מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותמה הסיכון של תורם כליה לפתח אי ספיקת כליות?

מה הסיכון של תורם כליה לפתח אי ספיקת כליות?

הסיכון שתורם כליה יפתח אי ספיקת כליות גבוה מעט ביחס לאנשים בריאים, אך הסיכון האבסולוטי נותר נמוך


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אחד החששות של אנשים השוקלים לתרום כליה, הוא הסיכון שלהם לפתח בעתיד אי ספיקה של הכליה שנותרה להם.

 

מחקרים כבר בדקו את הסיכון של תורמי כליה לפתח בעתיד אי ספיקת כליות בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, אך ה"אוכלוסייה הכללית" מייצגת גם אנשים עם מחלות שונות וגורמי סיכון נוספים לאי ספיקת כליות, בעוד שתורמי כליה הם אנשים בריאים, שהיו ללא גורמי סיכון לאי ספיקת כליות לפני הניתוח. תורמי כליה נדרשים לעבור בדיקות רבות לפני הניתוח, כדי לוודא שהם בריאים מספיק כדי לתרום כליה.

 

כדי לסייע לאנשים השוקלים לתרום כליה להבין איך זה עשוי להשפיע על הסיכון שלהם לפתח אי ספיקת כליות, מחקר ענק שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA השווה את הסיכון של תורמי כליה לפתח אי ספיקת כליות, לזה של אנשים במצב בריאותי דומה, שלא תרמו כליה.

 

החוקרים מאוניברסיטת Johns Hopkins התבססו על מדגם של כל תורמי הכליה בארה"ב בשנים 1994 עד 2011: סך הכל 96,217 תורמים. בנוסף, הם התבססו על נתונים של יותר מ-20,000 אנשים שלא תרמו כליה שהיוו שתי קבוצות השוואה: קבוצה המייצגת את האוכלוסייה הכללית וקבוצה של אנשים בריאים ללא גורמי סיכון לאי ספיקת כליות, הדומים לתורמים במאפיינים. המעקב אחר הנחקרים נמשך עד 15 שנים, כ-8 שנים בממוצע.

 

החוקרים מצאו כי בהשוואה לאנשים בריאים שלא תרמו כליה, לתורמי כליה היה סיכון מוגבר לאי ספיקת כליות בהמשך. עם זאת, הסיכון של תורם כליה לפתח אי ספיקת כליות נמוך מהסיכון לאי ספיקת כליות באוכלוסייה הכללית של אנשים שיש להם שתי כליות.

 

לפי ניתוח הנתונים, בקרב תורמי הכליה 90 לכל 10,000 יפתחו אי ספיקת כליות במהלך חייהם, בהשוואה ל-14 לכל 10,000 באנשים שהיו בריאים כמו התורמים אך לא תרמו כליה. באוכלוסייה הכללית 326 לכל 10,000 יפתחו אי ספיקת כליות.

 

גם הגזע השפיע על הסיכון שתורמי כליה יפתחו אי ספיקת כליות שהם כנראה לא היו מפתחים אם לא היו תורמים. נראה שלתורמי כליה לבנים סיכון נמוך בחצי בהשוואה לתורמי כליה שחורים לפתח אי ספיקת כליות. יש לציין כי בקהילה האפרו-אמריקאית קיים סיכון תורשתי גבוה יותר למחלות כליה, שיכול להסביר חלק מהסיכון המוגבר לאי ספיקת כליות אצל התורמים, שהם לרוב בני משפחה של מושתלי הכליה.

 

החוקרים מציינים כי בסופו של דבר, למרות העליה בסיכון בעקבות הפרוצדורה, הסיכון האבסולוטי של תורם כליה לפתח אי ספיקת כליות הוא נמוך מאוד.

 

לפי נתוני המרכז הלאומי להשתלות, בשנת 2013 מתוך 134 השתלות כליה שבוצעו בישראל, 104 היו מתורמים חיים. התורמים היו בני משפחה וגם תורמים אלטרואיסטיים שתרמו לאנשים שאינם מכירים. מדובר בעליה של 24% בהשתלות כליה מתורמים חיים בהשוואה לשנת 2012.

 

 

JAMA. 2014;311(6):579-586. doi:10.1001/jama.2013.285141