפחיתו את לחץ הדם באמצעות חסימת האנזים אפוקסיד הידרולאז (Epoxide Hydrolase) המווסת את לחץ הדם.

 

עכברים שהונדסו גנטית כך שהם יהיו עמידים לתהליך החסימה, שמרו על לחץ הדם הגבוה שלהם למרות שנתנו להם לאכול את אותו סוג של חומצות שומן ניטרטיות שנוצרות באופן רגיל כאשר צורכים תזונה ים תיכונית. לעומת זאת, אותן חומצות שומן הפחיתו לחץ דם של עכברים שלא הונדסו גנטית.

 

החוקרים מסבירים כי האנזים אפוקסיד הידרולאז קיים גם בבני אדם ולכן הם מאמינים שאותה השפעה תתקבל גם באנשים. כעת הם מתכננים מחקר שיאושש זאת. התקווה היא לא רק לפצח את סוד התזונה הים תיכונית, אלא גם לפתח תרופות להפחתת לחץ דם שיתבססו על אותו מנגנון.

 

למרות שצריך לחכות למחקרים בבני אדם שיאוששו את מסקנת החוקרים לפני שניתן יהיה לקבוע ששילוב של שומנים בלתי רווים וירקות אכן מפחית את לחץ הדם, יש סיבות אחרות להוסיף שמן לסלט. מחקר שפורסם ב-2012 מצא שכדי לספוג יותר מהרכיבים הבריאים שבירקות, מומלץ להוסיף לסלט רוטב המבוסס על שומן.

 

 

PNAS doi: 10.1073/pnas.1402965111

 

בן-דויד
21/05/14 16:58

ידוע ששמן זית הוא בריא מאד, טעים מאד ומשובח. אני בזמן האחרון מאד אוהב ויניגרט, אבל אם אוכלים ממנו כמות גדולה בבת-אחת זה יכול ליצור טעם חזק מדי.