מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותמחלות מעי דלקתיות עשויות להעלות סיכון לדמנציה

מחלות מעי דלקתיות עשויות להעלות סיכון לדמנציה

חוקרים מצאו שלאנשים עם קרוהן או קוליטיס כיבית סיכון גבוה יותר מפי שניים לפתח דמנציה בהשוואה ליתר האוכלוסייה. מה עשוי להסביר זאת?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחלות המעי הדלקתיות קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות אוטואינפלמטוריות כרוניות המאופיינות בדלקת של מערכת העיכול, שתסמיניהן לרוב כוללים שלשול, דימום רקטלי וכאבי בטן.

 

לאור עדויות לקשר בין מערכת העיכול למוח שהולכות ומצטברות, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ובית החולים טייפה בטייוואן ביקשו לבחון אם קיים קשר בין מחלות מעי דלקתיות לדמנציה.

 

בהסתמך על מאגר נתוני ביטוח הבריאות לאומי בטייוואן הם השוו את הסיכון לדמנציה בקרב 1,742 מבוגרים בגילי 45 ומעלה עם קרוהן או קוליטיס כיבית ו-17,420 אנשים הדומים להם במאפיינים לרבות מין, גישה לשירותי בריאות ומחלות שקשורות לדמנציה.

 

במהלך מעקב שנמשך עד 16 שנים, שיעור המאובחנים בדמנציה היה גבוה כמעט פי ארבעה במטופלים עם מחלות מעי דלקתיות בהשוואה לשיעור המאובחנים בקבוצת הביקורת - 5.5% לעומת 1.4%.

 

לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כגון גיל ומצבי בריאות אחרים, לאנשים עם מחלות מעי דלקתיות היה סיכון גבוה פי 2.54 לפתח דמנציה.

 

בנוסף לכך, אנשים עם מחלות מעי דלקתיות אובחנו בדמנציה בגיל צעיר יותר – חציון של 76.2 שנים לעומת 83.5 שנים.

 

הסיכון המוגבר לפתח דמנציה בקרב חולי מחלות מעי היה דומה בין המינים וגם בין אלו עם קרוהן לעומת אלו עם קוליטיס כיבית. באשר לסוגי הדמנציה, הסיכון הגבוה ביותר בקרב אנשים עם מחלות מעי היה לפתח אלצהיימר.

 

המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Gut לא מאפשר לבחון את המנגנון המדויק באמצעותו מחלות מעי דלקתיות עשויות לתרום להתפתחות דמנציה, אך החוקרים משערים כי מחלות מעי דלקתיות עשויות להעלות את הסיכון לפגיעה נוירולוגית בשני מנגנונים: דלקתיות מערכתית שכבר ידוע כי היא תורמת להתדרדרות קוגניטיבית וחוסר איזון בחיידקי המעי שמאפיין מחלות מעי דלקתיות, כאשר לפי עבודות שונות האיזון בין חיידקי המעי עשוי להשפיע גם על המוח.  

 

לדברי החוקרים הממצאים מחזקים מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות שמעלים את האפשרות לכך שתקשורת בין המעי (שמהווה בעצמו מערכת של עצבים) ומערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה) קשורה לבריאות ולהתפתחות מחלות באמצעות 'ציר מעי-מוח'.

 

כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו אם אכן קיים קשר בין מחלות מעי דלקתיות לדמנציה, מה המנגנון שעומד מאחורי הקשר, והאם טיפול יעיל לאיזון המחלה מצמצם את הסיכון.

 

 

Gut. Published online June 23, 2020